3. Ako používať logický analyzátor

3. Ako používať logický analyzátor
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  147 zobrazení
0
 0
Rádioamatérov almanach

Aj keď sa prevádzka logického analyzátora na prvý pohľad môže javiť ako dosť komplikovaná, metodický prístup k jeho použitiu umožňuje jeho správne nastavenie a jeho efektívne využitie. Po pripojení sond je logický analyzátor naprogramovaný na názvy každého signálu. Analyzátor môže tiež priradiť niekoľko signálov do skupín, aby sa s nimi dalo ľahšie manipulovať.

Nastavenie režimu snímania logického analyzátora

So základným nastavením logického analyzátora je potrebné zvoliť režim snímania údajov. To je možné nastaviť na jeden z dvoch režimov:

  • Režim časovania - Pomocou tohto režimu sa signály vzorkujú v pravidelných intervaloch na základe interných alebo externých hodín.
  • Stavový režim - Tu je jeden alebo viac signálov definovaných ako hodiny a údaje sú vzorkované na okrajoch týchto hodín.

Nastavenie režimu spúšťania logického analyzátora

Po zvolení režimu logického analyzátora je možné nastaviť podmienku spustenia. K dispozícii sú dva základné typy režimu spúšťania:

  • Pattern trigger: Nastavenie špecifikácií sledovania na časovacom analyzátore, ktoré sa veľmi líši od nastavenia úrovne a sklonu spúšťania na osciloskope. Mnoho logických analyzátorov sa spúšťa na vzostupoch a poklesoch cez vstupné signály. To sa rovná určitému údajovému vzoru na počte, ktorý sa objavuje napríklad v dátovej zbernici. Toto je zvyčajne možné nastaviť v binárnom (1 a 0) hexadecimálnom, osmičkovom, ASCII alebo desatinnom číslovaní. Používanie hexadecimálneho formátu na definovanie spúšťacieho bodu je obzvlášť užitočné pri pohľade na zbernice so šírkou 4, 8, 16, 24 alebo 32 bitov.
  • Spúšť hrany: Keď je nastavená úroveň spúšťacej úrovne na osciloskope, je to možné považovať za rovnaké ako nastavenie úrovne komparátora napätia, ktorý sa spustí, keď vstupné napätie prekročí úroveň prahu. Analyzátor časovania pracuje pri spúšťaní na okraji v podstate rovnako, ibaže úroveň spúšťania je prednastavená na logickú hranicu. Zatiaľ čo veľa logických zariadení závisí od úrovne, hodiny a riadiace signály týchto zariadení sú často citlivé na okraje. Spúšťanie okrajov umožňuje spustenie zberu dát, keď je zariadenie taktované.

Logický analyzátor dokáže zachytiť údaje, keď dôjde k hodinovej hrane (stúpa alebo klesá) a zachytiť všetky výstupy posuvného registra. V takom prípade by sa stopový bod musel oneskoriť, aby sa postaralo o oneskorenie šírenia posuvným registrom.

Ak je nastavená podmienka spúšťania, logický analyzátor môže byť nastavený na spustenie, spúšťa sa tak iba raz alebo opakovane. Získané údaje je možné potom zobraziť, analyzovať a vyhodnotiť.

Logické analyzátory sú základným nástrojom pre mnoho aplikácií, kde je potrebné monitorovať digitálne obvody využívajúce veľké množstvo liniek. Používajú sa na pomoc pri vývoji mnohých obvodov zahŕňajúcich digitálny hardvér a softvér. Použitím logického analyzátora je možné pozerať sa na tieto riadky uskutočniteľným spôsobom a byť schopný spustiť sa na prednastavenom vzore daného počtu riadkov. Týmto spôsobom je možné prezerať udalosti, ktoré sa stanú po vopred určenom výskyte. To je neoceniteľné pri umožňovaní zisťovania chýb komplexných softvérovo poháňaných obvodov.

Aj keď s enormným nárastom zložitosti obvodov sú často použiteľné aj iné techniky, logické analyzátory sa stále používajú pre mnoho aplikácií.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button