7. mája 1952: Predstavenie konceptu integrovaného obvodu

7. mája 1952: Predstavenie konceptu integrovaného obvodu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  221 zobrazení
2
 0
História elektroniky
   

Píše sa rok 1952 a Britský radarový inžinier Geoffrey Dummer na technickej konferencii v USA predstavuje svoj prvý koncept integrovaného obvodu. Svet sa čoskoro zmení.

V srdci každého dnešného elektronického zariadenia - od počítačov až po letecké navigačné systémy - sa nachádza plno malých kompaktných  obvodov, ktoré zmenili analógovú výpočtovú techniku na nepoznanie a nastolil tak digitálnu éru, podobne ako to spravil parný stroj, ktorý pomohol naštartovať priemyselnú revolúciu.

Geoffrey Dummer

Integrovaný obvod v sebe spája komponenty s rôznymi funkciami a umiestňuje ich do kompaktného miniatúrneho celku. Zásluhy za prvý funkčný príklad nakoniec získal inžinier spoločnosti Texas Instruments Jack Kilby. Kilby však nadviazal na prácu, ktorou sa zaoberal už pred ním.

Dummer, ktorý pracoval pre ministerstvo obrany krajiny, prvýkrát zverejnil myšlienku integrovaného obvodu na sympóziu o pokroku v oblasti kvalitných elektronických súčiastok v roku 1952 vo Washingtone, D.C.

"S príchodom tranzistora a prácou v oblasti polovodičov všeobecne sa zdá, že je teraz možné predstaviť si elektronické zariadenie v pevnom bloku bez potreby použitia spojovacích vodičov," povedal podľa Electronic Product News publiku na konferencii. "Blok môže pozostávať z vrstiev izolačných, vodivých, usmerňujúcich a zosilňujúcich materiálov, pričom elektronické funkcie sa spájajú priamo vyrezaním oblastí jednotlivých vrstiev."

Dummer sa niekoľko nasledujúcich rokov neúspešne pokúšal vybudovať takýto okruh, až kým britská vláda nezrušila financovanie jeho projektu. V tom čase sa práce na myšlienke integrovaného obvodu presunuli do Spojených štátov. Problémom pri vytváraní praktického integrovaného obvodu bolo, že všetky súčiastky v obvode nesmeli mať žiadne chyby. V prepojeniach zložitého obvodu tiež nemohlo byť príliš veľa vodičov, inak by bol obvod pomalý.

Kilby našiel riešenie v lete 1958. Jeho nápad spočíval vo výrobe všetkých súčiastok a čipu z toho istého bloku polovodičového materiálu a navrstvenie kovu potrebného na ich prepojenie naň. Prvý integrovaný obvod bol pomerne hrubý - mal len tranzistor a ďalšie komponenty na plátku germánia. Ukázal však potenciál integrovaného obvodu, ktorý sa dodnes neustále zmenšuje a stáva sa čoraz viac zložitejším a komplexnejším.

Len o niekoľko mesiacov neskôr Robert Noyce, jeden zo spoluzakladateľov spoločností Fairchild Semiconductor a Intel, vyriešil niektoré problémy súvisiace s prepojeniami a spolu s Killbym sa podelil o zásluhy za praktický integrovaný obvod.

Kilby si dal vynález patentovať a v roku 2000 získal Nobelovu cenu za fyziku za svoju úlohu pri vytvorení integrovaného obvodu.

Dummer zomrel vo februári 2002 vo veku 93 rokov.

Foto: Prvý integrovaný obvod Jacka Kilbyho v spoločnosti Texas Instruments v roku 1958.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 360.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button