Aká bude budúcnosť displejov mobilných zariadení ?

Aká bude budúcnosť displejov mobilných zariadení ?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  219 zobrazení
1
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Smartfóny prešli za posledných niekoľko desaťročí pomerne dlhú cestu svojho vývoja. Dávno sú preč časy používania vreckových počítačov (handheld, palm...) s monochromatickými obrazovkami podsvietenými sterilným bielym podsvietením alebo maličkými displejmi, ktoré mala väčšina flipových telefónov koncom 90. rokov a začiatkom roka 2000.

Predtým, ako spoločnosť Apple vydala svoj prvý iPhone, väčšina spoločností osádzala do svojich zariadení klasickú klávesnicu, ktorá značne limitovala veľkosť displeja v prospech funkčnosti. Dnes sú vlajkové smartfóny vybavené obrazovkami s veľkou hustotou pixelov, ktoré ďaleko prevyšujú displej s hustotou 320 × 480/180 ppi, ktorým bol kedysi vybavený HTC Dream, čo bol prvý telefón, ktorý používal operačný systém Android.

Zvýšenie hustoty pixelov

Na trhu displejov pre súčasné mobilné zariadenia je len málo inovácií v oblasti navyšovania hustoty pixelov. Preto každá ročná alebo dvojročná aktualizácia zvyčajne obsahuje viac pixelov vtesnaných do 1-palcovej plochy (2.54 x 2.54 cm), označovanej názvami, ktorým nikto mimo trhu nerozumie, teda okrem označenia 2K, 4K alebo 8K.

Telefóny najnižšej triedy zvyčajne obsahujú displej s plným vysokým rozlíšením (FHD), zatiaľ čo vlajkové modely ponúkajú iterácie so štvornásobne vyšším rozlíšením (QHD) a ultravysokým rozlíšením (UHD). Na to, samozrejme, nadväzujú pomery strán a druh grafického akcelerátora, ktorý tieto obrazovky poháňa, ako napríklad WSXGA, WQXGA a WQUXGA.

Čísla a definície avšak neznamenajú nič bez popisu druhu zobrazovacích technológií, ktoré sa používajú na dosiahnutie týchto hustôt pixelov. Väčšina dnešných telefónov používa typ obrazovky AMOLED (organická svetelná dióda s aktívnou matricou), ktorá poskytuje vyššiu obnovovaciu frekvenciu ako obrazovky s pasívnou matricou. Ako budú vyzerať smartfóny v nasledujúcom desaťročí alebo dvoch? Budú výrobcovia naďalej zvyšovať hustotu pixelov na už existujúcich displejoch, alebo ďalšie inovácie prinesú nové technológie, ktoré ešte neboli vynájdené? Uvidíme.

Dnešné pokroky: Pohľad do budúcnosti?

Určitú predstavu o tom, aká môže byť budúcnosť zobrazovacích technológií, môžeme získať, ak sa pozrieme na to, čo sa v súčasnosti uvádza na trh. Jednou z týchto technológií sú skladacie displeje, ktoré sa vďaka materiálom použitým na ich výrobu dokážu ohýbať bez toho, aby sa poškodili. Na rozdiel od klasických displejov sa pri skladacích displejoch nepoužíva sklo, ale pružné plastové displeje končtruované technológiou  OLED, ktoré im umožňujú udržať požadovaný polomer ohybu, aby sa dali opakovane skladať a rozkladať bez toho, aby sa poškodili.

Samozrejme, tieto typy displejov sú náchylnejšie na vznik škvŕn a škrabancov ako ich sklenené náprotivky. Niektorí výrobcovia, ako napríklad Samsung, však našli spôsob, ako do svojich konštrukcií zakomponovať aj sklo. Napríklad Galaxy Z Fold3 tejto spoločnosti je vybavený ultratenkým sklom s hrúbkou len 30 μm (0,0012 palca) a aj plastovou vrstvou, ktorá je vyrobená intenzifikačným procesom na zvýšenie jeho pružnosti a odolnosti (obr. 1). Spoločnosť Samsung uvádza, že displej je potom vstrekovaný "špeciálnym materiálom" až do neznámej hĺbky, aby sa dosiahla jeho konzistentná tvrdosť.

1. Samsung Galaxy Z Fold3 má 30 μm hrubé ultratenké sklo s plastovou vrstvou, ktorá umožňuje ohýbanie displeja bez toho, aby sa rozbil. (Obrázok: Samsung)

Bez ohľadu na jedinečný materiál spoločnosti Samsung nie sú dnešné skladacie telefóny také odolné ako zariadenia s jednym displejom a majú značnú tendenciu sa aj pri miernom používaní ľahko poškriabať. To by sa však mohlo v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí zmeniť.

Spoločnosti vyrábajúce mobilné zariadenia sa zaoberajú aj vytváraním takzvaných modulárnych smartfónov, v ktorých sa používa hardvér, ktorý sa dá v prípade poškodenia jednoducho vymeniť alebo v prípade potreby aktualizovať a to vrátane fotoaparátov, rôznych typov senzorov, hi-fi zvuku a dokonca aj displejov. Ohlásenie typov LG G5 a Motorola Moto Z boli skvelými príkladmi toho, čo sme mohli mať, ale nakoniec sa bohužiaľ nedostali k spotrebiteľom a nakoniec neboli ani plne modulárne.

Na druhej strane, Project Ara od spoločnosti Google sa zdal byť plne modulárnou platformou, v ktorej bolo možné relatívne ľahko vymeniť každý komponent vrátane procesora, fotoaparátu, batérie a, samozrejme, displeja (obr. 2). Bohužiaľ, spoločnosť ukončila tento projekt Ara ešte predtým, ako telefón dodala vývojárom, a presunula sa k iným projektom, čo nie je na téjto spoločnosti nič výnimočné, nakoľko z ich minulosti je známe, ako doslova sama potopila niekoľko hardwerových a aj softwerových produktov - a to doslova bez akéhokoľvek bližšieho vysvetlenia.

2. Projekt Ara spoločnosti Google priniesol do smartfónov plnú modularitu. Umožňoval by používateľom v prípade potreby vymeniť komponenty vrátane displeja. (Obrázok: Google)

Budúcnosť telefónov

Možno sa v budúcnosti smartfóny tak, ako ich teraz poznáme, a ich efektné a veľké displeje s veľkou hustotou pixelov zmenia na inú podobu ako dnes známe "obdĺžniky" ktoré držíme v ruke. Pokrok v miniaturizácii dal vzniknúť inteligentným okuliarom na aplikácie rozšírenej reality (AR) a virtuálnej reality (VR). Predchodcom tejto myšlienky boli okuliare Google Glass, ktoré síce zaznamenali malé rošírenie, ale rovnako sa "stratili" a spoločnosti ako Apple a Meta (Facebook) v súčasnosti skúmajú využitie ďalších typov okuliarov ako náhrady za mobilné telefóny.

Hlavný problém v tomto smere spočíva najmä  v zmenšení technológie natoľko, aby sa do okuliarov (myslám tým okuliarov vzhľadovo podobným ako dioptrické nie "VR") zmestil celý smartfón bez toho, aby pôsobil objemne a rušivo. Technológia zobrazovania zatiaľ nie je na takej úrovni, nakoľko väčšina týchto okuliarov premieta obrázky a videá priamo na sklo pred oko užívazeľa.

Ako teda budú vyzerať displeje telefónov v nasledujúcich niekoľkých desaťročiach? Určite nepočítajte s tým, že by sa vám na sietnicu premietali obrazy alebo že by sa pri cestách používali skutočné holografické žiariče, ktoré vytvárajú 3D obraz tak, ako to poznáme zo sféry Sci-Fi. Pokročilé okuliare a kontaktné šošovky sú určite smerom v oblasti virtuálnej reality, ak vezmeme do úvahy, že tieto zariadenia aj keď sú dnes ešte nedokonalé sa v súčastnosti začínajú objavovať. To isté sa dá povedať o displejoch AR/VR, ktoré sa budú naďalej začleňovať do dizajnu smartfónov.

Jeden aspekt je istý: Displeje zajtrajška budú nepochybne odolnejšie a hustota pixelov bude naďalej stúpať na vyššie úrovne, a budú podporovať rozlíšenia 12K a viac.

Zdroje : Apple, Google, Meta, Samsung - uvedené v článku formou odkazov.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button