Aké je označenie elektrických a optických káblov vo vzťahu k reakcii na oheň?

Aké je označenie elektrických a optických káblov vo vzťahu k reakcii na oheň?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  646 zobrazení
2
 0
Elektroinštalácie

Označovanie elektrických a optických káblov vo vzťahu k reakcii na oheň.

Základná klasifikácia

Trieda reakcie na oheň Horľavosť Požiarne riziko Poznámka*
Aca nehorľavá trieda bez rizika Špeciálne káble s minerálnou izoláciou skúšané na úrovne vlastností podľa príslušných noriem a posudzované notifikovanou osobou.
B1ca horľavé triedy s rôznymi úrovňami uvoľňovania tepla, tvorby dymu a šírenia plameňa veľmi nízke Špeciálne káble s plastovými izoláciami skúšané na úrovne vlastností podľa príslušných noriem a posudzované notifikovanou osobou.
B2ca horľavé triedy s rôznymi úrovňami uvoľňovania tepla, tvorby dymu a šírenia plameňa nízke Káble s plastovými izoláciami skúšané na úrovne vlastností podľa príslušných noriem a posudzované notifikovanou osobou (okrem triedy Dca, u ktorej postačuje vykonanie skúšok notifikovaným skúšobným laboratóriom).
Cca horľavé triedy s rôznymi úrovňami uvoľňovania tepla, tvorby dymu a šírenia plameňa stredné Káble s plastovými izoláciami skúšané na úrovne vlastností podľa príslušných noriem a posudzované notifikovanou osobou (okrem triedy Dca, u ktorej postačuje vykonanie skúšok notifikovaným skúšobným laboratóriom).
Dca horľavé triedy s rôznymi úrovňami uvoľňovania tepla, tvorby dymu a šírenia plameňa zvýšené Káble s plastovými izoláciami skúšané na úrovne vlastností podľa príslušných noriem a posudzované notifikovanou osobou (okrem triedy Dca, u ktorej postačuje vykonanie skúšok notifikovaným skúšobným laboratóriom).
E2ca horľavé triedy s rôznymi úrovňami šírenia plameňa vysoké Káble s plastovými izoláciami skúšané len na odolnosť voči šíreniu plameňa notifikovaným skúšobným laboratóriom.
F2ca horľavé triedy s rôznymi úrovňami šírenia plameňa vysoké Káble s plastovými izoláciami skúšané výrobcom len na odolnosť voči šíreniu plameňa (ide o káble, ktoré nevyhoveli skúške na šírenie plameňa).

*U všetkých tried reakcie na oheň musí výrobca vypracovať tzv. Vyhlásenie o parametroch.

Doplnková klasifikácia

Horiace kvapky a častice Popis vlastností
d0 žiadne horiace kvapky a častice
d1 žiadne horiace kvapky a častice pretrvávajúce dlhšie ako 10 sekúnd
d2 nevyhovujúca d0 ani d1

*V platných právnych a technických predpisoch SR a súvisiacich normách sa požadujú k triede reakcie na oheň B2ca doplnkové klasifikácie - s1, a1, d1.

Tvorba dymu Popis vlastností
s1 (s1a & s1b) veľmi nízka tvorba dymu (optická priepustnosť dymu s1a ≥ 80%, 80% ≥ s1b ≥ 60%)
s2 nízka tvorba dymu
s3 nevyhovujúca s1 ani s2

*V platných právnych a technických predpisoch SR a súvisiacich normách sa požadujú k triede reakcie na oheň B2ca doplnkové klasifikácie - s1, a1, d1.

Kyslosť a vodivosť splodín (znížený obsah halogénov) Popis vlastností
a1 vodivosť < 2,5 mS/mm a pH > 4,3
a2 vodivosť < 10 mS/mm a pH > 4,3
a3 nevyhovujúca a1 ani a2

*V platných právnych a technických predpisoch SR a súvisiacich normách sa požadujú k triede reakcie na oheň B2ca doplnkové klasifikácie - s1, a1, d1. Zaužívaný termín bezhalogénový nie je správny, pretože ide len o znížený obsah halogénov.

 

Become a Patron!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button