Aké nástrahy číhajú na solárne a fotovoltaické panely?

Aké nástrahy číhajú na solárne a fotovoltaické panely?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1369 zobrazení
3
 0
Výroba energie alternatívnym spôsobom

Každoročne sa na Slovensku vďaka klimatickým zmenám stretávame s extrémnymi výkyvmi počasia.  Tieto nástrahy môžu prísť v krátkom čase a vyznačujú sa rýchlym priebehom. Voda z prívalových dažďov môže zatiecť do pivnice bytového či rodinného domu, alebo garáže. Ďalším veľkým postrachom môže byť silné krupobitie, ktoré svojou veľkosťou krúp môže poškodiť autá, vonkajšiu fasádu domov, strechy, či okná. Trpí nie len majetok, ale aj úroda na záhradách či poliach.

Strechy vs. solárne a fotovoltaické panely

Na strechách rodinných domov, ubytovacích zariadení a firiem sa čoraz častejšie stretávame s rôznymi druhmi zariadení využívajúcich slnečnú energiu. Výstupom z týchto zariadení je buď energia vo forme tepla (teplej vody) alebo elektrická energia.

Môžeme ich rozdeliť do dvoch skupín:

  • solárnych panelov na prípravu teplej úžitkovej vody,
  • fotovoltaických panelov, ktoré produkujú elektrickú energiu.

Krupobitie môže poškodiť oba spomínané typy a preto by sa pred inštaláciou solárnych či fotovoltaických panelov malo dať overiť či vykazujú potrebnú odolnosť. Predajca by mal mať k dispozícii certifikát o skúške odolnosti proti krupobitiu, kde sa uvádza do akého priemeru ľadovej gule bol panel skúšaný.  Štandardne sa fotovoltaické panely skúšajú vystreľovaním ľadovej gule, ktorá má priemer 25 mm.

Úder blesku

Úder blesku môže taktiež spôsobiť značné škody, ale v tejto súvislosti je citlivejšia elektronika, ktorá je nainštalovaná v okruhoch systému vyrábajúceho elektrickú energiu.
Požiar objektu s nainštalovanými fotovoltaickými panelmi má svoje špecifiká. Panely stále vyrábajú elektrickú energiu a zasahujúci hasiči musia dbať na to, aby ich nezasiahol elektrický prúd. Táto elektronika musí byť umiestnená na nehorľavých konštrukciách a čo je najhlavnejšie v súlade s platnou legislatívou. Za správnu montáž zodpovedá firma, ktorá vám príde fotovoltaický systém nainštalovať.

Ako je to s poistením?

Investícia do ktoréhokoľvek druhu panelov je finančne náročnejšia a práve preto by mala byť adekvátne krytá, zahrnutá do poistenia existujúceho majetku.
Pri poistení firiem  a podnikateľov cez oddelenie underwritingu sú takéto systémy dopoisťované ako zvlášť predmet poistenia.  V poistnej zmluve je potom uvedené na akú poistnú sumu je daný systém krytý, na aké riziká sa poistenie vzťahuje a pri akej spoluúčasti.

Na čo by ste mali dávať pozor?

  • Správna montáž je nevyhnutná. I keď dnešné panely sú navrhnuté tak, aby vydržali extrémne poveternostné podmienky ešte neznamená, že dokážu odolať silám Matky prírody.
  • Udržiavajte svoje fotovoltaické či solárne panely čisté. Uvádza sa, že v závislosti od sklonu či polohy má znečistenie vplyv na výrobu elektrickej energie od 2 % do takmer 14 %.
  • V neposlednom rade by sme nemali zabudnúť premietnuť investíciu do akýchkoľvek technológii v našom dome, do poistnej sumy domu, domácnosti či firmy.

Škody napáchane počas silnej búrky

Zdroj : colonnade.sk



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button