Ako bezpečne vymazať SSD disk bez toho, aby ste ho poškodili, či zničili

Ako bezpečne vymazať SSD disk bez toho, aby ste ho poškodili, či zničili
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1331 zobrazení
5
 0
Počítače a výpočtová technika

Jednotka SSD (Solid State Drive) je jednou z najlepších inovácií, ktoré môžete na svojom počítači vykonať. SSD bol kedysi kompromisom medzi priestorom na disku, nákladmi a zvýšením rýchlosti, ale veľkokapacitné SSD sú teraz lacnejšie ako kedykoľvek predtým. Rovnako ako iné typy flash pamäte, na SSD môžte zapísať len určitý obmedzený počet zápisov, čo predstavuje problém, ak chcete jednotku SSD vyčistiť. Používanie bežného nástroja môže SSD disk poškodiť a znížiť jeho životnosť.

Ako teda bezpečne vymažete SSD bez poškodenia disku? Poškodí bezpečné vymazanie váš SSD?

Vo všeobecnosti by ste na jednotke SSD nikdy nemali vykonávať žiadnu údržbu. Disky SSD sú navrhnuté s ohľadom na sebestačnosť a využívajú sériu algoritmov a bezpečnostných prvkov, ktoré ich výrobca zaviedol na maximalizáciu životnosti disku a zabezpečenie správneho čítania a zápisu údajov.

Čo je vyrovnávanie opotrebovania SSD?

Prvotná ochrana SSD disku prichádza vo forme vyrovnávania opotrebovania, ktorá je navrhnutá tak, aby rovnomerne rozložila uložené dáta medzi jednotlivé pamäťové bloky na disku SSD tak, aby sa zabezpečilo jeho rovnomerné opotrebovanie. Vyrovnávanie opotrebovania je jedným z hlavných rozdielov medzi bežným magnetickým pevným diskom a pevným diskom typu SSD.

Tradičný pevný disk ukladá súbory na fyzické miesta na magnetickej platni. Operačný systém indexuje umiestnenie súborov v súborovom systéme a pristupuje k údajom pomocou mechanického ramena a čítacej hlavy (zjednodušene povedané, ale na vysvetlenie to postačuje). Zatiaľ čo disk SSD je formou flash pamäte, ako je napríklad váš USB kľúč, ale s oveľa väčšou kapacitou.

Namiesto zapisovania na určité miesto na fyzickom disku SSD zapisuje údaje do bloku. Každý proces zápisu spôsobuje degradáciu alebo "opotrebenie" pamäte.

Zatiaľ čo SSD disk používa súborový systém na komunikáciu o miestach uloženia údajov do hostiteľského systému, údaje tiež premiešava tak, aby sa zabezpečilo rovnomerné opotrebovanie všetkých pamäťových blokov. Zmeny vykonané pre záznam vyrovnávania opotrebovania sa zapisujú do samostatnej mapy súborov. Inými slovami, SSD nepoužívajú žiadne fyzicky indexovateľné umiestnenia a softvér nemôže špecificky zacieliť na sektory na disku. Váš počítač v zásade nemá žiadny spôsob, ako povedať "kde" boli informácie práve skopírované.

Čo je to SSD Trim a mali by ste ho používať?

Váš SSD neustále presúva dáta, aby vyhovoval vyrovnávaniu opotrebovania, čím sa zaisťuje rovnomerné opotrebovanie všetkých blokov. To však znamená, že niektoré bežné metódy bezpečného odstraňovania súborov nefungujú tak, ako by ste očakávali. Aspoň nie tak, ako fungujú na magnetickom pevnom disku. Jednotky SSD používajú na udržanie prehľadu o odstránení súborov špecifický príkaz, známy ako TRIM. Príkaz TRIM označí bloky údajov, ktoré SSD disk už nepoužíva, a tie sú následne pripravené na interné vymazanie. V základnom vyjadrení to znamená, že keď vymažete súbor vo svojom operačnom systéme, príkaz TRIM vymaže priestor a sprístupní ho na ďalšie použitie.

Keď sa váš operačný systém nabudúce pokúsi niečo zapísať do tohto priestoru, môže to urobiť okamžite. Jednoducho povedané, váš SSD spravuje vaše vyradené dáta.

Rozdiel v tom, ako SSD zvláda odstraňovanie údajov a vyrovnávanie opotrebovania, je dôvod, prečo sa bežné programy bezpečného vymazania disku neodporúčajú pre použitie s diskami SSD. Nakoniec na disk zapíšete 1 a 0, ale v konečnom dôsledku to spôsobí značné opotrebovanie pamäte disku.

Pretože disk zapisuje všetky nové prichádzajúce dáta do rôznych blokov v závislosti od svojich potrieb a iba disk vie, kam sú tieto dáta zapísané. Nástroje na bezpečné odstraňovanie teda skutočne poškodzujú SSD tým, že vykonávajú nepotrebný a zbytočný počet dodatočných zápisov.

Ako bezpečne vymazať SSD disk

Práve teraz si pravdepodobne pomyslíte: "Ako teda bezpečne vymažem môj SSD disk?" Našťastie je stále možné bezpečne vymazať SSD pomocou softvéru a bez poškodenia disku. Rozdiel je v tom, že namiesto bezpečného vymazania všetkých údajov z disku sa SSD "resetuje" do stavu čistej pamäte (nie do stavu z výroby, čo znamená, že nedochádza k opotrebovaniu disku!).

Príkazom "ATA Secure Erase" prikáže disku vyprázdniť všetky uložené elektróny, čo je proces, ktorý prinúti disk doslova "zabudnúť" všetky uložené údaje. Príkaz resetuje všetky dostupné bloky do stavu "erase" (čo je tiež stav, ktorý príkaz TRIM používa na účely odstraňovania súborov a recyklácie blokov).

Dôležité je, že príkazom ATA Secure Erase sa nezapisuje na SSD disk NIČ, na rozdiel od tradičného nástroja na bezpečné vymazanie. Namiesto toho príkaz spôsobí, že SSD súčasne aplikuje napäťové špičky na všetky dostupné bloky flash pamäte. Proces resetuje každý dostupný blok miesta v jednej operácii a SSD tým pádom zostane "čistý".

Použitie príkazu ATA Secure Erase vyžaduje celý cyklus programového vymazania pre váš SSD disk. Takže áno, spôsobuje to malé opotrebenie, ale to je tak nepatrné, že v porovnaní s tradičným nástrojom na bezpečné odstránenie je zanedbateľné.

Bezpečné vymazanie SSD pomocou nástroja dodávaného výrobcom

Väčšina výrobcov dodáva softvér na použitie s ich SSD diskom. Softvér zvyčajne obsahuje nástroj na aktualizáciu firmvéru a nástroj na bezpečné vymazanie a možno aj možnosť klonovania jednotky, ktorý môže využiť napríklad pri upgrade s klasického HDD disku na SSD disk, nakoľko pri kopírovaní údajov sa kopíruje aj tabuľka MBR (Master Boot Record), takže skopírovaný disk je možné následne používať ako systémový disk.  Nižšie nájdete zoznam nástrojov pre hlavných výrobcov SSD.

Aplikácia na správu od výrobcu SSD je prvým miestom, kde môžete skontrolovať nástroj na bezpečné vymazanie. Niektorí výrobcovia však nezahŕňajú príkaz ATA Secure Erase ako voliteľnú možnosť. Okrem toho v niektorých prípadoch váš model SSD nemusí podporovať tento príkaz. Ak je to tak v prípade vášho SSD, čítajte nižšie.

Bezpečné vymazanie SSD pomocou Parted Magic

Hoci nástroj výrobcu SSD môže byť dodávaný s nástrojom pre bezpečné vymazanie, mnohí odborníci odporúčajú používať Parted Magic, ktorý v sebe obsahuje tietio funkcie a je preto vhodné ho mať v sade "Emergency" nástrojov na USB kľúči pre opravu počítača.

Parted Magic je kompletná linuxová distribúcia obsahujúca všetky druhy nástrojov na mazanie disku a správu diskových oddielov. Nástroj stojí síce okolo 13 dolárov, no jedná sa o investíciu, ktorá sa vám určite čoskoro vráti, pretože s ním budete mať vždy prístup k balíku kedykoľvek ho potrebujete, a je to jeden z najlepších spôsobov, ako bezpečne vymazať SSD.

Parted Magic je zavádzacie prostredie Linuxu, čo znamená, že ho nainštalujete na jednotku USB a spustíte systém odtiaľ. Tu je rýchly zoznam toho, čo presne musíte urobiť:

  1. Stiahnite si Parted Magic a vytvorte si bootovateľný USB disk pomocou nástroja Unetbootin.
  2. Spustite disk a vyberte možnosť 1, Default Settings.
  3. Po spustení prejdite na Start (vľavo dole) > System Tools > Erase Disk.
  4. Vyberte možnosť Internal:Secure Erase command writes zeroes to entire data area a potom na ďalšej obrazovke potvrďte jednotku, ktorú chcete vymazať.
  5. Ak sa vám povie, že disk je "froozen", budete musieť kliknúť na tlačidlo Sleep a tento proces znova opakovať, kým nebudete môcť pokračovať. Ak váš disk vyžaduje heslo, ponechajte heslo ako "NULL".
  6. Potvrďte, že ste si prečítali a porozumeli rizikám, a potom stlačením Yes vymažte disk.

Bezpečné vymazanie SSD pomocou PSID Revert

Existuje aj tretí spôsob, ako bezpečne vymazať SSD disk. Vrátenie fyzického zabezpečenia ID (PSID) efektívne kryptograficky vymaže obsah vášho SSD a potom ho resetuje do stavu vymazania. Táto metóda však funguje iba vtedy, ak nemôžete bezpečne vymazať disk z dôvodu úplného šifrovania disku.

Funkcia PSID Revert vymaže celý disk. Tento proces funguje aj vtedy, ak je disk hardvérovo šifrovaný, ale nie je šifrovaný pomocou softvéru tretej strany. Zistite si najskôr, či váš disk podporuje PSID Revert, vyhľadaním „[názov vášho disku] PSID Revert“ na internete.

Bezpečné vymazanie SSD disku pre používateľov Mac

Pokus o spustenie Parted Magic na Macu môže spôsobiť určité problémy. Problémy sa týkajú metódy, ktorú používate na vytvorenie zavádzacej jednotky USB Parted Magic. Niektoré napaľovacie programy fungujú dobre, zatiaľ čo iné možnosti nefungujú nikdy. Príspevok na fóre na Apple Stack Exchange poskytuje podrobnosti o tom, ako spustiť Parted Magic na Macu, aj s niekoľkými praktickými obrázkami. Mali by ste si tiež pozrieť našu príručku o tom, ako vytvoriť bootovacie USB pre Mac – ale pamätajte, že váš počet "najazdených kilometrov" sa môže značne líšiť!  Iné príspevky na fóre odporúčajú, že ak máte problémy s Mac SSD a je stále v záruke, mali by ste nechať Apple, aby sa na to pozrel.

Čistenie SSD disku

Aj čistenie SSD disku si vyžaduje iné nástroje ako pre bežný pevný disk. Teraz poznáte možnosti, ktorými môžete bezpečne vymazať SSD disk  pred predajom alebo darovaním. Možnosti bezpečného vymazania výrobcu sú praktické, ale najlepšia je možnosť bezpečného vymazania pomocou Parted Magic.

Pamätajte, že ak disk nepredávate ani nedarujete a chcete len zničiť dáta na ňom uložené, vždy ho môžete rozbiť obrovským kladivom (najistejší, ale neoficiálny spôsob). Samozrejme, že to 100% zlikviduje všetky vaše uložené dáta, ale aj samotný disk.

Pokiaľ vám návod pomohol - sme radi, podporte nás preto hodnotením, alebo podporte autora článku vo forme odmeny. Ďakujeme.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button