Ako postupovať pri výbere powerbanky

a na aké parametre sa treba zamerať
Ako postupovať pri výbere powerbanky
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  486 zobrazení
0
 0
Batérie a akumulátory

Určite ste sa už ocitli v situácii, kedy sa vám vybila baterka v mobile práve, keď ste ho najviac potrebovali. Toto na pohľad jednoduché príslušenstvo vám pomôže dobiť váš mobil kdekoľvek a kedykoľvek. Powerbanka je záložná prenosná energia, ktorá nabije váš mobil, smartphone, tablet, GPS systém ale aj iné zariadenia. Niektoré powerbanky dokážu dokonca nabíjať viacero zariadení súčasne.

 

1. Spoznajte vašu spotrebu

  • Koľko zariadení používate na dennej báze?
  • Máte tablet?
  • Máte smartphone?
  • Máte GPS navigáciu a ako často ju používate?
  • Koľko takýchto zariadení potrebujete nabíjať?
  • Najdôležitejšia otázka je ako často sa vám vybije batéria na týchto zariadeniach. Toto je dôležitý krok k výberu správneho powerbanku, ktorý pokryje vaše denné potreby.

 

2. Spočítajte si koľko energie potrebujete

Máte už prehľad koľko zariadení potrebujete nabíjať? Alebo máte len mobil ku ktorému potrebujete externú batériu? Väčšina predajcov používa k označeniu kapacity mAh (miliampér hodina) alebo Ah (ampér hodina). Ako zistíte čí vám bude stačiť napríklad 4000mAh powerbanka?

Po prvé odporúčame, aby ste zistili kapacitu vášho zariadenia. Informáciu môžete nájsť na zadnej strane vášho zariadenia, priamo na batérii vášho zariadenia alebo v návode na použitie.Informácia o kapacite batérie v powerbanke je však väčšinou uvádzaná pri napätí 3,6V – 3,7V. Pre napájanie mobilných telefónov a iných zariadení je potrebné napätie 5V, preto je kapacitu powerbanky potrebné prepočítať.

Na tomto príklade môžeme vidieť, že reálna kapacita 4000mAh powerbanky pre nabíjanie mobilného telefónu je 2592mAh. Ak máte napr. mobilný telefón s kapacitou 2592mAh, 4000mAh powerbanka vám ho reálne dokáže z 0 na 100% nabiť 1x.

3. Počet USB výstupov

V dnešnej ponuke sú powerbanky, ktoré majú aj 2 -3 USB výstupy, takže s nimi môžete nabíjať viacero zariadení naraz. Je potrebné si zvážiť, či to budete potrebovať využiť. Je možné, že si za takúto powerbanku priplatíte, aj keď dnes je už väčšina powerbánk v základnej ponuke vybavená dvoma USB výstupmi.

 

4. Indikátor nabíjania a stavu batérie

LED ukazovateľ kapacity batérie, by už mal byť dnes samozrejmosťou. Určite oceníte, ak viete aspoň orientačne, koľko energie v powerbanke ešte máte. Väčšinou je to znázornené 4 LED diódami, čiže zostatok energie 100%, 75% 50% a 25%. Samozrejme každá powerbanka to môže mať vyriešené inak. Tak isto je vhodné, ak powerbanka blikaním indikuje, že vaše zariadenie nabíja.

 

5. Typ batérie Lithium Ion vs. Lithium Polymer (Li-ion vs. Li-pol)

Lí­tium-po­ly­mé­ro­vé ​​ba­té­rie sú za­tiaľ najpokrokovejšie batérie na trhu. Mož­no ich ozna­čiť za zlep­še­nú ver­ziu Li-ion ba­té­rie, kto­rá neob­sa­hu­je kva­pa­li­nu, ale gé­lo­vý elek­tro­lyt. Vďa­ka gé­lu sú ba­té­rie Li-Pol veľ­mi ten­ké a môžu mať rôzne tvary. Malé rozmery a nízka hmotnosť ich predurčuje na použitie v powerbankách. Sú však zvy­čaj­ne drah­šie.

Lí­tium-po­ly­mé­ro­vé ​​ba­té­rie majú veľmi nízke samovybíjanie (cca 5% / mesiac), čo zna­me­ná, že počas nepoužívania sa­mo­voľ­ne nes­trá­ca­jú veľké množstvo svojej ka­pa­ci­ty.

Vysoká energetická hustota, nízka hmotnosť, stabilné napätie pri vybíjaní a možnosť nabíjať kedykoľvek sú jednými z hlavných predností Li-Po článkov.

Lithium iónové batérie sú momentálne najpoužívanejšie batérie a sú kvalitné. Ak však budete mať možnosť siahnuť po Lítium-polymérovej batérii, neváhajte. Za kvalitnejší typ a novšiu technológiu sa oplatí priplatiť.

 

6. Povrchová úprava, vodeodolnosť a hmotnosť

Pri výbere powerbanky si premyslite aj jeho prevedenie. Ak ho chcete využívať na výlety do prírody alebo dlhšie expedície, túry, môže sa vám zísť aj powerbank s vyššou odolnosťou voči nárazom, prípadne vodeodolná powerbanka. V tomto prípade si premyslite aj hmotnosť powerbanky. S vyššou kapacitou powerbanky rastie aj jeho hmotnosť. Pri výletoch je každý gram dobrý, takže si zvoľte kapacitu powerbanky adekvátnu vašim potrebám. Predimenzovaný powerbanka vám môže byť na vašich cestách príťažou.

Pri batériách všeobecne platí, že čím je väčšia kapacita tým je batéria ťažšia, preto si dobre zvážte koľko svojich zariadení reálne potrebujete nabíjať a ako často sa vybíjajú. Práve v prírode sa vám môže zísť kombinácia powerbanky so solárnym panelom a počas svojho dlhšieho pobytu v prírode tak svoju powerbanku opakovane dobíjať.

Ak ho chcete využívať len na bežné používanie, nosenie v taške alebo kabelke, stačí vám lacnejší, obyčajná powebanka v plastovom prevedení.

 

7. Príslušenstvo

Dnešné powerbanky majú klasický USB výstup, preto si môžete vaše mobilné zariadenia nabíjať káblom, ktorý ste dostali spolu s vašim zariadením. Pri príslušenstve by ste si skôr mali všimnúť, či s novou powerbankou dostanete aj ochranné puzdro alebo vrecúško. Čo však môže byť rozhodujúcejšie je, či má powerbanka v sebe zabudované napájacie káble. Vždy môže byť pohodlnejšie ak sú káble zabudované priamo na powerbanky ako by ste mali nabíjací kábel nosiť vždy so sebou zvlášť.

Výhodou môže byť, ak má powerbanka aj LED svetlo, ktoré môže byť občas veľmi užitočné.

 

8. Ako powebanku nabíjať

Vstup pre nabíjanie powerbanky býva najčastejšie microUSB. Dôvodom je, že je to najpoužívanejšia koncovka výrobcov mobilných zariadení . V každej domácnosti sa dnes nachádza minimálne jeden takýto USB – microUSB nabíjací kábel. No napriek tomu sa môžete stretnúť s miniUSB alebo pinovým vstupom pre nabíjanie, hlavne u starších typov powerbánk, preto si nato pri výbere dávajte pozor, aby bolo nabíjanie čo najuniverzálnejšie.

Existujú powerbanky kde je nabíjací kábel súčasťou powerbanku. Je zabudovaný a nedá sa odstrániť. Výhodou je, že kábel nemusíte nosiť so sebou a zariadenie viete nabiť všade kde je dostupný USB výstup. Nevýhodou je, že ak sa tento kábel poškodí, je veľmi ťažké ho vymeniť.

 

9. Solárne nabíjanie

Ďalšou možnosťou nabíjania powerbanky je solárna energia. Solárne panely bývajú skladateľné, prenosné a sú ľahko dostupné. S takouto možnosťou nie ste odkázaní na prístup k elektrickej sieti. Prenosné solárne panely majú USB výstup, čiže napájanie powerbanky je extrémne jednoduché. Všetko, čo je potrebné je dostatok slnka. Je to zaujímavý doplnok k powerbanke na výletoch. Počas túry sa vám so solárnym panelom na batohu môže powerbanka dobíjať zadarmo.

Na trhu sú tak isto powerbanky s priamo zabudovaným solárnym panelom, tzv. solárne powerbanky. Tieto zabudované solárne panely však nie sú tak výkonné ako externé solárne nabíjačky, čiže je to len doplnková funkcia, keď sa powerbanka na slnečnom žiarení dobíja a udržuje svoju kapacitu.

 

10. Rýchlosť nabíjania – výstupný prúd – Ampere (A)

Výstupný prúd je udávaný v A – Ampéroch. 1000 mA (miliamper) = 1 A (amper)

Napríklad:

500 mA výstup – nabije 500 mA za hodinu , 2000 mAh batériu dokáže nabiť najskôr za 4 hodiny

1000 mA výstup – nabije 1000 mA za hodinu , 2000 mAh batériu dokáže nabiť najskôr za 2 hodiny

2100 mA výstup – nabije 2100 mA za hodinu, 2000 mAh batériu dokáže nabiť už za 1 hodinu

Pri nabíjaní svojich mobilných zariadení pomocou USB dbajte nato aby boli schopné prijať nabíjací prúd.

Pozor! Väčšinu tabletov na trhu je možné nabíjať len s 2.1A výstupom. Overte si váš model.

 

11. Výstupné napätie – Volt (V)

Výstupné napätie nám napovie, aké zariadenia ste schopný pomocou powerbanky nabíjať. Ak chceme nabíjať napríklad notebook alebo laptop všetci dobre vieme že pomocou USB výstupu ho nenabijeme.

5V / 5,5V – USB – nabíjať môžeme všetky mobilné zariadenie ktoré sa dajú nabíjať pomocou USB.

Napríklad: Mobilné telefóny, smartphony, takmer všetky nové tablety, MP3 prehrávače, navigácie a iné.

U väčšiny moderných mobilných zariadení – gadgetov – výrobcovia preferujú výber USB nabíjania, pokiaľ je to pre ich napájanie technicky možné.

9V / 12V – prenosné DVD a TV prehrávače, prenosné chladiace boxy, staršie tablety

16V / 19V / 21V – je to nabíjací prúd u väčšiny dnešných notebookov, laptopov. Pri takýchto powerbankoch zväčša nájdete aj adaptéry k štandardným značkám notebookov.

240V – AC – napätie ktoré nájdete v zástrčke u vás doma. Pomocou 240V napätia ste schopný nabíjať zariadenia so štandardnej elektrickej zásuvky. Treba však dať pozor na maximálny výkon vášho spotrebiča, aby nepresiahol výkon meniča v powerbanke vo wattoch.

 

Ďakujem za prečítanie :)

Zdroj : www.ecoprodukt.sk


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button