Ako spájkovať nehrdzavejúcu oceľ pomocou spájkovačky

Ako spájkovať nehrdzavejúcu oceľ pomocou spájkovačky
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1752 zobrazení
2
 0
Výrobné postupy a návody

Niekedy sa môže stať, že pri vykonávaní svojej praxe možno budete musieť spojiť dva kusy nehrdzavejúcej ocele. V takýchto prípadoch je spájkovanie jedným z najlacnejších a najjednoduchších riešení. Pretože má spájka bod topenia, ktorý je oveľa nižší ako bod tavenia nehrdzavejúcej ocele, možno ju bezpečne použiť na pomerne pevné a trvácne spojenie dvoch kusov nehrdzavejúcej ocele.

Bohužiaľ, všetky kovy majú tendenciu vytvárať na svojom povrchu vrstvu oxidácie, pokiaľ sú vystavené atmosférickým vplyvom. Výnimkou nie je ani nehrdzavejúca oceľ na ktorej sa vytvára obzvlášť tvrdá oxidačná vrstva. Táto oxidačná vrstva zabraňuje prilnutiu spájky s povrchom.

Príprava nehrdzavejúcej ocele

Ako bolo uvedené, oxidačná vrstva sťažuje spojenie spájky s nehrdzavejúcou oceľou. Preto pred spájkovaním musí byť povrch nehrdzavejúcej ocele patrične ošetrený, aby sa táto vrstva oxidácie odstránila.

Pri práci dávajte pozor nakoľko pracujete s potencionálne nebezpečnými chemickými látkami!

1. Pracujte v dobre vetranom priestore a používajte ochranné pomôcky

Ošetrenie povrchov z nehrdzavejúcej ocele vyžaduje použitie chemikálií, ktoré vám môžu fyzicky ublížiť. Preto predtým, ako začnete ošetrovať povrch  nehrdzavejúcej ocele, musíte vykonať všetky potrebné opatrenia.

Prvá a najdôležitejšia vec je nosiť ochranu očí. Je to preto, že ak sa niektoré z rozpúšťadiel alebo chemikálií dostanú do vášho oka, môžu spôsobiť jeho vážne poškodenie.

Ďalšia vec, ktorej sa treba obávať, je toxický plyn alebo výpary, ktoré môžu chemikálie uvoľňovať. Aj keď nosenie masky poskytuje určitú úroveň ochrany, vždy sa odporúča pracovať v dobre vetranom prostredí. Ak pracujete v uzavretom priestore, uistite sa, že je dobre vetraný. Počas celého procesu majte preto dvere a okná otvorené a samozrejme pri práci nejedzte a nefajčite!

2. Nerezovú oceľ očistite vhodným rozpúšťadlom, aby ste odstránili olej a mastnotu

Olejové a tukové nečistoty sú tiež zodpovedné za zabránenie priľnutia spájky k povrchu. Mali by byť prvou vecou na čistenie. Jednoducho nalejte väčšie množstvo rozpúšťadla na handričku a dôkladne utrite povrch. Izopropylalkohol je na tento účel skvelým rozpúšťadlom. Na odstránenie mastnoty to však nemusí stačiť. V takýchto prípadoch musíte použiť acetón.

Samozrejme, musíte byť opatrní pri manipulácii s acetónom, pretože je nielen žieravý, ale aj vysoko horľavý. Udržujte akýkoľvek otvorený oheň mimo dosahu a noste ochranné rukavice. Majte po ruke trochu vody pre prípad, že by ste si trochu vyliali na pokožku.

3. Pevné nečistoty odstráňte kovovou drôtenou kefou

Niektoré pevné nečistoty ako prach atď. nie je možné odstrániť pomocou rozpúšťadiel. Jediným spôsobom, ako ich odstrániť, je preto použiť kovovú kefu. Povrch môžete aj trochu zdrsniť, aby k nemu spájka lepšie priľnula.

4. Naneste tavidlo na báze kyseliny

Aj keď povrch vyčistíte rozpúšťadlom a kovovou kefou, malá vrstva oxidu zostane. Pokiaľ nie je odstránená, spájka nepriľne k povrchu, čo bude mať za následok nekvalitný spoj. Preto je najlepším riešením ošetrenie povrchu tavidlom na báze kyseliny. Tavidlo je pastovitá látka, ktorá sa po roztavení stáva mierne korozívnou a chemicky narúša povrch oxidu, čím odhaľuje kov pod ním.

Mali by ste použiť tavidlo, ktoré je špeciálne vyrobené na použitie s nehrdzavejúcou oceľou. Na tento účel sú najvhodnejšie tavivá na báze kyseliny. Na nanesenie taviacej pasty na celý povrch dielov, ktoré sa majú spojiť, môžete použiť napríklad štetec alebo kus látky a samozrejme nezabudnite pracovať v ochranných rukaviciach.

Viazanie kovov

1. Pre najlepšie spojenie použite spájku, ktorá obsahuje minimálne 50 % cínu

Na trhu sú dostupné rôzne druhy spájok, ktoré sa líšia svojim zložením. Pre väzbu na nehrdzavejúcu oceľ budete potrebovať spájku, ktorá je zložená z viac ako 50% cínu. Ďalšou veľkou výhodou použitia spájky s vysokým obsahom cínu je, že farebne ladí s nerezovým povrchom a príliš nenarúša jeho vizuálny vzhľad. Spájka, ktorá obsahuje striebro, vytvorí ešte pevnejšie spojenie s nehrdzavejúcou oceľou. Jej roztavenie však bude trvať oveľa dlhšie.

2. Upevnite 2 kovové časti, ktoré spájate tak, aby sa navzájom dotýkali

Spájkovanie vyžaduje použitie oboch rúk. Takže počas spájkovania nebudete mať voľné ruky na držanie spájkovaných kovových častí pohromade. Preto musia byť tieto dva kusy navzájom spojené. Môžete to urobiť buď zakúpením spájkovacieho stojana alebo stolového zveráka.

3. Predhrejte oba kovové povrchy

Pretože bod tavenia spájky je oveľa nižší ako bod tavenia nehrdzavejúcej ocele, môžete nehrdzavejúcu oceľ ohrievať plameňom alebo horákom, kým sa dostatočne nezohreje na teplotu pri ktorej sa taví spájka. Môžete sa dotknúť kúskom spájky ohrievaného povrchu a skontrolovať, či je dostatočne horúci na to, aby sa spájka roztavila.

4. Roztavte trochu spájky na neoceľový kov

Ak plánujete prispájkovať nejaký iný kov ako oceľ na kus nehrdzavejúcej ocele, potom je najlepším spôsobom predbežne nataviť trochu spájky na povrch neoceľového kovu. To pomôže vytvoriť lepšie spojenie a uľahčí to spájkovanie. Nezabudnite si rozvinúť dostatočné množstvo spájky. Odporúčam používať priemer podľa veľkosti spájkovanej plochy - minimálne 1.5 až 2.5 mm.

5. Na spoj 2 kovových kusov naneste spájku

Keď sú kusy kovu, ktoré sa majú spájkovať, vopred pocínované spájkou, majú tendenciu sa spájať oveľa ľahšie. Dotknite sa spájkovacieho drôtu v mieste spojenia, kde majú byť kovové časti spojené. Spájka sa roztopí a bude prúdiť pozdĺž spoja. Roztopenú spájku by ste mali tiež naniesť všade pozdĺž spoja. Akonáhle sa teplota zníži, spájka stuhne a oba kusy sa spoja.

6. Očistite spoj teplou tečúcou vodou, aby ste odstránili zvyšné tavidlo

Zvyšky kyslého taviva, ktoré zostávajú po spájkovaní, sú korozívne, preto sa časom môže stať, že začnú korodovať práve v okolí spájkovného spoja a prípadná korózia môže narušiť štruktúru ni len spájkovaného spoja, ale aj samotného kovu. Preto, aby ste tomu zabránili, použite vodu alebo izopropylalkohol na odstránenie zvyškov taviva z povrchu. Okrem toho môžete oblasť tiež vydrhnúť kefou alebo špongiou, aby ste odstránili zvyšky tavidla.

Záver

Spájkovanie nehrdzavejúcej ocele nie je až také ťažké, ako sa zdá. Ak sa to robí správne, trvá to len pár minút. Samozrejme pri spájkovaní používajte spájkovačku o patričnom výkone a rovnako aj spájku o dostatočnom priemere - či už s tavidlom, alebo bez neho. Najdôležitejšie je pred nanesením spájky očistiť povrch od akýchkoľvek nečistôt a oxidov. Po spájkovaní je tiež dôležité očistiť všetky z povrchu zvyšky taviva, aby spoj dlho vydržal a nekorodoval.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button