Ako správne používať odsávací pásik

Ako správne používať odsávací pásik
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  923 zobrazení
4
 2
Rádioamatérov almanach

Odsávací pásik je v podstate spletený medený vodič opatrený tavidlom, ktorý sa používa na absorbovanie roztavenej spájky zo spájkovaného spoja pri odsávaní prebytočnej spájky z plošného spoja, alebo pri odspájkovaní komponentu. Každý, kto spájkuje či už je to profesionál, alebo len hobby nadšenec pre elektroniku, určite pochopí, že pri spájkovaní projektoch sú chyby časté a aj nevyhnutné. Ak však dôjde k chybe, vždy sa dá napraviť za použitia správnych postupov a technických pomôcok.

Vhodný odsávací pásik si môžte kúpiť aj na tomto odkaze - klikni

Tento spletený medený vodič známy skôr pod názvom ako "odsávací pásik" je veľmi užitočným pomocníkom, pretože si značne zjednodušíte opravu akejkoľvek chyby, ktorá sa vyskytla pri osádzaní DPS, alebo pri potrebe odspájkovania vadného komponentu.

Príklad miesta na PCB, kde je vhodné použiť odsávací pásik.

Pripravte si ochranné pomôcky.

Spájka je kov, ktorý sa ľahko taví, a pri vdýchnutí  môže mať určitý negatívny vplyv na vaše zdravie. Pred použitím odsávacieho pásika by ste preto mali zaistiť svoju bezpečnosť. Najprv by ste si mali nasadiť ochranné okuliare, aby ste chránili oči pred úlomkami a roztavenou spájkou, ktorá by vám mohla poškodiť vaše oči, nastavte odsávací ventilátor, ktorý od vás odfiltruje výpary. Použite ochranné rukavice, nakoľko odsávací pásik budete držať medzi prstami v tesnej blízkosti spájkovacieho hrotu a riskujete popálenie prstov. Rovnako je vhodné použitie pomocného stojana pre dosku plošných spojov "tretej ruky" popípade stolovej lupy, pokiaľ budete pracovať s technológiou SMD.

Použite vhodnú spájkovačku, alebo spájkovaciu stanicu.

Uistite sa, že spájkovacia rúčka je vo svojom stojane. Teplotu hrotu nastavete vrámci špecifikácie výrobcu spájky uvedenej výrobcom na štítku, alebo v datasheete. Spájkovačka by sa mala používať až po dosiahnutí pracovnej teploty. Pred použitím si dôkladne očistite spájkovací hrot od prípadných nečistôt tak, aby ste nekontaminovali odsávané miesto nečistotami v podobe zuhoľnateného tavidla, oxidov, alebo zbytkov inak znečistenej spájky.

Príprava odsávacieho pásika.

Je vhodné ešte pred samotným odsávaním naniesť jemnú vrstvu gélového tavidla na miesto, ktoré budete odsávať. Zlepší sa tak vzlínanie spájky z plošného spoja do odsávacieho pásika Rozviňte si odsávací pásik na požadovanú dĺžku a priložte ho na miesto na plošnom spoji, kde budete vykonávať opravu. Keď je vaša spájkovačka zahriata na správnu pracovnú teplotu, priložte spájkovací hrot na odsávací pásik v mieste na plošnom spoji, ktoré má byť odsaté. Teplo spájkovačky spôsobí, že sa spájka roztaví, roztavená spájka sa pritiahne k medenému drôtu spájkovacieho pásika a po ochladení sa naň naviažet. Proces, ktorým sa roztavená spájka pohybuje zo spoja do odsávacieho pásika, je známy aj ako kapilárna akcia, týmto procesom bude všetka spájka odstránená. Pri odsávaní je dôležitý aj posun odsávacieho pásika tak, aby ste napríklad pri odsávaní integrovaného obvodu zabezpečili vždy čistú / nepoužitú časť pásika pri ďalšej odsávanej pozícii.

Akonáhle ostránite všetku spájku s konkrétneho miesta, vyčkajte na vychladnutie spoja a v prípade potreby dodatočne ešte raz odsajte prípadné zvyšky spájky zo spájkovacích bodov na plošnom spoji. Použitú časť odsávacieho pásika následne odstrihnite a odviňte si ďalší kus pre ďalšie použitie, aby ste mohli pokračovať v procese, ak je potrebné odstrániť ďalše viacnásobné spoje. Niektoré spájkové spoje môžu mať príliš veľa spájky, poprípade majú rôznu šírku, predo vždy použijte odsávací pásik o primeranej šírke.

Spôsob použitia odsávacieho pásika.

Spôsob použitia odsávacieho miesta pri SMD.

Očistite odsávané miesto.

Akonáhle budete hotoví, vyčistite oblasť, z ktorej bola spájka odstránená, aby bola pripravená na ďalšie spájkovanie. Odporúčame vám použitie jemnej kefky, ktorá by mala byť v prevedení ESD a izopropyl alkohol. Očistením zbavíte odsávané miesto aj zbytkov pridaného gélového tavidla, ktoré mohlo zanechať počas ohrevu nežiadúce oxidy, ktoré by mali za následok poškodenie dosky plošného spoja.

Odsaté miesto nezabudnite očistiť.

Prečo je vhodné používať odsávací pásik?

  • Účinnosť, odsávací pásik zaisťuje úplné odsatie prebytkov spájky, čo umožňuje rýchlu opravu pri vzniku spájkových mostíkov, skratov, alebo pri výmene komponentov.
  • Odsávací pásik sa ľahko používa, pretože je potrebných iba niekoľko krokov, ktoré vám zabezpečia kvalitný a rýchly výsledok.
  • Cenová dostupnosť, kvalitná cievka odsávacieho pásika sa dá kúpiť za relatívne rozumnú cenu.

Vhodný odsávací pásik si môžte kúpiť aj na tomto odkaze - klikni



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Dušan Viest pred 3 rokmi

činske odsávacie pásiky sú nie moc dobré lepšie kúpiť drakší, je pomerne lepší a saje cín lepšie mám odskúšaných viac pásov a tie drkšie sú napríklad napustené letovacou pastou

Elektrolab pred 3 rokmi

@Dušan Viest - v článku sa nerozoberajú čínske pásiky, a mimochodom by ste bol prekvapený, ale aj čínske pásiky sú "napúšťané" "letovacou pastou" - TAVIDLOM.

Z vašej strany som zatiaľ nevidel a nepočul žiaden relevantný názor, iba hejtovanie -nie sme na SVETELEKTRO - tam si môžte praktizovať takýto štýl komunikácie - na ElektroLab.eu - NIE

PS: mimochodom stále čakám na odpoveď ohľadom "nevhodnosti" oddeľovacieho transformátora.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button