Ako zapojiť schodiskový vypínač?

Ako zapojiť schodiskový vypínač?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  31934 zobrazení
13
 0
Elektroinštalácie

Ako zapojiť schodiskové vypínače na jedno svetlo? Zapojenie krížového vypínača je naozaj oriešok pre laika medzi schémami zapojenia. Dá sa ním ale napríklad vo veľkej vstupnej hale ovládať jedno alebo viac svetiel hneď z niekoľkých miest. Tento vypínač kúpite u mnohých predajcov v rôznych značkách a farebných prevedeniach, nakoľko sa jedná o základný sortiment. Môžte ho dostať aj pod označením "vypínač č.6"

Zapojenie vypínača aj keď sa vám zdá jednoduché, zverte radšej do rúk odborníka. Vyhnete sa tak prípadným komplikáciám pri zapájaní, alebo aj úrazu elektrickým prúdom!

Ako správne zapojíme schodiskový vypínač? 

Striedavý alebo inak schodiskový spínač má jeden spoločný prívod a dva vývody. K ním sa spoločný prívod striedavo pripája. Tento spínač má jednoduchú klapku a môžeme na neho použiť len prívod a jeden z vývodov.

Pre inštaláciu schodiskového vypínača sa najčastejšie používajú dva. Prívod k svietidlu potom prechádza dvojicou striedavých spínačov, z ktorých môže každý prepájať elektrický obvod jednou z dvoch súbežne vedených, ale aj navzájom izolovaných ciest. Jedno svietidlo, respektíve jeden obvod tak môžeme ovládať z dvoch vzdialených miest. Osvetlenie následne ovládame z oboch koncov schodiska, poprípade z chodby. 

Tip : Vypínač č.6 sa dá použiť aj ako vypínač č.1

Krížový spínač má dve dvojice vstupov a výstupov. Tie sú vzájomne funkčne rovnocenné. Prepája tak dva vodiče medzi striedavými spínačmi súbežne alebo krížom a môžeme teda plnohodnotne rozsväcovať a zhasínať svetlo nielen zo striedavých spínačov na koncoch, ale aj krížového spínača medzi nimi. Do obvodu pri tom môžeme zaradiť aj niekoľko krížových spínačov. Bežne sa ale používajú aj tlačidlá, ktoré len zopnú impulz a po vzdialení ruky sa zas vrátia do pôvodného stavu. Do inštalačných krabíc, ale môžeme okrem jednoduchých vypínačov osadiť aj ďalšie ovládacie prístroje s mnohými pokročilými funkciami. Také zariadenia nám následne nahrádzajú a poprípade dopĺňajú funkcie základných spínačov. Schodiskové svietidlá je možné nastaviť na viac možností pre svietenie.

Zapojenie dvoch schodiskových vypínačov

Schématické zapojenie schodišťového vypínača

Pre ovládanie svietidla z dvoch rôznych miest, ak máte napríklad v dome dva vchody, (predný od ulice a zadný z dvora) alebo práve potrebujeme osvietiť len schodisko, je potrebné použiť dva schodiskové vypínače.

Je potrebné vždy dbať na to, aby prívodné vodiče neboli nalomené, alebo mechanicky poškodené odizolovaním (zarezané do tela vodiča, čo značne oslabuje vodič, preto odporúčame použiť odizolovacie kliešte) a aby sa odizolované časti za žiadnych okolností nedotýkali iných vodičov, či kontaktov, alebo  kovového tela samotného vypínača. Všetky skrutky je potrebné dotiahnuť tak, aby sa zamedzilo samovoľnému povoleniu a následnému vypadnutiu vodiča. Rovnako sa vyhnite kombinácii medených a hliníkových vodičov ak je to možné. Majte na pamäti, že pri nesprávnom, či neodbornom zapojení môže dôjsť k ohrozeniu vášho majetku, zdravia či života osôb alebo zvierat.

Po montáži vždy zabezpečte vypínač voči neželanému dotyku osadením jeho konštrukčných krytov a súčastí - nikdy ho neponechávajte s obnaženými živými časťami!

Používajte zodpovedajúci prierez vodiča podľa záťaže spotrebiča. Vždy sa uistite, že je každý okruh chránený patrične dimenzovaným ističom ktorý vždy preruší iba fázový vodič (hnedý, alebo čierny). Istič alebo poistka nesmú za žiadnych okolností prerušiť pracovný a ani ochranný vodič (modrý a zelený), nakoľko ochranná funkcia týchto dvoch vodičov musí byť za každých okolností zachovaná!

Rovnako majte na pamäti, že ani improvizované zapojenie nesmie byť nesmie byť za žiadnych okolností nebezpečné. Vždy sa vyvarujte tomu, aby nebezpečné napätie bolo ľahko prístupné dotykom. Pri práci si dajte záležať aj na kvalitnom mechanickom prevedení tak, aby časom nenastala situácia, že sa používaním vodiče, alebo inštalačné krabice samovoľne neuvoľnili, alebo nevytrhli z prípojných miest.

V miestach zo zvýšenou ochranou a aj možnosťou úrazu napríklad s výskytom vody (kúpeľňa, kuchyňa) používajte pre umiestnie elektroinštalácie predpísané postupy a elektrinštalačný materiál v súlade s príslušnou normou. Pri takejto inštalácii vždy zvoľte ochranu predpísanú patričnou normou, teda so zvýšenou ochranou proti striekajúcej vode. Samozrejme nezabudnite, že v týchto priestoroch je potrebné používať prúdový chránič a nezabudnite vodivo pospájať všetky kovové plochy, predmety a potrubia žltozeleným vodičom ktorý následne pripojte s hlavnou zemniacou svorkou domu.

Zapojenie by ale mal uskutočniť profesionálny elektrikár, predsa len sa jedná o prácu s elektrickým napätím, z toho dôvodu vlastnoručné zapojenie neodporúčame.
V České republice si profesionální pomoc při zapojení schodišťového vypínače můžete vybrat elektrikáře na Firmy.cz
Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button