Apple 1: Počítač zhotovený rukami Jobsa a Wozniaka je na predaj za 1,5 milióna dolárov

Apple 1: Počítač zhotovený rukami Jobsa a Wozniaka je na predaj za 1,5 milióna dolárov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  304 zobrazení
2
 0
Počítače a výpočtová technika

Najzaujímavejšie na tom je, že tento počítač reálne funguje, pričom na ňom boli vymenené iba video a klávesové konektory.

Ak by ste si mysleli, že toto zariadenie predáva nejaké prestížne aukčné centrum, tak sa mýlite. Inzerát, resp. aukčná ponuka na Apple 1 za 1,5 milióna dolárov sa objavila na eBay. Už z nadpisu je jasné, prečo je cena tohoto zariadenia tak vysoká – tento počítač mali vyrobiť vlastnými rukami Steve Wozniak a Steve Jobs. Ide o jeden z 50 kusov, ktorý zostrojili priamo títo páni. Takéto zariadenia majú neuveriteľnú zberateľskú hodnotu.

Steve Wozniak a Steve Jobs

Apple 1 bol prvým produktom spoločnosti Apple, ktorý sa predával konečným spotrebiteľom. Kvôli tomuto stroju predal Wozniak svoju špeciálnu kalkulačku a Jobs svoj mikrobus, aby mali z čoho financovať „vývoj“. Písal sa rok 1976, no už o rok neskôr bola výroba tohoto zariadenia prerušená (existovalo iba približne 200 kusov), pričom títo dvaja priekopníci predstavili inovovaný model Apple II.

Ďalšou špecialitou Apple 1, ktorý sa objavil na eBay je to, že ide o jeden zo šiestich vyrobených kusov, ktoré majú originálne drevené puzdro – Byte Shop KOA. Ako sme uviedli, zariadenie je v plne funkčnom stave a s pôvodnou základnou doskou NTI. Súčasťou predajného balenia je aj originálny monitor Sony TV-115 s videomodulátorom.

Aktuálny vlastník a predajca zariadenia tvrdí, že ho kúpil v roku 1978 za „pár dolárov“ v montrealskom obchode s počítačmi (Kanada). Mal pocit, že o pár desaťročí bude mať toto zariadenie veľkú hodnotu a jeho tušenie bolo, pochopiteľne, správne.

Toto zariadenie bolo úplne prvým produktom, ktorý v roku 1976 vtedy ešte maličká lokálna spoločnosť predstavila. Predával sa za 666,66 dolárov, no teraz stojí „trošku viac“. Podľa portálu CNBC sa v roku 2014 predalo pár takýchto zariadení, pričom to najdrahšie stálo 905 000 dolárov. Tento kus je však výnimočnejší, nakoľko prešiel priamo rukami Wozniaka a Jobsa. Odborníci tvrdia, že cena je aj napriek tomu privysoká, no nie nereálna, takže jeho majiteľ má slušnú šancu na dobrý zárobok.

Ak by ste na to mali prostriedky, investovali by ste do takého zbierkového zariadenia?

Zdroj: 9to5mac.com / IGN.com



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button