Apple v USA zavádza službu samoopravy, ale celkové náklady na opravu sú rovnaké alebo vyššie ako pri oprave profesionálom

Apple v USA zavádza službu samoopravy, ale celkové náklady na opravu sú rovnaké alebo vyššie ako pri oprave profesionálom
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  205 zobrazení
1
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

WTF?! V novembri minulého roka spoločnosť Apple oficiálne oznámila, že od začiatku tohto roka bude predávať vybrané časti svojich mobilných zariadení súkromným osobám. V stredu spoločnosť Apple spustila oficiálne a samozrejme s veľkými očakávaniami zákazníkov v Spojených štátoch program "Samoobslužná oprava", ale skôr ako začnete žasnúť, tak s pozrime ako je to naozaj. Pravda je taká, že pravdepodobne vás to bude stáť viac, ako keby ste svoje zariadenie dali na opravu do autorizovaného servisu.

Program je zatiaľ v ponuke dielov tak trochu obmedzený. V súčasnosti Apple predáva americkým zákazníkom len batérie, spodné reproduktory, fotoaparáty, displeje a šachty SIM kariet. Okrem toho je dostupnosť náhradných dielov obmedzená len na päť modelov iPhonu - iPhone 12, 12 mini, 12 Pro, 12 Pro Max a iPhone 13. Apple však vo svojich vyjadreniach tvrdí, že čoskoro plánuje rozšíriť túto službu aj do ďalších krajín a ešte tento rok bude mať k dispozícii diely aj pre počítače Mac M1.

Opravy si však často vyžadujú špecifické nástroje na vykonanie rôznych prác spojených s opravou. Zákazníci si ich môžu kúpiť priamo, ale keďže položky, ako napríklad lis na displeje a vyhrievaný prípravok na odstránenie displeja, stoja viac ako 200 dolárov, väčšina opravy chtivých zákazníkov si bude chcieť túto sadu náradia za 49 dolárov skôr prenajať než ju kupovať, teda pokiaľ neplánujú začať podnikať v oblasti opráv.

Každá súprava náradia na prenájom je špeciálne zostavená podľa daného modelu telefónu a obsahuje všetko vybavenie potrebné na akúkoľvek podporovanú opravu. Náradie je pomerne ťažké, súpravy vážia približne 35 kilogramov!

Spoločnosť Apple sa skôr zameriava na súčiastky a nástroje pre kvalifikovaných technikov, ale samozrejme neobmedzuje jednotlivcov, ktorí majú pocit, že zvládnu opravu iPhonu spôsobom "urob si sám" a tak ich podporuje aj v kúpe alebo prenájme spotrebného materiálu.

Spoločnosť Apple ponúka bezplatne príručky na opravu a ďalšie nevyhnutné zdroje pre tých, ktorí sa nevyznajú vo vnútornom fungovaní iPhonu. Spoločnosť rovnako dôrazne odporúča, aby si zákazníci najskôr prečítali príslušnú príručku na opravu ešte skôr, než zistia že daná opravy by bola nad ich schopnosti. Spoločnosť Apple samozrejme nenesie žiadnu zodpovednosť za nepodarenú opravu, pokazené nástroje alebo súčiastky poškodené zákazníkom.

Je tu však jedna výhrada. Spoločnosť Apple tvrdí, že diely predáva jednotlivým zákazníkom za rovnakú cenu, za akú ich predáva autorizovaným servisným strediskám, ale pri pohľade na náklady na diely a nástroje sa jasne  ukazuje, že v skutočnosti nedochádza k žiadnej úspore nákladov v porovnaní s tým, keď opravu vykonáva spoločnosť Apple. V skutočnosti stoja opravy vykonané svojpomocne rovnaké alebo vyššie náklady ako oprava vykonaná spoločnosťou Apple.

Napríklad výmena batérie Apple stojí mimozáručných zákazníkov 69 dolárov. Ak si ju chcú urobiť sami, potrebujú súpravu batérie a skrutiek. Tento balík stojí 69 dolárov pre iPhone 12 a 13 a 49 dolárov pre iPhone SE, pričom nezahŕňa nástroje (lis na batérie stojí 115 dolárov). Pri drahších opravách síce ušetríte trochu peňazí, ale len ak už máte vlastné nástroje.

Apple si za výmenu displeja iPhonu 13 účtuje 279 dolárov. Ak to chcete urobiť sami, potrebujete balík iPhone 13 Display Bundle, ktorý stojí 270 dolárov, hoci vám Apple vráti 33,60 dolára, ak rozbitú obrazovku vrátite na recykláciu, takže čistá cena je 236,40 dolára. Ak však nemáte vlastné vybavenie na takúto opravu, budete si musieť za 49 dolárov prenajať sadu nástrojov, čím sa náklady vrátia na 285,40 dolára, čo je približne o 16 dolárov viac, ako by ste zaplatili spoločnosti Apple za vykonanie opravy.

Je síce pekné, že spoločnosť Apple uvoľňuje svoje pravidlá, ktoré kedysi úplne zakazovali svojpomocné opravy, ale na to, aby to bolo praktické, je to až príliš drahé. Dúfajme, že ak bude vyvíjaný dostatočne silný tlak, bude tento program samoobslužných opráv v budúcnosti praktickejší a samozrejme aj cenovo prijateľnejší. Dovtedy to nie je nič iné ako výkladná skriňa hnutia Right-to-Repair.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button