Automatické navíjanie Teslovej cievky pomocou arduina

Automatické navíjanie Teslovej cievky pomocou arduina
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  563 zobrazení
4
 0
Zaujímavé zapojenia

Navíjanie drôtu na valec pri vytváraní teslovej cievky môže byť veľmi zdĺhavý proces a čo je horšie, vzdialenosť medzi jednotlivými otáčkami je nekonzistentná alebo má skôr prekrývaný než hladký, rovný povrch. Aby to bolo o niečo jednoduchšie a efektívnejšie, YouTuber Mr. Innovative vytvoril svoj vlastný nástroj, ktorý túto úlohu zvládne s veľmi malým zapojením človeka do celého procesu.

Jadrom zariadenia je Arduino Nano, ktoré je pripojené k páru ovládačov krokového motora A4988 a obrazovke, všetko namontované na zákazkovej doske plošných spojov. 3,5” LCD funguje ako dotykový displej, ktorý umožňuje užívateľovi zvoliť si počet závitov a aj hrúbku drôtu. To umožňuje vypočítať počet vinutí vydelením dĺžky (napríklad 100 mm) priemerom drôtu (napríklad 200 um pre celkovo 500 závitov).

S vypočítaným číslom prvý krokový motor roztočí pripojený valec, aby sa navinul drôt. Zatiaľ čo sa to stane, sekundárny krokový motor otáča závitovú tyč, ktorá pohybuje hlavou cez valec pevnou rýchlosťou. Výsledná cievka má hladký, rovnomerný povrch, na ktorý by bol hrdý takmer každý nadšenec, a čo je ešte lepšie, cievka bola vytvorená automaticky a skoro bez zásahu človeka.

Na stiahnutie

Kód pre arduino

HMI kód

Viac podrobností o tomto projekte si môžete pozrieť vo videu Mr. Innovative nižšie.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button