Batériové úložisko energie na báze LiFePo4 v zostave s IQ Smart Home

Batériové úložisko energie na báze LiFePo4 v zostave s IQ Smart Home
Július Szaraz - LED.sk Group Pridal  Július Szaraz - LED.sk Group
  891 zobrazení
2
 0
Výroba energie alternatívnym spôsobom

Popredný Slovenský výrobca a technologický inovátor LED.sk predstavuje svoj systém batériového úložiska typovej rady EV-GP HV 23kWh / 31kWh, ktorý obsahuje systém IQ Smart Home. Zaujímavosťou je, že firma na trhu nie je žiadnym nováčikom a jej pôsobnosť sa traduje naprieč troma desaťročiami, kde si postupom času vydobila popredné miesta v nových technológiách a jednou z nich je aj elektromobilita. Vo svojej ponuke predstavuje široké portfólio určené pre domácnosti, ale aj pre firemné riešenia. Ich systém je unikátny tým, že obsahuje batériové úložisko v kombinácii s kompletnou fotovoltickou zostavou, ktorá zabezpečí chod vašej domácnosti a zároveň pokiaľ ste vlastníkom elektrického vozidla, tak umožňuje aj jeho nabíjanie, čo v podstate znamená, že nikdy nezostanete bez energie. Tento systém je jedinečný aj tým, že je vyvíjaný a aj vyrábaný na Slovensku, kde prebieha aj jeho predaj a kompletné technické poradenstvo pre koncového zákazníka - či už sa jedná o bežnú domácnosť, či menšiu firmu a to nie len "na papieri", ale aj reálne.

Zostava IQ Smart Home

Základom zostavy sú fotovoltické strešné panely o výkone od 5 kWs do 10kWs (podľa konfigurácie). Samozrejmosťou IQ Smart Home je výkonný Hybridný menič s výstupom EPS o výkone do 20 kW, ktorý je v trojfázovom prevedení a spĺňa tak všetky požiadavky kladené na výkon a samozrejme aj na bezpečnosť. Najpodstatnejšou časťou tohoto systému je batériové úložisko EV-GP LPF HV v prevedení 23 kWh, alebo 31 kWh (podľa konfigurácie). Batériové úložisko pozostáva s akumulátorov typu LiFePo 4 u ktorých výrobca garantuje viac ako 15 ročnú životnosť (6000 cyklov / DOD 80 %). Samozrejmosťou dnešnej doby je aj nabíjacia stanica pre elektromobily (EV) a hybridné automobily (PHEV), ktorá je zastúpená modelom EV-GP home 22 kW IQ Smart.  Ako napovedá označenie IQ Smart v názve, znamená, že táto 3-fázová AC nabíjacia stanica s IQ SMART funkciami a maximálnym výkonom 22 kW sa postará o pohodlné, bezpečné a efektívne nabíjanie elektrických vozidiel doma, ale aj vo firme. Nabíjanie je možné realizovať 2 spôsobmi – IQ nabíjanie s prebytkov, kde riadiaca jednotka riadi plynule výkon do nabíjačky od 6A – 32A a výhodou je, že neukončí nabíjanie v prípade nedostatku energie zo slnka, ale ho len preruší a tak aj celý víkend môžete nabíjať bez potreby sledovania nabíjačky. V prípade potreby mať nabité vozidlo v čase nastavíte výkon nabíjania podľa potreby od 6A do 32A po 1A krokoch a nabíjačka Vám pripraví elektromobil na jazdu v stanovenom čase. Pri prebytkoch je možné spúšťať aj ohrev teplej vody.

Pri spodných úrovniach nabitia batérií – nedostatku slnečnej energie je možné automatické napájanie z elektromobilu, ktorý podporuje V2L – teda má 1 fázovú výstupnú zásuvku a tak mať v dome kompletné 3 fázové napájanie z elektromobilu. Tak ako elektromobil môže byť pripojený externý zdroj či už LPG, Benzínový, dieselový, alebo vodíkový generátor. Samozrejme nesmieme zabudnúť ani na AC rozvádzač EV-GP PV. Zaujímavosťou je, že celá zostava spolu komunikuje pomocou protokolu RS485 a CAN, čo podstatne zjednodušuje jej prípadnú integráciu do ďalších systémov. Celý systém je samozrejme možné používať v konfiguráciách ON GRID, OFF GRID, či ako ostrovný systém napájania.

IQ Smart Home s integrovaným batériovým úložiskom EV-GP LPF HV 23 kWh

Zostavu je samozrejme možné na prianie zákazníka rozšíriť podľa jeho špecifických potrieb, čo ju robí do istej miery unikátnou. V ponuke nájdete Hybridný menič s výstupom EPS o výkone 20 kW v 3F prevedení, alebo o ďalšie dodatočné moduly batériového úložiska, čím sa rapídne navýši množstvo uskladnenej elektrickej energie pre jej dodatočné využite. Zaujímavosťou je aj jednoduchosť inštalácie celého systému, nakoľko všetko potrebné nájdete priamo v jeho balení.

Batériové úložisko

Batériové úložisko dodáva pre domácnosti spoločnosť v dvoch výkonnostných zostavách 23 kWh a 31kWh, pričom je ich možné rozšíriť o ďalšiu zostavu a tak získať až 46 kWh / 62 kWh úložisko energie. Na svoje si tak prídu súkromný majitelia - domácnosti, alebo aj menšie firmy. Batérie štandardne obsahujú modul BMS, ktorý monitoruje a balansuje každý článok a poskytuje mu potrebnú ochranu. Pre komunikáciu s meničom, alebo nadriadeným systémom sa využíva komunikácia v štandarde RS485, alebo CAN. Celé batériové úložisko je poňaté modulárne, čo znamená možnosť jeho neskoršieho rozširovania podľa potrieb zákazníka. Úložisko sa vyznačuje vysokým štandardom bezpečnosti, čo znamená, že je možné prevádzkovať ho aj v interiéroch.

Technická špecifikácia batériového úložiska

LiFePo4 Batériové úložiská energie LPF HV 23 kWh LPF HV 37,5 kWh
Kapacita batériového systému (BS) 23 kWh 37,5 kWh
Napätie BS pri 3,2V 230,4 V 307,2 V
Kapacita BS 100 Ah
Zapojenie BS 72S 1P 96S 1P
Maximálne napätie BS 258 V 344 V
Minimálne napätie BS 204 V 272 V
Maximálny nabíjací / vybíjací prúd 100 A
Doporučený nabíjací / vybíjací prúd 25 A
Účinnosť 96 %
Hĺbka vybita - DOD 80 % (10 - 90 %)
Počet cyklov pri 25 ºC a DOD 80% 6000 cyklov
Životnosť minimálne 15 rokov
Počet modulov 6 8
Kapacita modulu - 12S1P 3,54 kWh
Napätie modulu - nominál pri 3,2V 38,4 V
Rozsah napätia modulu min. 34 V - max. 43V
Batériový článok LiFePo4 3,2 V / 100 Ah
IQ BMS s ochranou a OLED zobr. áno
Komunikácia RS485 / CAN
Rozmery (ŠxHxV (mm) 550 x 390 x 1200 550 x 390 x 1500
Hmotnosť (Kg) 175 Kg 215 Kg
Prevádzková teplota 0 - 50 ºC
Skladovacia teplota - 20 ºC až + 60 ºC

 

Rozmery batériového úložiska

Na obrázku nižšie sa nachádza technický nákres dvojice batériových úložísk, ktoré sú štandardne dodávané v zostave IQ Smart Home.

V ľavo, varianta úložiska EV-GP LPF HV 37 kWh a v pravo varianta EV-GP LPF HV 23 kWh.

Pohľad do vnútra na jednotlivé moduly úložiska

Pokiaľ máte záujem o systém IQ Smart Home alebo o batériové úložisko EV-GP LPF HV, s dôverou sa na nás môžete obrátiť a radi vám zodpovieme vaše prípadné otázky - klikni. A ak máte záujem vidieť naše systémy na živo, zastavte sa na 3. ročníku najväčšej výstavy elektromobilov na Slovensku -  Salón Elektromobilov 2022, ktorá sa uskutoční 20. - 22. máj 2022 v Bory Mall Bratislava.

Kde nás nájdete?

EV-GP a.s., Tulipanova 1, 903 01 Senec

E-mail : sales@ev-gp.sk , web : www.ev-gp.sk , Telefón : 02/44457511



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button