BT-22: jednoduchý multimeter za symbolickú cenu

BT-22: jednoduchý multimeter za symbolickú cenu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  408 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Zaujímavé multimetre dnes kúpite aj s daňou za niečo okolo 10 - 15€.  Ale čo kompromisy, nebude ich až príliš veľa?

 

Boduje veľkosťou

Ponuka digitálnych multimetrov musí logicky niekde začínať a bola by určite veľká škoda, keby sme tu predvolené modely prehliadali len preto, že sa pohybujú až na samotnej dolnej cenovej hranici. To je tiež prípad vreckového multifunkčného meradla BT-22 značky BASETech, ktorú už môžete poznať z nášho skoršieho testu (S laboratórnymi zdrojmi BT-305 má napätie zelenú). Zariadenie padne skvele do ruky a keď na to príde, bude možné rovnakým palcom ovládať aj otočný prepínač. Jeho päť polôh tu umožňuje zmerať jednosmerné alebo aj striedavé napätie až do 600 V (CAT III), zmerať odpor do 20,00 MOhm a taktiež akusticky overiť vodivosť spoja. S priloženým termočlánkom typu K multimeter zhodnotí teplotu v rozmedzí od -40 ° C až do +300 ° C, a pokiaľ ide o poslednú funkciu voliča, NCV, priestor dostane aj bezkontaktný test prítomnosti sieťového napätia.

 

Prístroj vsádza výhradne na automatické prepínanie rozsahov, takže si pri jeho ďalšom ovládaní vystačíte s iba dvoma tlačidlami. Žltým prepínate medzi jednotlivými typmi meraní (Select), zatiaľ čo modré potom vie podržať výsledok na displeji (Hold). Dve tu ostatne budú aj vstupné zdierky a rovnaký počet očakávajte tiež v prípade bežne dostupných 1,5V batérií typu AAA, ktoré pohodlne vymeníte po vytiahnutí zadného krytu isteného krížovom skrutkou. Áno, prúd tu priamou cestou cez vlastné vstupy naozaj nezmeriate a nezostáva tak, ako sa v prípade potreby spoľahnúť na vhodný bočník a výpočet na základe Ohmovho zákona. Cieľovú skupinu užívateľov však niečo podobné zrejme trápiť nebude a sústredia sa namiesto toho na niektoré "vychytávky", ktoré v tejto cenovej kategórii určite potešia.

Farba povie viac

Ako prvý pri prístroji BASETech BT-22 upúta pozornosť ľahko zapustený zobrazovací panel s príkladne veľkými číslicami zobrazovanými na inak tmavom pozadí. Ich kontrast bude pri použití vo vnútri budov nepochybne stačiť, len je nutné počítať s tým, že sa v určitom rozsahu pozorovacích uhlov začínajú jednotlivé segmenty prechodne strácať. To je ale bežná vlastnosť. Vo vonkajšom prostredí sa však môže čitateľnosť zhoršovať a odčítanie údajov potom býva o to zložitejšie, zvlášť na priamom slnku. Jednotky, skratky a použité symboly sú našťastie dostatočne veľké.

 

Pochvalu si každopádne zaslúži aj doplnkový indikátor umiestnený v hornej časti multimetra, bezprostredne nad displejom. Priestor totiž dostáva nielen pri skúške vodivosti (prezváňanie), ale tiež okamžite po zapnutí prístroja, kedy jednou z troch farieb na svojej celej ploche krátkodobo signalizuje veľkosť napájacieho napätia batérie. Užitočný bude rovnako pri bezkontaktnom vyhodnocovaní NCV, kedy je výsledok signalizovaný a obsluha varovaná hneď tromi spôsobmi - akusticky, počtom pomlčiek na zobrazovacom paneli a tiež prostredníctvom zelenej, žltej alebo i červenej kontrolky blikajúce navyše rôznou rýchlosťou. Systém nesklame ani svojou citlivosťou, kedy bez ťažkostí bežne pracuje na vzdialenosť niekoľkých centimetrov. Priblíženie k vodiču pod AC napätím potom výrobcu detekuje v štyroch úrovniach, ktoré sú zakaždým jasne zreteľné a dajú sa dobre odlíšiť aj po sluchu.

V plaste a predsa robustný

Vzhľadom k cene prístroja stráca akékoľvek výčitka materiálového spracovania na význame. Jednu si ale odpustiť nemôžeme. Pribalené teplotný snímač je síce fajn, ale výrobca by mal určite venovať väčšiu pozornosť spôsobu pripojenia kábla k obom banánikom. Odhalené tenké vodiče sa môžu veľmi rýchlo poškodiť, (a aj sa poškodia) pokiaľ sa pri pri nešetrnom odpájaní konektora z meradla rovno nevytrhnú. Klasické testovacie káble v dĺžke 80 cm sú na tom o poznanie lepšie. Majú odnímateľné plastové špičky a dostanete ich aj s oboma tradičnými záslepkami.

Obsah balenia a dodávané príslušentvo multimetra.

Hoci je prístroj BASETech BT-22 celý z plastu, pôsobí  vcelku veľmi solídnym dojmom, nikde nevŕzga a jeho hrany presne lícujú. Pracuje už od bodu mrazu a dokonca ho je možné aj zavesiť. Poctivo akusticky signalizuje zmenu polohy voliča, vrátane každého stlačenia tlačidla, pričom prvý prechod z AC na DC napätie je nutné pre istotu potvrdiť radšej dvakrát. Systém reaguje bez otáľania a multimeter preto pri meraní nijako zvlášť nezdržuje. Po štvrťhodine sa tiež sám a s náležitým upozornením vypína, čím ďalej šetrí batériu. Ak by mal svietidlo s LED, svietilo by o to dlhšie.

Technické parametre

Min. meraná hodnota V/DC 0.001 V
Max. meraná hodnota V/DC 600 V
Min. meraná hodnota V/AC 0.001 V
Max. meraná hodnota V/AC 600 V
Vnútorný odpor DC 10 MΩ
Vnútorný odpor AC 10 MΩ
Výška 65 mm
Šírka 32 mm
Dĺžka 130 mm
Hmotnosť 121 g
Kalibrácia Bez certifikátu
Kategória bezpečnosti CAT III 600 V
Merané napätia AC/DC
Typ (výrobca) BT-22 - BASTech
Displej (digitálny / mechanický) Digitálny
Displej (counts) 4000

 

Rozsah dodávky

  • Digitálny multimeter BT-22
  • Meracie sondy
  • Teplotná sonda
  • 2x batária AAA


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button