Časovač pro dlouhé intervaly

Časovač pro dlouhé intervaly
Milan Špaček Pridal  Milan Špaček
  495 zobrazení
1
 0
Zaujímavé zapojenia

Tento časovač slouží ke spínání libovolné zátěže v rozmezí od 30-ti minut do 6-ti hodin. Původní určení bylo pro topení v koupelně. Návrh a konstrukce vychází z požadavků, které jsem měl pevně dané. Měl jsem k dispozici jedno tlačítko, jeden potenciometr 220 kΩ a dvě indikační LEDky.

Nad řešením typu "časovač s 555" nemělo cenu uvažovat. Použít by se snad dal obvod HCF4541B, jenže pro ten bych musel, pro uvažované časy, použít relativně stabilní oscilátor 3-36 Hz. Nakonec jsem se rozhodl pro mikrokontrolér PIC 12F675. Polohu potenciometru snímám interním AD převodníkem a jako zdroj taktovacího kmitočtu slouží hodinový krystal 32,768 kHz. Pro dané účely je to víc než dostatečná přesnost, navíc s minimem součástek. Rozlišení AD převodníku jsem snížil na 8 bitů, celá dráha potenciometru je rozdělena na 255 kroků po 80-ti sekundách. Minimální časový interval je 30 minut, který se zařadí vždy před čas vypočtený z polohy potenciometru. Maximální čas je tedy 30 minut + 255 x 80 sekund = 6 hodin a cca 10 minut. Jednoduchou změnou pár konstant v programu můžu dosáhnout v podstatě libovolných časových intervalů.

Ovládání časovače je jednoduché, potenciometrem nastavím požadovaný čas a stisknu tlačítko. Po stisku tlačítka se provede AD převod a začne odpočet celkového času. Případným druhým stiskem tlačítka se odpočet zastaví a časovač se resetuje.

Schema zapojení

Napájecí část

Logika a spínání

Realizace

Ke stažení

program pro PIC v. 1.0 (HEX)

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button