Chladnička bola A+++ a teraz je C: Energetické štítky sa menia, nároky budú vyššie

Chladnička bola A+++ a teraz je C: Energetické štítky sa menia, nároky budú vyššie
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  378 zobrazení
3
 0
Zaujímavosti

Nároky budú vyššie a vytvorí sa priestor pre budúce inovácie. Na štítkoch pribudne QR kód.

Od roku 2021 sa mení spôsob, akým sú v Európskej únii testované a hodnotené elektrické spotrebiče a začnú sa používať nové energetické štítky. Nový energetický štítok odlíšite od starého najmä tým, že na ňom pribudol QR kód.

Zmeny sa „naplno“ prejavia na budúci rok, už teraz sa však v obchodoch môžete stretnúť so spotrebičmi, ktoré majú priamo priložené dva energetické štítky – starý aj nový. V praxi sa môže stať, že chladnička má na jednom štítku napríklad hodnotenie A+++ a na druhom C. Na pohľad tak môže pôsobiť menej efektívne a ekologicky, hoci v skutočnosti pôjde o úplne rovnakú chladničku, aká bola predávaná doteraz.

Hodnotenie už existujúcich spotrebičov s príchodom nového značenia klesne o niekoľko kategórií. Menia sa totiž nároky - aby bolo hodnotenie prehľadnejšie a výrobcovia mali priestor na budúce inovácie.

Využiť chcú celú stupnicu

Podľa EK je zmena energetického hodnotenia a štítkov potrebná preto, lebo takmer všetky nové produkty už sú radené len v tých najvyšších kategóriách. Zmätočne tiež môže pôsobiť to, že až polovicu súčasnej stupnice tvoria triedy A, A+, A++ a A+++.


Porovnanie starého a nového energetického štítku. Zdroj: Európska komisia

Nové štítky budú produkty radiť do energetických tried od A po G, kde A je najviac úsporný spotrebič a G zasa najmenej úsporný. Ako sme spomenuli, najvyššie hodnotenia na nových štítkoch nedostanú ani produkty zo súčasnej top kategórie „A+++“. Bezprostredne po zavedení novej metodiky teda nenájdete na trhu zariadenia s najvyšším hodnotením.

Podmienky pre zaradenie do najvyšších tried boli nastavené dostatočne vysoko na to, aby sa vytvoril priestor pre budúce inovácie a nové technológie, ktoré efektivitu spotrebičov ešte zvýšia. EK tak zaistí, že nová stupnica bude relevantná dlhší čas od jej zavedenia. Nebude teda potrebné hneď o niekoľko mesiacov pridávať ďalšie „plusové“ triedy alebo ju znova celú „prestavať“.

Zmenia sa aj testy

Nedá sa však všeobecne určiť, ktoré staré triedy budú prislúchať novým triedam. Spolu s hodnotením sa totiž menia aj metódy testovania, ktoré môžu konkrétne číselné hodnoty pri jednotlivých produktoch zmeniť. V príklade chladničky spomenutej na začiatku článku napríklad jej udávaná ročná spotreba elektrickej energie stúpla zo 62 na 66 kWh. Použil sa totiž iný spôsob merania.

EK uvádza niekoľko ďalších príkladov. Energetická spotreba práčok zobrazená na štítku v kilowatthodinách (kWh) už nebude rátaná za rok ich používania, ale za 100 pracích cyklov. Zmenená bola aj metodika testovania televízorov, ktorá berie väčší ohľad aj na interné komponenty, nie len samotnú obrazovku. V tomto prípade ide s veľkou pravdepodobnosťou o reakciu na stúpajúcu popularitu inteligentných televízorov.

Zmeny sa týkajú aj iných spotrebičov, ktorých testovanie ale EK nepriblížila. Na štítkoch budú vždy zobrazené len relevantné údaje, medzi ktorými môže byť okrem spomenutých napríklad aj spotreba vody.

QR kód pre podrobnejšie informácie

Úplnou novinkou budú na energetických štítkoch QR kódy, umiestnené v pravom hornom rohu. Po naskenovaní prenesú zákazníka do databázy produktov, kde budú dostupné aj informácie o spotrebiči, ktorého štítok práve naskenoval. Má ísť najmä o podrobnosti týkajúce sa energetickej efektivity a ekologickosti.

Zobrazenie produktov v databáze začne fungovať až budúci rok. Zatiaľ vedie len na všeobecnú stránku s vysvetlením rozdielov medzi starými a novými energetickými štítkami.

Od 1. marca si však týmto spôsobom bude možné skontrolovať chladničky, mrazničky, práčky, umývačky a elektronické displeje. Od 1. mája budú QR kódy fungovať aj pre pneumatiky, pričom 1. septembra ďalej pribudnú lampy.

Na záver dodajme, že ostatné informácie na energetických štítkoch ostanú prítomné. Vypísaný tak bude napríklad objem chladničky a jej hlučnosť. V prípade hlučnosti ale okrem konkrétnej hodnoty v decibeloch bude na štítku aj hodnotenie na stupnici od A po D. Zariadenie kategórie hlučnosti A je najtichšie, zatiaľ čo trieda D je najhlučnejšia. Podobne je už teraz hodnotená hlučnosť pri pneumatikách.

Zdroj : Zive.sk



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button