Čína rozsvietila umelé Slnko. Tokamak je cestou k čistej fúznej energii

Čína rozsvietila umelé Slnko. Tokamak je cestou k čistej fúznej energii
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  730 zobrazení
3
 0
Výroba energie alternatívnym spôsobom

Čína na začiatku decembra úspešne spustila tokamak - fúzny reaktor menom HL-2M. Toto zariadenie by malo dosiahnuť teploty až 200 miliónov °C a v zemských podmienkach vytvoriť obdobu "nového Slnka".

To všetko len s jediným cieľom. Výroba lacnej a ekologickej energie. Spustenie najväčšieho a najpokročilejšieho čínskeho fúzneho reaktoru je podľa tamojších médií obrovskou šancou k otvoreniu cesty k čistému a udržateľnému zdroju energie.

 

"Vývoj zariadenia, ktoré vyrába energiu fúziou, je nielen spôsobom, ako vyriešiť čínske strategické energetické potreby, ale taktiež má zásadný význam pre budúci vývoj čínskej energetiky a ekonomiky," uviedli vládne noviny People´s Daily.

Tokamak je spojený s vlastným výskumným zariadením. Vznikol v meste Čcheng-tu, metropole provincie S´-čchuan. Celá inštalácia trvala niekoľko rokov a podľa tamojších médií prebehla bez problémov.

 

 

Ide vlastne o vylepšenie a zásadnú úpravu staršieho tokamaku HL-2A na modernejšie zariadenie. To by malo byť schopné lepšie, kontrolovanejšie a účinnejšie vytvárať extrémne horúcu plazmu o teplote 150 miliónov °C, dokonca až 200 miliónov °C.

V jadre ozajstného Slnka je pritom teplota „len“ asi 15 miliónov °C. Na spustení tejto verzie tokamaku pracovali vedci 14 rokov. Prvú menšiu verziu Čína spustila už v roku 2006.

 

Become a Patron!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button