CO2 svářečka svépomocí

CO2 svářečka svépomocí
Aleš Musil Pridal  Aleš Musil
  3106 zobrazení
13
 0
Vybavenie dielne

Pro stavbu MIG/MAG svářečky jsem se rozhodl z hecu jestli to zvládnu a jestli to bude fungovat a taky protože už mě nebavilo svařovat obyčejným svařovacím transformátorem bez usměrňovače. Ten špatně chytal oblouk a kdo má pořád kupovat elektrody. A taky mě štvalo věčný oklepávání strusky.

Popis svářečky

Svářečku jsem řešil za pomoci transformátoru s přepínatelnými odbočkami. Hlavní trafo je tvořeno primárním vinutím se šesti odbočkami sekundár je vinutý pásovinou 6 x 3mm. Stejnou pásovinou je vinutá i hlavní tlumivka. Malá pomocná tlumivka je ze spínaného zdroje 12V 10A. Usměrňovač je tvořený čtyřmi dvojitými diodami SanRex DBA200UA60 na 200A. Pomocný usměrňovač je tvořený dvěma diodami na ČKD DV822-32-18 35A. Hlavní usměrňovač je umístěný na masivním chladiči opatřený ventilátorem, pomocné diody jsou na hliníkovém L profilu.

Dále je tam na výstupu dvojice kondenzátorů o kapacitě 5000uF/50V zapojených paralelně a k nim připojený blokovací rezistor 1k2/10W. Řídící jednotka je zapojena dle schémat na svarinfu v článku "Řídící jednotka malého céóčka". Použitý plynový ventil pro CO2 je v podstatě upravený ventil napouštění vody do běžné myčky na napětí 230V. V přílohách níže naleznete taky schéma řídící jednotky i celkové zapojení svářečky. Podavač drátu, cívku a hubicí spolu s kabelem mi daroval kamarád.

Výkon svářečky

Poloha přepínače Svařovací proud ADC Svařovací napětí UDC Napětí bez zátěže UDC0
1 100 15 30
2 90 20 33
3 80 25 36
4 70 30 42
5 60 35 46
6 50 40 55

 

Blokové schéma zapojení

Usměrňovač je tvořený čtyřmi dvojitými diodami SanRex DBA200UA60 na 200A. Pomocný usměrňovač je tvořený dvěma diodami na ČKD DV822-32-18 35A

Schéma zapojení PWM regulace

Schéma v sobě nemá žádné záludnosti a funguje na první zapojení. Základem PWM regulátoru otáček podavače je integrovaný obvod NE555 v klasickém zapojení. Výhodou PWM je zachování vysokého kroutícího momentu elektromotoru i v malých otáčkách. V tomto případě je rozsah regulace posuvu v rozmezí cca 9 - 91%.

Střídavé napětí 24V / 10A je přivedeno na vstupní svorky (1, 2). Za nimi následuje kompaktní usměrňovač B1, který je vhodné dymenzovať vzhledem k maximální proud U1 a stabilizátor U1 - 7812 v klasickém zapojení s ochranní diodou D1 - 1N4007, jehož úkolem je napájení PWM. Při použití stabilizátoru je LED nutná, protože zajišťuje potřebné minimální zatížení stabilizátoru. Stabilizátor je nutné opatřit alespoň malým chladícím křidélkem. Pro méně zkušené ještě poznámka: kondenzátory C2 a C3 musí být co nejblíže stabilizátoru 7812. Indikace zapnutí svářečky je řešena pomocí Led diody D2. Kontakty spouště (9, 10) které je vlastně spínačem na rukojeti hořáku aktivují PWM a následně přes relé (3, 4) spínají silový svařovací transformátor. Svařovací transformátor svářečky je spínán v primáru pomocí relé s kontaktem 250V/16A. Kondenzátor 470µF paralelně k relé tvoří zpožďovací člen se zpožděním cca 0,5 sec a to se ukázalo naprosto vyhovující, protože odstraňuje možný vznik problémů s lepením drátu a zároveň nedochází k zahoření drátu až do průvlaku. Určitou daní za jednoduchost je nepatrná prodleva svářečky po sepnutí tlačítka hořáku. Nejprve se totiž nabíjí kondenzátor 470µF a teprve po jeho nabití sepne relé.Regulace PWM a tím i rychlost posuvu svařovacího drátu (11, 12, 13) je vyvedena na potenciometr P1 - 25K. Výstupní PWM signál z NE555 je přiveden do báze spínacího darlingtonova tranzistoru T1 - BDW93C, který musí být na přiměřeném chladiči a následně na výstup motoru podavače (6, 7).

Napájecí zdroj 24V / 10A je dostatečně dymenzovaný a zajišťuje potřebné napětí a výkon pro chladicí ventilátory a PWM. Elektromagnetický ventil plynu je ovládán stejně jako svařovací transformátor přes svorku 4 z výstupu relé v řídící jednotce, protože jeho napájecí napětí je 230VAC.

Plošný spoj PWM

Realizace

Hotová a osazená deska regulace. Zvolil jsem konektory faston, které usnadní případnou demontáž regulátoru v případě potřeby.

Deska regulace připravená k montáži.

Datail použite výstupní tlmivky 7.84 mH.

Ventil CO2 je v podstatě upravený ventil napouštění vody do běžné myčky na napětí 230V.

Díly pro úpravu podávače a připojení hadice pro plyn CO2.

Upravený díl plynového ventilu u podávače.

Hotový a sestavený díl. Přiznávám, je to levný podavač, ale na mé potřeby plně postačuje.

Montáž jednotlivých komponentů svářečky. Uprostřed se nachází zdroj pro ovládání motoru posuvu a ventilátory chlazení 24V / 10A.

Hlavní komponenty jsou již osazeny, následuje montáž podavače svařovacího drátu a usměrňovače. Na hlavním transformátoru (v pravo) je namontován senzor přehřátí svařovacího transformátoru.

Osazený regulátor podavače. Komponety na PCB jsem zafixoval tavným lepidlem.

Osazený a připojený hlavní usměrňovač napojen na hlavní usměrňovač a tlumivku. Usměrňovač má vlastní termopojistku.

Celkové (skoro) finální uspořádání svářečky.

Pohled na přední a zadní stranu svářečky. Na finálním vzhledu ještě musím zapracovat, což znamená osazení krytů ventilátorů a drobné kosmetické úpravy. A ano, vyměním i hadici na plyn.

Finální vzhled

Výsledný svar

Výsledný svar vyšel cekom dobře (až na malé nedostatky), rozstřik je minimální. Co vy na to?

Video s ukázkou

Závěr

Nekladl jsem si v žádném případě za cíl vyrobit profesionální stroj, nakolik ten jsem si mohl koupit. Mým cílem byla stavba z dostupných dílů, které se dají běžně koupit, nebo jsem je měl doma. Na vzhledu ještě musím zapracovat a časem určitě svářečku doplním, například o softstart, popřípadě o ohřev plynu. Jako budoucí upgrade bude pravděpodobně výměna spínacího relé na desce PWM za SSR relé. Každopádně jsem s výsledkem a kvalitou svařování spokojen, i když se musím přiznat, že je co zlepšovat, ať už na mé technice svařování nebo na samotném stroji. Děkuji vám za přečtení, ale i za případné otázky a hodnocení.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button