DC/DC meniče série R-78 od Recom

DC/DC meniče série R-78 od Recom
TME S.r.o. Pridal  TME S.r.o.
  193 zobrazení
3
 0
Komponenty

Čo sú meniče jednosmerného napätia a akú úlohu plnia?

Meniče napätia dokážu znížiť alebo zvýšiť výstupné napätie vzhľadom na vstupné napätie. Striedavým zapínaním a vypínaním napätia pri vysokej frekvencii regulujú výstupné napätie bez toho, aby spôsobovali rušenie zariadenia. Čo to znamená v praxi a aké výhody to prináša? Stojí za to analyzovať to na príklade. Predpokladajme, že chceme napájať zariadenie s menovitým napájacím napätím 6 V. Po ruke však máme autobatériu s konštantným napätím 12 V. V takomto prípade nám menič umožní bezpečne spustiť zariadenie nastavením a znížením hodnoty napätia. Tento typ zariadenia sa nazýva menič napätia smerom nadol – step down. Analogicky k prezentovanej situácii, aby bolo možné napájať systém vyžadujúci vyššie napätie, menič ho zvýši pri zachovaní príslušných parametrov. V tomto prípade hovoríme o meniči nahor – step up. Existujú aj pokročilejšie meniče, ktoré dokážu v závislosti od potreby znižovať aj zvyšovať napätie.

Najvyššia kvalita – DC/DC meniče od Recom

Dlhoročné skúsenosti a technológie prepracované do najmenších detailov umožňujú spoločnosti Recom vyrábať užívateľsky bezpečné a spoľahlivé výrobky najvyššej kvality. Spoločnosť má moderné laboratóriá, ktoré sa nachádzajú napríklad v Rakúsku a umožňujú neustále zlepšovanie DC/DC meničov a zavádzanie novších riešení na trh. Sortiment výrobcu zahŕňa strategické priemyselné oblasti, ako je energetika a železnice. Používa sa aj v lekárskych a automobilových aplikáciách, najmä v e-mobilite a súvisiacich moderných technológiách. Spoločnosť Recom v súčasnosti rozširuje svoje aktivity o AC/DC zdroje s výkonom až niekoľko desiatok kW a LED ovládače.

Príklad vnútornej konštrukcie

Meniče DC/DC Recom - najdôležitejšie technické parametre

Jedným z vlajkových zariadení výrobcu sú meniče DC/DC série R-78. V závislosti od potrieb používateľa sa výrobky tejto série líšia svojimi podrobnými prevádzkovými parametrami. Ak vezmeme do úvahy celú škálu možností DC/DC meničov, môžeme uviesť najdôležitejšie technické parametre:

  • Výkon v rozsahu 180mW – 30W.
  • Vstupné napätie od 0,65 až do 72V, pričom každé zariadenie má určitý rozsah prípustnej odchýlky vstupného napätia, napr. menič R-781.8-1.0 ponúka interval od 4,75÷18V bezpečnej prevádzky.
  • Výstupné napätie, ktoré je na rozdiel od napájacieho napätia už konštantnou hodnotou bez rušivých vplyvov. Tu si môžeme vybrať medzi 1,2÷24VDC.
  • Účinnosť zariadenia – prenos prúdu, najmä cez sprostredkujúce zariadenie, zahŕňa určitú stratu energie. V prípade meničov napätia sú obzvlášť dôležitým problémom straty energie vo forme vznikajúceho tepla. Výrobcom deklarovaná účinnosť, t. j. pomer výstupného výkonu k príkonu, dosahuje pri opísaných výrobkoch až 97 %. Tento parameter nám umožňuje konštatovať, že zariadenia spoločnosti Recom sú perfektne spracované z hľadiska energetických strát a umožňujú veľmi účinnú prevádzku meničov.
  • Táto séria meničov zahŕňa zariadenia pracujúce v troch teplotných rozsahoch - od 40 °C do 70, 85 alebo dokonca 100 °C,
  • Meniče Recom majú ochranu proti skratovému prúdu. Preto sú bezpečné pre používateľa aj pre cele elektrické rozvody.

Použitie DC/DC meničov

Nie každý si uvedomuje, ako široko sa dané zariadenia používajú. Často by bez nich nebolo možné správne fungovanie zložitej elektronickej zostavy. Kde teda môžeme nájsť meniče a aká je ich úloha?

Veľmi obľúbeným zariadením, ktoré je v súčasnosti vybavené DC/DC meničmi, je fotovoltický panel. V dôsledku meniacich sa poveternostných podmienok počas dňa výroba elektrickej energie z fotovoltického zariadenia kolíše vo veľmi širokom rozsahu, čo spôsobuje kolísanie výstupného napätia. Aj v tomto prípade prichádza na pomoc menič, ktorý stabilizuje výstupné napätie pred dodaním energie späť do siete. Okrem toho všetkým zariadeniam napájaným z batérií s iným napätím, ako je výstupné napätie batérie, pomáha prevádzka meniča napätia.

Zhrnutie

Tieto príklady použitia ukazujú, že DC/DC meniče sú nepostrádateľnou súčasťou mnohých zariadení, bez ktorých si možno len ťažko predstaviť bezprúdové fungovanie. DC/DC meniče majú za úlohu konvertovať nestabilný vstupný signál a pripraviť ho na prevádzku so zariadením, ktoré vyžaduje konštantnú hodnotu napätia bez rušenia. Dokážu znížiť alebo zvýšiť jeho hodnotu v rozsahu určenom výrobcom. Široká škála vysokokvalitných výrobkov spoločnosti Recom dokáže uspokojiť potreby najnáročnejších elektronikov, čo potvrdzuje dlhoročné uznanie zákazníkov z celého sveta.

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button