Digitální mikropájka

- trochu jinak
Digitální mikropájka
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  481 zobrazení
0
 0
Vybavenie dielne

Navrhnul jsem kompletně své řešení, protože mě žádná z již dostupných konstrukcí na internetu nevyhovovala. Mé základní 3 požadavky žádná nesplňovala, a to tyto:

  1. Přehledný, jednoduchý, dobře čitelný LED displej - jsem vyloženě alergický na modře podsvícené alfanumerické LCD, zobrazující tucty zbytečných informací malinkými písmeny
  2. Bezpečný provoz - u mikropájky řízené CPU je podle mě bezpodmínečně nutné zajistit, aby nedošlo k nekontrolovatelnému vyhřívání pájecího pera z důvodu zaseknutí či zacyklení CPU, ke kterému může dojít ať už pro chybu v programu, nestabilitě napájení, závadě v paměti programu, nebo z jiného důvodu. Proto je má mikropáječka vybavena watch-dog obvodem, kterému se musí CPU pravidelně hlásit, jinak dojde k RESETu systému.

  3. Paměť na programy - různé přednastavené teploty, jednoduše vyvolávané stiskem tlačítka

 

Také mi u konkurenčních výrobků chybělo nějaké rozumné připojení k antistaticky vybavenému pracovišti. Zde je tedy moje provedení splňující přesně všechny mé požadavky.

Páječka se ovládá mikrospínači pod foliovou klávesnicí (z provozu ve firmě pro mě jednoznačně nejlepší způsob ovládání přístrojů), obsahuje 3 paměti pro přednastavené teploty + 1 paměť pro režim pauzy, výrazný, dobře čitelný LED displej, má vyřešeno propojení s antistatickým pracovištěm. Je vestavěna do velice kompaktní a malé hliníkové krabice 155x100x55mm. Pájecí pero je typ "Solomon" 48W/24V, běžně prodávané ve skoro každé drogerii.

Poznámka: Omlouvám se za ten otočený síťový spínač, vím že neodpovídá zvyklosti "nula dole", ale výstup vypínače jinak kolidoval s plošným spojem.

 

Realizace

 

 

Kupované díly

Použité pájecí pero - klikni

Klávesnice je stylem barevný výtisk na papír, vyříznutí okének pro displej a LEDky, zalaminování, a nalepení oboustrannou lepicí páskou na čelo krabičky. Pod fólií jsou běžné mikrospínače do PCB.

 

Autor konštrukcie "css"

 

Ďakujem za prečítanie :)



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button