Digitálny mikroskop Andonstar AD407 3D

Digitálny mikroskop Andonstar AD407 3D
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1249 zobrazení
4
 0
Vybavenie dielne

Už nejaký čas sú k dispozícii u rôznych predajcov relatívne lacné USB zariadenia, ktoré sa označujú ako "mikroskopy". Prvé modely boli pre praktické použitie príliš chatrné a labilné. Ich možnosť zaostrenia bola všeobecne príliš malá na to, aby sa pod nimi dalo aj spájkovať. Takže pre prácu napríklad s SMD komponentami, ste ste si museli vystačiť s lupou (kĺbovou) alebo okuliarmi na čítanie, nakoľko iné optické pomôcky boli buď nepoužiteľné, alebo cenovo nedostupné. Ale postupom času sa situácia obrátila k lepšiemu, čo je vidieť na ponukách rôznych výrobcov, preto sa dnes sa pozrieme na digitálny mikroskop  Andonstar AD407.

Kde kúpiť?

Digitálny mikroskop Andonstar AD407 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Digitálny mikroskop Andonstar AD407 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Prvýkrát, keď som začal uvažovať nad kúpou digitálneho mikroskopu, ma zaujal a následne som aj kúpil model  Andonstar A1. V tom čase to bol konečne cenovo dostupný a primerane stabilný mikroskop, ktorý je možné pripojiť k počítaču cez USB, takže som mohol pohodlne manipulovať a pracovať s DPS bez toho aby som bol nejakým spôsobom obmedzovaný. Tento mikroskop bol vyrábaný ako tubus bez integrovanej zobrazovacej jednotky, čiže vyžadoval pripojenie k počtaču, ale musím podotknúť, že aj pri tomto modely výrobca vsadil na kvalitné a pevné materiály. Výrobca si však pomerne rýchlo zobral za vzor podobné modely iných výrobcov, ktoré už mali zabudovaný displej LCD, čo eliminovalo nutnosť (čiastočne) pripojenia k počítaču čo považujem za obrovské zlepšenie, nakoľko mikroskopy, ktoré sa predávali doposiaľ (a aj sa predávajú), boli poväčšine v plastovom prevedení a s pomerne komplikovaným a nestabilným stojanom. S každým novým prírastkom do rodiny Andonstar, ktorý bol postupne k dispozícii, sa zmenilo, pridalo a vylepšilo veľa vecí a musím povedať, že k lepšiemu. Pokiaľ ide o prevedenie a cenu, tento mikroskop je najbližšie k svojmu predchodcovi, modelu ADSM302, a z tohto dôvodu sú vlastnosti a špecifikácie modelu AD407 porovnateľné s týmto modelom a aj budú spomenté nižšie v súvislostiach podobných parametrov.

Špecifikácia

  • Obrazový senzor: 4 MPX HD senzor
  • Zväčšenie: až 270×(HDMI monitor 27")
  • Video výstup: UHD 2880X2160 24fps, FHD1920X1080 60fps/30fps, HD1280X720 120fps
  • Formát videa: MP4
  • Obrazové rozlíšenie: MAX 4032x3024 (12M - 4032x3024) 
  • Obrazový formát: JPG
  • Výstup: HDMI, Micro-SD karta s veľkosťou do 32GB (karta nie je súčasťou balenia)
  • Pripojiteľnosť na PC: Nie
  • USB: Nie
  • Veľkosť displeja: 7"
  • Základňa mikroskopu: možnosť náklonu vpred a vzad
  • Minimálna vzdialenosť: 5cm 
  • Napájanie: 5V DC - pomocou sieťového adaptéra
  • Rozmer základne: 20cm x 12cm x 19cm

Obsah balenia

  • Základňa mikroskopu s pomocným osvetlením
  • Hliníkový držiak mikroskopu
  • Samotné telo mikroskopu
  • UV filter (ten je v špecifikácii uvedený, ale dodaný nebol)
  • Kábel s prepínačmi ovládania
  • HDMI kábel pre pripojenie k externému monitoru
  • Diaľkové ovládanie (bez batérií 2xAA)
  • Sieťový adaptér s dvoma adaptérmi pre UK a EU
  • Imbusový kľúč a sada skrutiek pre upevnenie držiaku k základni mikroskopu
  • Užívateľská príručka

Mikroskop je doručený v pevnej kartónovej krabici.

Po otvorení.

Obsah dodaného balenia. K adaptéru bola dodaná aj EU redukcia (nerozumiem tomu, prečo bola dodaná UK koncovka).

Zostavenie a možnosti polohovania

Zostavenie mikroskopu Andonstar AD407 jednoduché a zaberie vám iba pár minút. Ako prvé je potrebné priskrutkovať hliníkový držiak mikroskopu k čiernej hliníkovej základni pomocou dvojice dodaných imbusových skrutiek a matíc. Mikroskop je možné polohovať smerovým náklonom vpred a vzad. Vertikálny posuv je možný pomocou staviteľnej skrutky. Tá drží svoju pozíciu a nenastáva pri nej efekt známy u lacnejších typov, kedy mikroskop samovoľne "padne". Celá konštrukcia je po zostavení masívna a aj stabilná, čo je pri tak veľkom dispolji veľmi dôležité.

Stojan a osvetlenie

Mikroskop má kvalitný a robustný stojan. Na osvetlenie pracovného miesta je osadený dvoma LED reflektormi na pružných ramenách, ktoré síce poskytujú dostatok svetla, ale pri väčších doskách tak povediac "zavadzajú". Ak chcete pracovať pod mikroskopom, vaše ruky alebo nástroje interferujú so svetlami alebo svetlo blokujete, takže nevidíte správne, čo robíte. Nasmerovanie reflektorov tiež nie je také ľahké, pretože po uvoľnení sa odpružia späť. Vlastne nerozumiem veľmi dobre tomu, prečo sa Andonstar tak drží tohoto systému aj keď určite vie o tomto obmedzení a nerieši to radšej prstencom LED diód okolo objektívu čo je podľa mojich skúseností po všetkých stránkach omnoho lepším riešením.

Zobrazenie a ukladanie obrázkov

Keď dáte model ADSM302 a AD407 vedľa seba, tak rozdiel vo veľkosti obrazovky je okamžite zrejmý. Uhlopriečka LCD obrazovky u modelu AD407 je o viac ako o 5 cm väčšia, čo je veľmi dobré vylepšenie. Pokiaľ ide o kvalitu obrazu, tak už aj tak obmedzená dokumentácia k mikroskopu je  trochu zavádzajúca. Podľa výrobcu má AD407 4 megapixelový snímač, zatiaľ čo ADSM302 sa nedostal ďalej ako na 3 megapixely. Oba mikroskopy ponúkajú podľa špecifikácií obrazové rozlíšenie 12 megapixelov (4032 x 3024) a tieto hodnoty sa zobrazia aj pri otvorení nasnímaných obrázkov (súborov JPEG) v počítači. Zrejme sú pridané pixely navyše, kde by ste čakali, že kvalita obrazu nového modelu je lepšia ako je tomu u staršej verzie. Aby bola voľba ešte ťažšia, starší model má digitálne zväčšenie 4x, zatiaľ čo pri novom je to iba 3x. Pokiaľ ide o možnosť zobrazenia detailov, rozdiel nie je až taký markantný, ale obraz z modelu AD407 je o poznanie ostrejší a aj detailnejší.

Pokiaľ ide o výstup videa cez HDMI, ten starší musí jednoznačne priznať nadradenosť svojmu nástupcovi, čo sa týka rozlíšenia a aj snímkovej frekvencie. Nemyslím si však, že toto je veľmi dôležité pre bežnú prácu, ale tieto špecifikácie sú samozrejme dôležité, ak chcete robiť prezentácie alebo demonštrácie pomocou veľkej obrazovky.

U AD407 už nie je možnosť prenosu obrazu do počítača prostredníctvom USB portu, čo ako nedostatok určite nepociťujem. Vďaka veľkému LCD a výstupu HDMI už nepotrebujete USB na zobrazenie obrazu v reálnom čase - a v každom prípade to so staršími modelmi od Andonstar nefungovalo vždy tak hladko. Ak si chcete obrázky uložiť pre neskoršie použitie, môžete fotografie alebo videá uložiť na pamäťovú kartu micro-SD kartu s kapacitou až do 32 GB a následne ich ďalej spracovať v počítači.

Detail zobrazenia.

Príslušenstvo

Rovnako ako ADSM302, aj AD407 je dodávaný s napájacím zdrojom a káblom s konektorom pre zdroj podsvietenia a konentorom micro-USB pre napájanie samotného mikroskopu. Aj tu bolo pridané jedno malé vylepšenie - pripojenie USB má teraz pravouhly konektor, takže je menej pravdepodobné, že sa napájací kábel časom zalomí, čo je chyba, ktorá sa u starších modelov zvykne po určitom čase vyskytnúť.

Detail pripojenia USB konektora. V ľavo starší model ADSM302, v pravo novší AD407.

Oba mikroskopy sú dodávané s infračerveným diaľkovým ovládaním, čo je podľa mojich skúseností užitočné iba vtedy, ak chcete fotografovať a chcete zabrániť posunutiu alebo rozmazaniu obrazu. S mikroskopom som manipuloval až pri rozbaľovaní a písaní tejto recenzie. Pri bežnom používaní mikroskopu nemá diaľkový ovládač podľa môjho názoru žiadnu ďalšiu hodnotu, preto ho u nebudem ani rozoberať, nakoľko leží v šuplíku a asi tam aj dlhodobo zostane. Podľa môjho názoru, mohol výrobca ponúknuť IR ovládač buď ako samostatnú, alebo voliteľnú položku, čo by znížilo jeho cenu.

AD407 podľa manuálu a špecifikácie predajcu by mal obsahovať aj UV filter. O ňom však chýbala akákoľvek zmienka v príručke a rovnako som ho nenašiel ani v balení. Ale úprimne povedané, za prvé neviem k čomu by mi bol (možno na zlepšenie farebného podania zobrazenia) a za druhé určite nebudem žiadať predajcu o jeho dodatočné dodanie.

Záver

Teraz je na mieste jedna otázka - ak už máte starší model Andonstar, zvážili by ste kúpu nového modelu AD407? Pri modeloch A1, V160 a ADSM201 bude moja a aj vaša odpoveď jednoznačným „áno“, ale v prípade modelu ADSM302 by som bol tak trochu zdržanlivejší.

Kde kúpiť?

Digitálny mikroskop Andonstar AD407 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Banggood)

Digitálny mikroskop Andonstar AD407 si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

Je celkom užitočné mať možnosť skontrolovať objekt z uhla, ale - na to nevyhnutne nepotrebujete takýto stojan (môžete objekt umiestniť aj pod uhlom). Pri použití samostatného LCD displeja s HDMI vstupom z neho nakoniec urobíte skutočný samostatný mikroskop, čo je veľmi dobré k zefektívneniu práce. Funkcie, veľkosť a kvalita zobrazenia sú pre mňa viac ako dostatočným dôvodom na to, aby som jasne uprednostnil nový Andonstar, ak by som uvažoval nad nákupom mikroskopu. Preto ho jednoznačne odporúčam, aj keď je jeho cena nie práve najnižšia oproti ostatným "lacnejším" výrobcom, ale na ospravedlnenie nákupnej ceny musím povedať, že Androstar už od začiatku patrí ku kvalitatívne oveľa lepším výrobcom oproti "bežnému štandardu", kde ich tento tento model ich hravo preskočí, či už veľkosťou LCD displeja, konektivitou, kvalitným stojanom a najmä úžitkovou hodnotou a celkovou kvalitou.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button