Dnes je svetový deň programátorov.

Dnes je svetový deň programátorov.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1252 zobrazení
4
 0
Zaujímavosti
   

Dnešný deň oslavujú na celom svete programátori ako svoj sviatočný deň. Svetový deň programátorov tento rok pripadol na 13. september kvôli tomu, že ide o nepriestupný rok, ale tu je potrebné poznamenať, že za bežných okolností majú programátori svoj deň vždy 13. septembra. Tento dátum je už dlho neoficiálnym sviatkom pre ľudí na celom svete, ktorí svoje profesionálne aktivity spojili s programovaním. Dôvodom práve tohoto dátumu je tu taká malá hra s číslami, na základe ktorej bol dátum tohto dňa vypočítaný – oslavuje sa totiž v 256. deň v roku.

Tento dátum je už dlho neoficiálnym sviatkom pre ľudí na celom svete, ktorí svoje profesionálne aktivity spojili s programovaním.

Číslo 256 má s modernými technológiami symbolickú hodnotu a súvislosť. Ide konkrétne o najväčšiu mocninu čísla 2, ktorá je menšia než 365, teda počet dní v bežnom kalendárnom roku. Hodnota 256, teda 28, zároveň predstavuje aj celkový počet unikátnych hodnôt, ktoré môžu byť reprezentované jedným bajtom. Dvojka a rovnako aj bajt sú pre programátorov základnými stavebnými kameňmi, nakoľko sa s nimi stretávajú denno-denne pri svojej práci. S dvojkovou sústavou (jednotky a nuly) sa pracuje najmä pri priamom programovaní malej elektroniky či rôznych integrovaných systémov. V odbornej praxi sa jej ale určite nevyhne asi nikto.

To isté platí aj pre bajty ak ich berieme do úvahy ako pamäťové jednotky. Nimi sa však zaoberajú predovšetkým programátori zložitejších systémov snažiac sa zaistiť, aby ich softvér bežal čo najoptimálnejšie a mal čo možno  najnižšie a najoptimálnejšie nároky na hardvér.

Čína aj Rusko oslavujú v odlišné dátumy

S nápadom oslavovať vlastný deň prišla dvojica ruských programátorov z firmy Parallel Technologies Inc. ešte v roku 2002 kedy spísali petíciu a zbierali podpisy ďalších programátorov na to, aby vtedajšia ruská vláda nimi vybraný dátum oficiálne uznala ako Deň programátorov. No v tedajšej dobe aj zrejme vďaka politickej neochote bohužiaľ neuspeli.

O niekoľko rokov na to, konkrétne v roku 2009 dostalo rovnaký nápad aj ruské Ministerstvo digitálneho rozvoja, komunikácií a masmédií (náhoda?). Začiatkom septembra toho istého roku bol návrh uznesenia ruskou dumou prijatý a podpísaný vtedajším prezidentom Dmitrijom Medvedevom, no a odvtedy je v rusku tento sviatok uznávaný ako oficiálny štátny sviatok a v rovnaký dátum ho ale neoficiálne oslavujú aj programátori vo zvyšku sveta.

Výnimkou vo svete je však komunistická Čína, kde tunajší programátori oslavujú rovnaký sviatok 24. októbra. Číselný zápis dátumu totiž v niektorých krajinách pripomína číslo 1024 (10/24). A číslo 1024 je desiatou mocninou čísla 2 (210). V tomto prípade je dátum tohoto sviatku rovnaký pre priestupné a aj bežné roky.

Povolanie programátora ďaleko presahuje rámec PC, ako sa mnohým zdá. Ovplyvňuje takmer každú oblasť nášho života. Všetko, čo používame v každodennom živote doma, v práci, na ulici - kedysi v štádiu tvorby prešlo rukami a mysľami týchto kreatívnych, nadaných, skutočne šikovných ľudí. Či už ide o práčky, mobilné telefóny, fotoaparáty atď. Práca programátora si vyžaduje vysokú koncentráciu pozornosti a veľa práce. Toto povolanie často zahŕňa nepravidelný pracovný čas, sedenie v kancelárii do polnoci a cez víkendy. Okrem toho, aby programátori zostali vždy žiadaní, musia byť neustále informovaní o nových produktoch, nezávisle študovať nové softvérové ​​nástroje a ovládať nové techniky. Napriek tomu rôzne nevýhody povolania do značnej miery vyvažuje nemalý plat, dobré kariérne vyhliadky a možnosť realizácie svojich kreatívnych nápadov.

Takže aj za ElektroLab prajeme všetko najlepšie :)

Zdroj :

Wikipedia Day of the Programmer

Timeabddate International Programmers' Day

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button