Elektrický ohradník

Elektrický ohradník
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  4202 zobrazení
3
 0
Zaujímavé zapojenia

Kedže nastáva "sezóna" výbehu hospodárskych zvierat na vonkajších pasienkoch, tak mnohým z vás pribudne ďalšia starosť v podobe "stráženia" pohybu zvierat, nakoľko určite nič nepoteší tak ako koza v kapustovom záhone :D . A aj kvôli tomu vám prinášame toto zapojenie"elektrického pastiera", ktoré vám odoberie mnoho starostí a nervov. Dnes už sa dá elektrický ohradník kúpiť za celkom ľudovú cenu, takže skoro nemá cenu niečo bastliť ... Ak je ohradník napájaný sieťovým napätím 230 V jedná sa väčšinou o delič frekvencie (delí sa sieťová frekvencia 50 Hz na cca 1 Hz), kondenzátor (uchováva sa v ňom energia) a vn trafo (transformuje 230 V na tisíce V). Batériovo napájané zdroje majú inak zapojenú časovú základňu. V niektorých sú špecializované obvody, ktoré strážia uzemnenie, prípadne po skrate (výboji pri dotyku) zníži výkon, a podobne.

S časovou základňou nie je problém. Stačí použiť astabilný klopný obvod, alebo známy časovač 555 v astabilním režime o ktorom sme sa zmienili v tomto článku - klikni. Problém ovšem môže nastať s voľbou vn transformátora ako zdroja vysokého napätia. Namiesto rôznych transformátorov z televízií a monitorov sa dá veľmi výhodne použiť indukčná cievka napr. zo starého favorita na 12V. Jej cena sa pohybuje v rádovo pár eur.

Majte na pamäti, že toto zariadenie je pomerne nebezpečné! V obvode sa indukuje vysoké napätie!

Obvod elektronického ohradníka je potrebné napájať pomerne tvrdým zdrojom, ideálne je to 12V akumulátor. Obvod časovača je oddelený diódou a zálohovaný kondenzátorom, aby sa na ňom neprejavoval úbytok napätia pri zopnutom tranzistore.

Obvod 555 je zapojený ako astabilný klopný obvod s plnením pod 50%. Preto dióda D3. Kondenzátor C4 sa potom bude nabíjať cez R2 a trimer a vybíjať cez R4 a trimer. Dĺžka pulzu je teda voliteľná. Frekvencia je niečo okolo 1,1 Hz. Účinnosť tohoto ohradníka je podľa výpočtu : 12V x 0,0022F = 0,0264J, s tým, že zariadenie bolo testované na ploche 100 x 100m. V prípade veľmi suchého počasia môže nastať situácia, že ohradník nemusí byť veľmi účinný, v tomto prípade odporúčame kvalitné uzemnenie v primeranej hĺbke.

Schéma zapojenia

Schéma zapojenia elektrického ohradníka - nezabudnite na uzemnenie !

Napájacie napätie je tranzistorom zopnuté do zapaľovacej cievky (a indikované pomocou diody LED). Vývod na indukčnú cievku je v schéme označený ako "Výstup". V tej sa naindukuje vn impulz ktorý je vedený do ohradníka, druhú stranu je potreba uzemniť .. Okolo cievky je ochranný obvod z fóliového kondenzátora.

Celé zapojenie časovej základne na univerzálnej DPS.

Strana spojov elektrického ohradníka.

Rozpis použitých komponentov

R1 Rezistor 1K (0,25W)
R2 Rezistor 15K (0,25W)
R3 Trimer 20K
R4 Rezistor 1M2 (0,25w)
R5 Rezistor 750Ohm (0,25W)
R6 Rezistor 1K (0,25W)
C1 Kondenzátor 2200uF/25V (elektrolit)
C2 Kondenzátor 47uF/25V (elektrolit)
C3 Kondenzátor 100n (keramika)
C4 Kondenzátor 1uF/25V (elektrolit)
C5 Kondenzátor 10nF (keramika)
C6 Kondenzátor 10nF (fóliový; aspoň na 600V)
C7 Kondenzátor 330nF (fóliový; aspoň na 600V)
D1 LED – zelená (10–20mA)
D2 Dióda 1N4007 (alebo 1N4001)
D3 Dióda 1N4148
D4 Dióda 1N4007
D5 LED – červená (10–20mA)
IO1 IO NE555

 

Celý zdroj elektrického ohradníka je uložený v krabici GEWISS.

Umiestnenie indukčnej cievky.

Ako ochrana proti prepólovaniu slúži dióda, nasleduje pomalá poistka T630mA a výkonový rezistor ako ochrana proti prúdovým rázom (rezistor nie je treba zapájať, prípadne použite ľubovoľný výkonový (10W) s odporom povedzme 10 Ohm).

Detail napájania elektrického ohradníka s ochrannou diódou proti prepólovaniu.

Súčasťou zapojenia je aj 2.2mF kondenzátor, umiestnený v pravo.

Výboje sa vybíjajú do ohradníka ktorý funguje ako kapacita. Pokiaľ nie je ohradník pripojený, je tu nastaviteľné iskrište.

Nastaviteľné iskrište.

Celkový pohľad na zostavený elektrický ohradník.

Detail iskrišťa v ochrannej trubičke.

Strana napájania elektrického ohradníka s napájacím konektorom, ochrannou poistkou a indikačnou LED.

Video

Zdroj : Mylms.cz

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button