Elektromotor, ktorého statorom je doska plošných spojov,

je o 60 % ľahší
Elektromotor, ktorého statorom je doska plošných spojov,
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  500 zobrazení
0
 0
Zaujímavosti

Spoločnosť Infinitum Electric predstavila inovatívny elektromotor, ktorý má byť účinnejší, lacnejší, spoľahlivejší, tichší a oveľa ľahší ako konvenčné riešenia. A to vďaka tomu, že bežné kovové vinutie bolo nahradené doskou plošných spojov.

Šéf spoločnosti Ben Schuler hovorí, že ich riešenie nepotrebuje žiadne železné a medené vinutia statora v rámci elektrického motora. Tým sa majú okrem iného eliminovať straty v jeho jadre. Potrebné medené obvody sa integrujú do dosky s plošnými spojmi, čo vedie k efektívnejšiemu a odolnejšiemu statoru.

Toto riešenie prináša redukciu hmotnosti až o 60 % v porovnaní s rovnako výkonnými konvenčnými elektromotormi. Nový stator má pritom desatinovú váhu bežného statora. Motor od Infinitum Electric má tiež eliminovať zvlnenie krútiaceho momentu, vďaka čomu je tichší.

Medené vodiče sú úplne izolované, takže majú byť menej náchylné na poruchy. Vďaka spôsobu výroby statora je možné dosiahnuť rovnaký koeficient tepelnej rozťažnosti po celom povrchu, čo ho robí odolnejším a spoľahlivejším.

Konvenčný elektromotor s výkonom 1 hp.

Motor od Infinitum Electric s rovnakým výkonom.

Princíp konštrukcie motora od Infinitum Electric.

 

Má byť aj najúčinnejší

Čo sa týka účinnosti elektromotora od Infinitum Electric, Schuler hovorí, že je ťažké určiť presné číslo, nakoľko rozsah účinnosť záleží od veľkosti motora. Môže však povedať, že je o 10 % efektívnejší ako ekvivalentné elektromotory.

Taktiež uvádza, že v porovnaní so špičkou v obore – elektromotormi s účinnosťou 95 %, je ich technológia o 1 až 2 % efektívnejšia. Porovnateľná účinnosť má byť v rámci konvenčných riešení dosiahnuteľná iba pomocou veľmi vzácnych materiálov, čo by však motor výrazne predražilo. Elektromotor Infinitum je pritom podľa Schulera lacný a jednoduchý na výrobu.

Najskôr v rámci HVAC

Spoločnosť Infinitum Electric chce začať svoju obchodnú kariéru na trhu s vykurovaním, ventiláciou a klimatizovaním (HVAC). A to preto, že tento segment je menej náročný na vstup. V rámci neho chcú ukázať, ako sú ich inovatívne elektromotory odolné a výkonné. A to im môže podľa Schulera otvoriť ďalšie dvere.

Prvé produkty majú prísť na trh v júni budúceho roka. Spoločnosti budeme držať palce a veríme, že sa čo najskôr dostanú aj do elektrických vozidiel. Veď ich výkon má byť škálovateľný v rozsahu od 1 do 5 000 konských síl.

Zdroj: Insideevs, Infinitum Electric

 

Ďakujem za prečítanie :)

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button