Elektrónkový zosilňovač 300B

ROXANA
Elektrónkový zosilňovač 300B
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1307 zobrazení
5
 1
Audio zapojenia

Zosilňovač 300B SE Roxana obsahuje kompletný SE - stereo obvod s vynikajúcou dvojitou triodou 6SN7 ako 2 - stupňový predzosilňovač a 300B výkonovou triódou ako výkonového stupeň zosilňovača. U oboch elektóniek je integrovaný stabilizovaný napájací zdroj jednosmerného napätia pre žhavenie na 300B a 6SN7. Pre usmerňovanie anodového napätia je použitá osvedčená usmerňovacia dioda 5U4 . Ako predzosilovač a budič pre 300B bola vybraná slávna 6SN7, ktorú odborníci považuju za jedenu z nejlepších. Dvojitá trioda sa vyznačuje veľmi vysokou linearitou a je ideálna práve pre použitie v zosilňovači 300B .

Výstupné svorky sú použité presne ako pri zosilňovači s EL84. Žhavenie je jednosmerné, ale aj napriek tomu je tam počuteľná malá úroveň brumu o veľkosti 5,4 mV až 6,5mV na výstupoch v kľude.

Schéma zapojenia

Schéma v plnej veľkosti - klikni

Prevedenie vnútorného zapojenia

Usporiadanie vnútornej konštrukcie zosilňovača.

Video

Prevedenie zosilňovača 300B ROXANA - zvuk vo videu, nie je zvukom zosilňovača.

A takto hrá Roxana cez už hotové reproduktorové sústavy Fostex 208 s frekvenčnou korekciou.

Materiálové spracovanie

Drevené nosné a zároveň efektové časti sú zo stromu druhu african blackwood. Jedná sa veľmi tvrdé a zároveň aj vzácne drevo. Nerezová platňa, ktorá je použitá na vrchnej časti zosilňovača je osadená priamo do dreveného rámu. Všetky skrutky sú pekne zapustené tak, aby lícovali s rovinami všetkých plôch. Hrúbka použitej nerezovej platne je 4mm. Táto platňa zároveň slúži aj ako nosník dosiek plošných spojov. Povrchová úprava nerezu je zvolená matná, ale to je vecou vkusu každého autora konštrukcie. Na použitých materiáloch som si dal záležať, a všetky časti sú ručnou prácou mňa a mojich kamarátov. Cez opracovanie nerezu, gravírovanie až po stolárske práce, boli všetky diely ručne vyrobené a nebolo použité žiadne cnc obrábanie alebo laser pre vypaľovanie popisov. Samotná námaha pri výrobe zosilňovača sa však podľa môjho názoru plne vyplatila, nakoľko opracovanie a vízor zosilňovača je možné vidieť, ale zvuk treba počuť, a vždy je to nezabudnuteľným zážitkom.

Zvukový prednes

Zvukovo bol zosilňovač porovnávaný s tranzistorovým zosilňovačom, tiež v triede Hi-Fi. Viacerý sme sa zhodli, že 300b je niekde úplne inde. Spev pri trazistorovom zosilňovači nie je až taký prirodzený. Zvuk sa vykresľuje ako tvrdý a pri stredovýškach sa prejavuje počuteľné sskanie. Určité skladby sa preto javia posluchovo ako nepríjemné, nakoľko pri prvotnom testovaní s EL84 ma bolela hlava. Pri počúvani hudobného prednesu tranzistora som mal rovnako nepríjemné pocity a to vďaka príliš vysokým frekvenciám a môj subjektívny pocit bol ako keby mi pilili v hlave. Po výmene zosilňovača  za elektrónkový sa tieto negatívne pocity značne zredukovali a posluch bol príjemný. Spevaka ako aj orchester je počuť priamo v miestnosti ako keby boli pri mne. V určitom momente, keď spevak pskal melódiu bol tento pocit úplne živý a pôsobil až nepríjemne vierohodne. Celkovo sa prenosová sústava správa vo všeobecnosti vyvážene, miestnosť je plná hudby, basy sú sýte, pevné a farebné.

Finálne spracovanie

Autor konštrukcie "Riki"

Zdroj a pôvodný autor konštrukcie zosilňovača 300B SET - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Marian Tkáč pred 2 rokmi

Nádherná práca. Jediné, čo mi udrelo do očí je šesťhranná matka na sieťovom vypínači. Sú aj pekné guľaté po obvode vrúbkované.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button