ESP32-C3 od spoločnosti Espressif s jednojadrovým procesorom RISC-V

ESP32-C3 od spoločnosti Espressif s jednojadrovým procesorom RISC-V
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  339 zobrazení
1
 0
Komponenty

Nadšenci pre elektroniku určite uvítajú novinku v podobe nového mikrokontroléra ESP32-C3 od spoločnosti Espressif, ktorý obsahuje jednojadrový procesoro RISC-V, ktorý je vhodný pre aplikácie s nízkym výkonom a zabezpečením najmä pre IoT aplikácie.

Na riešenie najbežnejších potrieb zabezpečenia nákladovo citlivých zariadení internetu vecí - IoT vydal výrobca Espressif nízkoenergetický, nákladovo efektívny, jednojadrový 32-bitový mikrokontrolér ESP32-C3 založený na RISC-V. Tento nový MCU ESP32-C3 s 2,4 GHz pripojením Wi-Fi a Bluetooth LE 5.0 možno použiť na jednoduché a bezpečné aplikácie IoT. Obsahuje 400 kB SRAM, ktorá je schopná bežať na 160 MHz, a má 22 programovateľných GPIO s podporou pre ADC, SPI, UART, I2C, I2S, RMT, TWAI a PWM.

MCU ESP32-C3 spĺňa najbežnejšie potreby pripojených zariadení, ako je zabezpečenie, Bluetooth Low Energy, nízka cena a dostatočná pamäť. Rieši kľúčové problémy zvýšenej bezpečnosti proti rôznym typom útokov a prichádza s ďalšími funkciami, ako sú:

  • Secure boot: Implementácia bezpečného spustenia ESP32-C3 pridáva režijné náklady pri zavádzaní menej ako 100 ms. ESP32-C3 implementuje štandardnú autentifikačnú schému založenú na RSA-3072, aby sa zabezpečilo, že na platforme budú môcť byť použité iba dôveryhodné aplikácie, čím je chránená pred spustením škodlivej aplikácie naprogramovanej vo flash formáte.
  • Flash Encryption: Zariadenie používa šifrovanie založené na AES-128-XTS, aby aplikácia a konfiguračné údaje mohli zostať šifrované v blesku.
  • Digital Signature and HMAC Peripheral: ESP32-C3 má perifériu digitálneho podpisu, ktorá dokáže generovať digitálne podpisy pomocou súkromného kľúča chráneného pred prístupom firmvéru. Okrem toho periféria HMAC môže generovať kryptografický súhrn s ochranou heslom pred prístupom firmvéru.
  • World Controller: Poskytuje dve navzájom izolované prostredia na prevádzku. V závislosti od konfigurácie sa to dá použiť na implementáciu Trusted Execution Environment (TEE) alebo schémy oddelenia privilégií. Ak má firmvér aplikácie úlohu, ktorá sa zaoberá citlivými bezpečnostnými údajmi (napríklad služba DRM), môže využiť výhodu World Controller a izolovať prevádzku.

Bloková schéma ESP32-C3 Wi-Fi + BLE SoC.

Ďalšie vlastnosti ESP32-C3 MCU

  • Podporuje šírku pásma 20 MHz, 40 MHz v pásme 2,4 GHz
  • Multimédiá Wi-Fi (WMM)
  • Simultánna podpora pre infraštruktúru BSS v režimoch Station, SoftAP alebo Station + SoftAP. Upozorňujeme, že pri skenovaní rodiny ESP32-C3 v režime Station sa zmení kanál SoftAP spolu s kanálom Station.
  • 22 × programovateľné GPIO
  • Periférne zariadenie na diaľkové ovládanie, s 2 vysielacími kanálmi a 2 prijímacími kanálmi
  • Jednotka riadenia napájania s piatimi režimami napájania
  • Zabezpečenie: Secure Boot, Flash Encryption, 4096-bitové OTP, až 1792 bitov pre používateľov, generátor náhodných čísel (RNG), digitálny podpis atď.
  • Bluetooth LE 5.0 s podporou dlhého dosahu
  • Dostatočná pamäť

Modul ESP32-C3-MINI-1 je dodávaný s malým tvarovým faktorom (13 × 19 mm) a podporou maximálnej prevádzkovej teploty 105 ° C. Pre ľahšiu migráciu je zaistené, že modul ESP32-C3-WROOM-1 je pin-to-pin kompatibilný s modulmi ESP-WROOM-02D a ESP-WROOM-02. ESP32-C3-WROOM-1 podporuje aj maximálnu teplotu 105 ° C. ESP32-C3F je tak ďalšou variantou ESP32-C3 a pre zjednodušený dizajn konštrukcií.

Become a Patron!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button