EU rozhodla - Smartfóny musia mať do roku 2024 spoločný nabíjací port

EU rozhodla - Smartfóny musia mať do roku 2024 spoločný nabíjací port
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  127 zobrazení
1
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Európska únia bude na základe novej predbežnej dohody vyžadovať, aby všetky nové smartfóny a tablety predávané v rámci jej hraníc mali do jesene 2024 spoločný nabíjací port a do roku 2026 aj notebooky, čím bude tlačiť technologické spoločnosti, ako je Apple, aby sa prispôsobili ostatným výrobcom smartfónov, ktorí v posledných rokoch univerzálny port zaviedli.

Vyjednávači Európskeho parlamentu a Rady sa na zákone dohodli v utorok a vo vyhlásení uviedli, že cieľom tohto kroku je "zvýšiť udržateľnosť výrobkov v EÚ, znížiť množstvo elektronického odpadu a uľahčiť život spotrebiteľom".

Zákon, ktorý ešte musí byť oficiálne schválený, vyžaduje, aby všetky nové smartfóny, tablety, elektronické čítačky a prenosné reproduktory - okrem dlhého zoznamu ďalších malých elektronických zariadení - predávané v EÚ používali nabíjací port typu USB-C. Požiadavka pre prenosné počítače nadobudne účinnosť začiatkom roka 2026.

Malý port v tvare tabletky sa už používa v mnohých smartfónoch a notebookoch, ako aj v najnovších iPadoch a niektorých notebookoch MacBook predchádzajúcej generácie spoločnosti Apple.

Tento mandát však stavia spoločnosť Apple do zložitej pozície, keďže sa drží svojho proprietárneho portu "Lightning" na svojich iPhonoch a nabíjacích puzdrách pre slúchadlá do uší AirPods. Technologický spravodajský portál The Verge označil európsky zákon za "veľkú ranu pre port Lightning spoločnosti Apple".

Podobne ako kalifornské environmentálne a bezpečnostné normy často vedú k zmenám v celých Spojených štátoch kvôli logistickej náročnosti a finančnej nepraktickosti vytvárania rôznych produktov pre rôzne štáty, európsky zákon o nabíjacom porte by mohol mať rozsiahly vplyv na vreckovú spotrebnú elektroniku na celom svete.

V Nemecku, najväčšej ekonomike Európskej únie, sú podľa spotrebiteľského prieskumu Counterpoint všetky tri najobľúbenejšie smartfóny iPhone a na štvrtom a piatom mieste sú telefóny Samsung Galaxy, ktoré používajú porty USB-C. Vo Francúzsku, druhej najväčšej ekonomike bloku, sú iPhony na prvých štyroch miestach na trhu smartfónov, podľa prieskumu Counterpoint.

Spoločnosť Apple nedávno vrátila svoju vlastnú magnetickú nabíjačku MagSafe aj do svojich MacBookov Pro a v pondelok oznámila, že to isté urobí aj s tenšími notebookmi MacBook Air. Spoločnosť Apple sa však na tento zásah zjavne pripravovala: Bloomberg News minulý mesiac informoval, že v súvislosti s hroziacou možnosťou prijatia európskeho zákona spoločnosť testovala modely iPhonov, ktoré používajú USB-C namiesto vlastného portu.

Technologickí kritici už roky kritizujú vytrvalosť spoločnosti Apple v udržiavaní jej proprietárnych portov a upozorňujú, že zatiaľ čo mnohí výrobcovia zariadení sa prispôsobili portu USB-C, jedinečné nabíjacie médium spoločnosti Apple necháva spotrebiteľov uviaznuť v spleti rôznych káblov.

Krok EÚ by však mohol utlmiť snahy o inovácie smerujúce k úplnému zrušeniu nabíjacích portov, ako napríklad používanie nabíjačiek s magnetickým kontaktom namiesto portov, ktoré by umožnili používanie extrémne tenkých zariadení, povedal Benedict Evans, analytik odvetvia. Na Twitteri napísal, že je "ťažké vidieť akýkoľvek zmysluplný prínos pre spotrebiteľa" zo zákona, ktorý podľa neho zakazuje "niektoré nápady", ako napríklad výhradné používanie magnetických nabíjačiek.

Spoločnosť Apple v utorok večer neodpovedala na žiadosť o komentár. Keď bol v septembri navrhnutý európsky zákon, spoločnosť vo svojom vyhlásení uviedla: "Naďalej sa obávame, že prísna regulácia, ktorá nariaďuje len jeden typ konektora, skôr potláča inovácie, než aby ich podporovala, čo následne poškodí spotrebiteľov v Európe a na celom svete."

Keď Apple v roku 2020 prestal so svojimi iPhonmi dodávať káblové slúchadlá a zástrčky do steny, uviedol, že obmedzenie bolo z environmentálnych dôvodov, hoci niektorí poukazovali na to, že je to lepšie pre hospodársky výsledok spoločnosti.

Zdroj : Washingtonpost

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button