Gigabyte - História najväčších kontroverzií a inovácií

Gigabyte - História najväčších kontroverzií a inovácií
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  158 zobrazení
3
 0
Počítače a výpočtová technika

Gigabyte Technology Co., Ltd. je spoločnosť kótovaná na taiwanskej burze cenných papierov, ktorá navrhuje, vyrába a distribuuje počítačový hardvér. Hlavnou činnosťou spoločnosti sú základné dosky, ale vyrába aj prenosné počítače a vlastné grafické karty.

Gigabyte sa definuje ako spoločnosť "s odbornými znalosťami zahŕňajúcimi spotrebiteľské, obchodné, herné a cloudové systémy". Dodáva, že má "povesť lídra v tomto odvetví s mnoho ocenenými produktami vrátane základných dosiek, grafických kariet, notebookov, mini počítačov a iných PC komponentov a príslušenstva".

Zatiaľ čo Gigabyte bol na jednej strane zdrojom niekoľkých inovácií, taktiež zaznamenal svoj spravodlivý podiel aj na rôznych kontroverziách.

Tento článok sa zameriava na niektoré z najvýznamnejších kontroverzií a inovácií spoločnosti Gigabyte. Začneme preto krátkym pohľadom do histórie firmy a potom sa pozrieme na niektoré zaujímavé inovácie spoločnosti, ako aj nemenej zaujímavé kontroverzie v priebehu rokov.

História Gigabyte

Podľa profilu Gigabyte LinkedIn spoločnosť spočiatku "začala ako výskumný a vývojový tím". Pei-Cheng Yeh založil Gigabyte v roku 1986 a v Gigabyte stále zastáva pozíciu jej predsedu a prezidenta.

Finančný spravodajský web MarketScreener.com uvádza, že Yeh bol na čele ďalších štyroch spoločností. Ide o Gigazone International, Giga-Byte Communications Inc. (dcérska spoločnosť Gigabyte Technology), G-Style Co., Ltd. a Chi-Ga Investment Corp.

Rivalita s Asusom

Taipei, Taiwan. 18. februára 2021. Len na redakčné použitie, 3D CGI. Logo Asus Signage na vrchu sklenenej budovy. Spoločnosť zaoberajúca sa počítačovým hardvérom.

Rivalita medzi Gigabyte a Asusom je pomerne dobre zdokumentovaná. V roku 2004 Gigabyte obvinil Asus z podvádzania v benchmarkových testoch. Tvrdenie bolo, že Asus mal vo svojom BIOSe skrytý režim blokovania, ktorý pridáva určitým základným doskám na rýchlosti, ktoré by inak nemohli dosiahnuť pri každodennom používaní.

Ako sa ľudia v Gigabyte dozvedeli o údajnom podvádzaní zo strany Asusu? ExtremeTech.com cituje poznámku od Gigabyte. Znie: "Zo zvedavosti sme testovali Asus P5AD2 Premium (základná doska Intel 925X). Zistili sme, že v Asus P5AD2 Premium BIOS je nastavenie s názvom "PEG Link Mode".

A aká bola odpoveď Asusu? Tony Smith, píšuci pre TheRegister.com, hovorí, že spoločnosť zareagovala oficiálnym spustením skrytej funkcie a nazvala ju "exkluzívnou inováciou na zlepšenie grafického výkonu". Dodal, že "Mnoho konkurentov sa čudovalo, ako tieto dve nové základné dosky od Asusu dosiahli také vynikajúce výsledky."

Krátkodobý spoločný podnik

Či už Asus v roku 2004 podvádzal alebo nie, Gigabyte sa určite páčilo, ako spoločnosť urobila niektoré veci. V auguste 2006 ITNews.com.au informovalo, že "komponentní giganti Gigabyte Technology a ASUSTek Computer (Asus) založili spoločný podnik, v rámci ktorého by novo založená dcérska spoločnosť mohla vyrábať základné dosky a grafické karty pod značkou Gigabyte.

Cieľom spoločného podniku bolo zvýšiť efektivitu na trhu základných dosiek, o ktorom Gigabyte veril, že sa rozvíja pomerne pomaly.

ITNews.com.au dodáva, že spoločný podnik bol založený s počiatočnou kapitálovou investíciou 8 miliárd NT$ (244 miliónov USD). Gigabyte vlastnil 51 % nového subjektu a Asus 49 %.

Predtým, ako atrament na podpisoch spoločného podniku zaschol, Gigabyte a Asus oznámili, že odvolávajú spoločný podnik. V článku publikovanom Yahoo Finance v marci 2007 si Darren Murph z celej situácie robí srandu. Píše: "Nie je nezvyčajné nájsť dve korporácie, ktoré nemajú na práci nič lepšie, ako spojiť sily a bojovať proti svetu spoločne, ale ani my sme neočakávali, že spoločný podnik medzi ASUSTek a Gigabyte bude trvať tak krátko."

Murph uvádza, že spoločnosti oznámili trhu, že spoločný podnik sa odvoláva, pretože spôsobil "zmätok klientov a dodávateľov spolu so zmenami vnútorných aj vonkajších faktorov". Zdá sa, že toto nie je celý príbeh, hovorí Murph. Pripúšťa však, že rozchod sa zdá byť priateľský, pretože Asus bol oslobodený od pokút spojených s ukončením zmluvy.

Prvý softvérovo riadený napájací zdroj na svete

Ventilátor chladiča napájacej jednotky

Ak Gigabyte nebol príliš úspešný so spoločnými podnikmi, príbeh bol iný, pokiaľ sa jedná o inovácie. Spoločnosť mala niekoľko prelomových technológií a produktov. V júli 2007 predstavil Gigabyte nový napájací zdroj Odin GT 800W. Čo je však na napájacom zdroji také inovatívne? Mal funkciu, ktorú nikto predtým nevidel.

Christoph Katzer, recenzent produktov pre AnadTech.com, bol jedným z prvých ľudí, ktorí videli Odin GT 800W. Uvádza, že inovatívnou vlastnosťou Odin GT 800W bolo, že "Tento zdroj napájania je možné pripojiť cez USB port k vášmu systému [PC] a ovládať ho a monitorovať pomocou priloženého softvéru.

Po pripojení k počítaču môžete pomocou systému upraviť hodnoty napájania a regulovať výstupy jednosmerného prúdu na určitú úroveň. Katzer dodáva, že môžete tiež "skontrolovať podrobnosti o skutočnom napätí a výkone odoberanom z každej vetvy".

Vyrovná sa Asusu

Gigabyte a Asus boli zapletené do ďalšej verejnej hádky v roku 2008. Tentoraz bol Gigabyte na strane žalovaného.

V článku publikovanom portálom TechRadar.com Dan Grabham uvádza, že dvaja taiwanskí technologickí giganti sa rozišli po vyhlásení Asusu, v ktorom sa uvádza, že "určitý taiwanský výrobca základných dosiek vzniesol nepravdivé tvrdenia voči základným doskám Asus".

Podľa Grabhama mal Asus prístup k uniknutým dôverným informáciám, kde Gigabyte obviňoval Asus z nepravdivých tvrdení o jeho Energy Processing Unit (EPU). Asus tvrdil, že EPU dokáže "detegovať aktuálne zaťaženie PC v reálnom čase a automaticky moderovať napájanie pre úplnú úsporu energie na úrovni systému".

Dokumenty mohli uniknúť, ale Gigabyte naznačil, že si stojí za svojimi obvineniami. V vzdorovitom vyhlásení Gigabyte citujeme: "Aj keď by Gigabyte rád vyjadril poľutovanie nad akýmkoľvek zmätkom, ktorý táto situácia mohla spôsobiť zákazníkom nášho konkurenta, stojíme si za našimi vyhláseniami a správou o testovaní na 100 percent a netrpezlivo očakávame, že náš konkurent objasní problémy, ktoré sme nastolili, aby sme sa vyhli ďalším nejasnostiam."

Inovatívna funkcia zapnutia/vypnutia nabíjania pre iPhone/iPad

V roku 2010 mali majitelia starších počítačov Apple problém s nabíjaním svojich iPadov Apple z portu USB. Proces bol veľmi pomalý a počítač musel byť zapnutý. Gigabyte mal čoskoro riešenie: novú funkciu zapnutia/vypnutia nabíjania, ktorá skrátila čas nabíjania až o 40 percent.

Gigabyte pri predstavení inovácie povedal: "Najnovšie základné dosky Gigabyte sú vybavené technológiou ON/OFF Charge, ktorá vám umožňuje nielen nabíjať váš iPhone, iPad alebo iPod Touch, ale umožňuje vám ho nabíjať rýchlejšie." Dodáva: "Ako ďalší bonus sa dá nabíjať aj vtedy, keď je váš počítač vypnutý."

Prvé základné dosky Z68 na svete s integrovaným mSATA pre Intel

V súlade so svojou tradíciou inovácií uviedla spoločnosť Gigabyte v máji 2011 na trh prvé základné dosky Z68 vybavené mSATA na svete. V tom čase ázijská verzia webu DigiTimes.com opísala túto inováciu ako "prvé základné dosky na svete s integrovaným mSATA pre Intel SLC SSD disky schopné aktivovať technológiu Intel Smart Response Technology."

Tlačová správa spoločnosti Gigabyte cituje Richarda Chena, viceprezidenta celosvetového predaja a marketingu spoločnosti Gigabyte, ktorý komentuje nové základné dosky. Hovorí: "Gigabyte je nadšený, že môže predstaviť kompletný rad základných dosiek Z68 Express Chipset, ktoré poskytujú výnimočný výkon a množstvo jedinečných funkcií, ako sú Touch BIOS a zabudované mSATA, ktoré im pomáhajú vyčnievať z davu."

Gigabite sa stal najväčším svetovým predajcom základných dosiek

V roku 2015 Gigabyte predbehol Asus ako popredného svetového predajcu základných dosiek. V prvom štvrťroku toho roku Gigabyte predal 4,8 milióna základných dosiek, zatiaľ čo Asus predal 4,5 milióna základných dosiek.

Reklama to pokazila

Keď Asus v júli 2019 vydal marketingový materiál pre svoje základné dosky X570, Gigabyte zostal ako obarený. Gigabyte obvinil svojho konkurenta z ohovárania, pretože reklamy nenechali každého, kto ich videl, na pochybách, že Asus znevažuje produkty Gigabyte.

Pretože porovnanie Asus bolo spojené s platformou AMD Ryzen 3000, Gigabyte oslovil AMD, aby zaregistroval svoj nesúhlas. Vyzerá to tak, že AMD súhlasilo s tým, že marketingový materiál Asus bol prinajmenšom eticky nevhodný a tak materiál bol stiahnutý z internetu bez väčších okolkov.

Výsmech produktov vyrobených na pevnine

Začiatkom roku 2021, keď Gigabyte predstavil svoju sériu e-športových notebookov, naznačil, že jej produkty sú kvalitnejšie ako produkty vyrobené v Číne, pri ktorých chýbala precízna kontrola kvality. Ako sa dalo očakávať, vyvolalo to hnev úradov a spotrebiteľov v pevninskej Číne.

Čínsky bulvárny denník Global Times uvádza, že čínske vyhľadávače elektronického obchodu JD.com a Suning.com rýchlo zasiahli proti Gigabyte za očierňovanie čínskych produktov. Obe platformy potom odstránili cšetky produkty od Gigabyte z výsledkov vyhľadávania.

Pod tlakom Gigabyte ponúkol ospravedlnenie. Podľa Global Times spoločnosť zverejnila oficiálne video naznačujúce, že "jej vyhlásenie bolo nepravdivé a bolo spôsobené chybou v komunikácii medzi manažmentom". Dodáva, že podniká v pevninskej Číne už viac ako 20 rokov a že "viac ako 90 percent jej kapacity PC a súvisiaceho hardvéru sa nachádzalo práve v pevninskej Číne".

Napriek ospravedlneniu niektoré správy naznačujú, že narážka, že produkty vyrobené v Číne boli nízkej kvality, stála Gigabyte o niečo viac ako pol miliardy dolárov, a táto kontroverzia viedla k prepadu ceny akcií Gigabite o 10 %.

Zdroj : The History of Gigabyte’s Biggest Controversies and Innovations



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button