Globálna výroba nových čipov v roku 2021 v čase pokračovania čipovej krízy

Globálna výroba nových čipov v roku 2021 v čase pokračovania čipovej krízy
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  224 zobrazení
2
 0
Zaujímavosti

Spoločnosti v zoskupení GlobalFoundries, SK Hynix a Intel ohlásili svoje plány vo výrobe v nových výrobných závodoch alebo rozšírenie existujúcich prevádzok.

Pretože globálna čipová kríza naďalej narúša dodávateľské reťazce a vytvára tak rozsiahlu neistotu najmä v automobilovom priemysle, ale aj priemysle spotrebnej elektroniky, niekoľko výrobcov oznámilo svoje odvážne plány expanzie.

Intel

Spoločnosť Intel nedávno oznámila, že vynaloží 20 miliárd dolárov na výstavbu dvoch nových fabrík v arizonskom Chandleri - čo je ďalší prírastok tohto rýchlo rastúceho priemyselného odvetvia v Arizone vo výrobe polovodičov.

 Intel v súčasnosti prevádzkuje celkovo v USA štyri fabriky. Okrem svojho sídla v Arizone má výrobné prevádzky aj v Massachusetts, Novom Mexiku a Oregone. V zámorí má Intel výrobné závody v Írsku, Izraeli a Číne.

Novo vymenovaný výkonný riaditeľ spoločnosti Intel Pat Gelsinger povedal:

„Intel je a zostane popredným vývojárom procesorovej technológie a významným výrobcom polovodičov a popredným globálnym dodávateľom kremíka,“

Na snímke najnovšia fabrika spoločnosti Intel, Fab 42, v Chandler v Arizone, ktorá je plne funkčná od roku 2020. Fab 42 vyrába mikroprocesory pomocou 10nm výrobného procesu spoločnosti Intel.

Spoločnosť Intel tiež uviedla, že bude pôsobiť aj ako dodávateľ pre spoločnosti s novou divíziou Intel Foundry Services, pričom ako potenciálnych zákazníkov uvediedla spoločnosti ako sú Amazon, Google, Microsoft a Qualcomm. Divízia výrobných služieb bude ponúkať svoje služby v USA aj v Európe, čím sa umiestni ako významná konkurencia k ázijským výrobcom čipov, ako je napríklad spoločnosť TSMC.

Podľa Gelsingera bude spoločnosť Intel vyrábať rad čipov na trhu, o ktorom predpokladá, že do roku 2025 bude mať hodnotu 100 miliárd dolárov, vrátane tých, ktoré sú založené na technológii ARM, ktorá historicky konkurovala technológii x86 od spoločnosti Intel.

GlobalFoundries

Začiatkom marca spoločnosť GlobalFoundries potvrdila svoje plány investovať do roku 2021 do svojej globálnej výrobnej kapacity 1,4 miliardy dolárov. V typickom roku spoločnosť GlobalFoundries utratila stovky miliónov na rozšírenie svojej výrobnej kapacity, ale rastúci dopyt po čipoch prinútil tohoto štvrtého najväčšieho výrobcu čipov na svete, aby šliapol na plyn a dosiahol tak ešte rýchlejší rast.

Podľa agentúry Reuters bude 1.4 miliardy dolárov rovnomerne rozdelených medzi jej výrobné závody v Drážďanoch, New Yorku a Singapure. Očakáva sa, že to povedie k celkovému nárstu výrobnej kapacity v tomto roku minimálne o 13% a v budúcom roku až o 20%.

Prehľad výrobných zariadení a technologických uzlov GlobalFoundries.

Generálny riaditeľ spoločnosti GlobalFoundries Thomas Caulfield v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol COVID-19 ako hlavný katalyzátor pre urýchlenie plánov expanzie spoločnosti. „K prijatiu technológie, ktorá by za normálnych okolností trvala desaťročie, došlo v roku 2020 kvôli COVID-19 za jeden rok,“ uviedol. Pred pandémiou smeroval čipový priemysel k 5% rastu počas päťročného obdobia, ale odvtedy sa rast významne zdvojnásobil.

Ak by dopyt naďalej rástol, spoločnosť GlobalFoundries by sa mohla po podpísaní zmluvy o možnosti nákupu 66 hektárov nezastavanej pôdy v minulom roku zaoberať výstavbou nového závodu v susedstve svojho súčasného závodu na Malte v New Yorku. Rozhodnutie postaviť tam fabriku však možno urobiť, iba ak americký Kongres zafinancuje súbor opatrení potebných na stimuláciu výroby čipov v USA.

SK Hynix

Mimo USA dostal SK Hynix od juhokórejské vlády zelenú na výstavbu nového priemyselného komplexu v hodnote 120 biliónov wonov (106.35 miliárd dolárov). Komplex, v ktorom sa očakáva, že prvá fabrika bude spustená v roku 2025 po začiatku výroby neskôr v tomto roku, sa bude primárne zameriavať na výrobu pamätí typu DRAM pre PC, mobilné zariadenia a servery pomocou litografie s ultrafialovým žiarením (EUV).

Pohľad na jednu výrobnú prevádzku čistých priestorov spoločnosti SK Hynix.

Komplex s rozlohou 4.15 milióna metrov štvorcových sa bude nachádzať neďaleko Yonginu, 50 kilometrov južne od Soulu, a budú v ňom umiestnené zatiaľ štyri fabriky, ktoré budú mať celkovú plánovanú kapacitu okolo 800 000 waferov mesačne. Táto kpacita urobí z tohto výrobcu jedného z najväčších svetových dodávateľov pre výrobu polovodičov.

Komplex bude druhým hlavným miestom pre výrobu pamätí DRAM spoločnosti SK Hynix v Južnej Kórei po výrobnom závode neďaleko Icheonu, ktorý je domovom fabrík M10, M14 a M16, druhá z nich bola dokončená začiatkom februára.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button