Hugo Stotz - geniálny inovátor a vynálezca, ktorý vymyslel elektrický istič

Hugo Stotz - geniálny inovátor a vynálezca, ktorý vymyslel elektrický istič
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  351 zobrazení
4
 0
História elektroniky
   

Hugo Stotz (* 14. júl 1869, Stuttgart; † 3. november 1935, Mannheim) bol nemecký vynálezca a podnikateľ v oblasti elektrotechniky. Považuje sa za vynálezcu automatického ističa.

Stotz absolvoval elektrotechnické učilište v strojárskej továrni v Esslingene. V roku 1890 prišiel so svojou matkou do Mannheimu. V roku 1891 tam spolu so spoločníkom založil vlastnú spoločnosť ako zástupca Maschinenfabrik Esslingen. Sám sa vo svojej podnikateľskej činnosti sústredil najmä na súkromný sektor. Prestavoval napríklad petrolejové lampy na elektrickú prevádzku a staval blokové stanice na zásobovanie jednotlivých domov.

V roku 1901 v rámci expanzie presťahoval svoju firmu na parcelu O4, 8-9 a na budovu nainštaloval svetelný nápis so svojím menom ako tykadlo. Údajne to bol prvý osvetlený nápis v Nemecku. Založil pobočky vo Freiburgu im Breisgau, Heidelbergu, Kaiserslauternu, Karlsruhe, Pirmasens, Schlettstadte, Stuttgarte, Wieslochu a Wormse.

V roku 1912 predal spoločnosť BBC a odvtedy sa venoval výlučne výrobe spotrebičov. Na tento účel založil v Mannheime-Neckarau spoločnosť Stotz & Companie, Fabrik elektrischer Spezialapparate. Po prvej svetovej vojne Hugo Stotz predal aj tento podnik spoločnosti BBC. Do tohto obdobia spadá vynález miniatúrneho ističa podľa amerického patentu vedúceho vývoja Heinricha Schachtnera (1890 - 1976), za ktorý BBC získala v roku 1924 DRP 458392. Spoločnosť BBC tento takzvaný Stotzov automat propagovala tvrdením, že jeho obstaranie je len jednorazovým výdavkom: "Vyhneme sa výmene, ako v prípade poistiek, s jej sprievodnými nákladmi, nepríjemnosťami a poruchami." Spoločnosť ABB Stotz-Kontakt GmbH dodnes nesie meno svojho zakladateľa a predáva rozvádzače po celom svete. Hugo Stotz vyvinul aj nový pravo-ľavý otočný spínač.

Istič, tak ako ho pozníme dnes, či už v domácnostiach alebo priemyselných zariadeniach, je zariadenie, ktoré slúži na ochranu pred úrazmi elektrickým prúdom a pred požiarmi spôsobenými skratmi. Vynález ističa sa datuje do roku 1923, kedy nemecký inžinier Hugo Stotz vytvoril prvý automatický istič pre jednofázové siete.

Patentová dokumentácia ističa

Pred vynálezom ističa sa na ochranu elektrických obvodov používali ručné ističe, ktoré boli ovládané ľudskou silou. Tieto ističe však boli náchylné na chyby v obsluhe a ich spúšťanie bolo pomalé. Prvotné systémy boli viac menej založené na poistkách, takže sa nejednalo o plnohodnotné ističe. Hugo Stotz si uvedomil potrebu automatického zariadenia, ktoré by rýchlo a spoľahlivo rozpájalo elektrický obvod v prípade skratu alebo jeho preťaženia.

Pokrok v pôvodnej inovácii Stotz pokračoval s novými materiálmi a pokročilejšími procesmi až do roku 1928, keď spoločnosť Stotz vydala model ističa S11 ešte vo formáte "fľašovej poistky". Táto miniatúrna konštrukcia ističa sa vyrábala 22 rokov až do roku 1950.

Stotzov vynález sa skladal z elektromagnetu a spúšťacieho mechanizmu, ktorý vypína obvod pri preťažení alebo skrate. Jeho istič bol jednoduchý, no spoľahlivý a rýchlo sa stal štandardom pri ochrane elektrických obvodov.

Dnes existuje mnoho rôznych typov ističov pre rôzne aplikácie a napätia. Väčšina z nich pracuje na rovnakom princípe ako istič Huga Stotza, a sú dôležitým bezpečnostným prvkom v našich domácnostiach, či priemyselných inštaláciách.

Hoci Hugo Stotz zomrel v roku 1935, jeho vášeň pre inovácie a inžiniersku dokonalosť žije ďalej v organizácii ABB Stotz-Kontakt.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 300.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button