Inteligentný digitálny multimeter Kaiweets KM601

Inteligentný digitálny multimeter Kaiweets KM601
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1264 zobrazení
5
 0
Recenzie meracej techniky

Tak a máme tu ďalšiu myslím si zaujímvú recenziu, tentokrát to bude opäť digitálny multimeter značky Kaiweets zo Schenzhenu. Teraz sa jedná o Kaiweets KM601, ktorého prednosťou je najmä jeho kompaktnosť a jeho hlavným lákadlom je veľký podsvietený digitálny displej, ktorý pokrýva takmer polovicu prednej strany multimetra. Displej je farebný a zobrazuje množstvo hodnôt v závislosti od toho, čo práve meriate. A tým sa dostávame k hlavnej vyzdvihovanej funkcii zariadenia s názvom Inteligentný režim. Ten automaticky rozpozná, čo sa práve meria, a prispôsobí sa vhodnému rozsahu - na displeji sa zobrazí napätie, odpor alebo spojitosť. Ale poďme pekne po poriadku.

Cena a možnosti kúpy

Spoločnosť Kaiweets má aj svoje predajné stránky takže si tento multimeter môžete kúpiť s 15% zľavou priamo aj u nich a to v cene $45.99, kde spoločnosť ponúka zľavový kupón vo výške 15%. Mimochodom, tento kód platí na celú ponuku, ktorá je na stránkach.

Multimeter Kaiweets KM601 - klikni (Kaiweets) Kód kupónu je : ELE15

Obsah balenia

Multimeter opäť prišiel tak ako je tomu zvykom u tejto značky veľmi dobre zablený a zo všetkým potrebným príslušenstvom, ktoré predajca deklaruje aj na svojich predajných stránkach. Takže po poriadku- Balenie je v pevnej kartónovej krabici v ktorej je vložený pevný prepravný obal s dostatkom miesta pre príslušenstvo (na obrázku nižšie), samotný multimeter KM601, dvojica meracích šnúr s označením do 10A, termočlánková sonda typu K pre meranie teploty a až 6 kusov (2 x 3) alkalických článkov veľkosti AAA a pomerne dobre spracovaná užívateľská príručka v anglickom jazyku..

Obsah balenia multimetra Kaiweets KM601

Multimeter v púzdre zo všetkým príslušenstvom.

Konštrukcia a materiálové prevedenie

Kaiweets KM601 sa podobá na tradičný (nazvime ho neinteligentný) digitálny multimeter, takže má obdĺžnikové plastové puzdro s rozmermi približne 16,5 x 11,1 x 5,4 cm a váži okolo 498 gramov. Zvyčajný otočný volič rozsahov na ňom nenájdete nakoľko ho nahradilo červené tlačidlo Auto/Func, ktorým si volíte medzi automatickým a manuálnym režimom. Na ľavej a pravej strane (pod dsplejom) sa nachádzajú ďalšie štyri doplnkové tlačidlá.

Vzhľad a konštrukčné prevedenie multimetra Kaiweets KM601

Displej multimetra

Skôr ako sa posunieme ďalej sa pozrieme na hlavnú časť multimetra, ktorou je v tomto prípade jeho displej. Samotný multimeter sa veľmi podobá na odolný smartfón a má dokonca aj ochranný obal, ktorý musíte odstrániť, aby ste získali prístup k držiaku batérií. A verte, nie je to až také jednoduché, pretože je tam skrutka, ktorú musíte odstrániť, ale nie je to niečo, čo treba robiť často a áno, v balení dostanete aj batérie, vlastne dve sady!  Po zapnutí displeja Kaiweets KM601 bude režim už prednastavený na režim Auto a volič na displeji sa bude striedvo pohybovať medzi tromi ikonami: Napätie, Odpor a Spojitosť. To je to, čo je pokryté inteligentným režimom, ale môžete ísť ďalej, a to prepnutím multimetra do manuálneho režimu. Ďalšie ikony budú: Dióda, Kapacita, napätie v mV (DC a AC), Frekvencia a Pracovný cyklus, Teplota, Bezkontaktné meranie AC napätia, Prúd v mA a prúd v A  AC/DC. Na displeji sa zobrazuje aj údaj o teplote, ktorá je čtandardne nastavená na stupene Celzia, ale je možné ju zobrazovať aj vo Fahrenheitoch a to presunutím voliča na príslušnú ikonu, čo dosiahneme tak, že stlačíte a budete držať tlačidlo Auto/Func, kým nedosiahnete požadovanú ikonu. Potom tlačidlo pustíte a hodnota zostane nastavená. Pri prechádzaní všetkými dostupnými funkciami sa zobrazia vyhradené ikony a hodnoty, čo je celkom elegantné. Displej je prekvapivo jasný, takže je veľmi dobre čitateľný, aj keď je vonku veľmi slnečno.

Displej multimetra Kaiweets KM601

Vnútorná konštrukcia

Ná úvod rozoberania sa budete musieť popasovať s gumovým krytom multimetra, ktorý je pomerne tesný a budete musieť vybrať jednu skrutku, aby ste sa dostali do priestoru batérie. Ak však nastane situácia, že budete nútený  vymeniť niektrú z poistiek, musíte toho rozobrať viac. Preto ďalším krokom je odstrániť ďalšie štyri samorezné skrutky v rohoch a potom by malo byť pomerne jednoduché za drobnej pomoci páčidla oddeliť spodnú a vrchnú časť multimetra. Pokiaľ všetko dopadne bez komplikácií, uvidíte dvojicu keramických poistiek, ako aj hlavné komponenty na dvoch doskách plošných spojov. Potom sa už dá identifikovať niekoľko väčších komponentov ako sú 24-bitový ADC SDIC SD7502 SoC so 16K bajtmi OTP pamäte, ovládač LCD Titan Micro TM1729 LQFP-64 a vyrovnávacia pamäť LP SD8107 IC.

Vnútorná konštrukcia multimetra Kaiweets KM601

Technické parametre

Výrobca deklaruje na svojich stránkach a aj v užívateľskej príručke tieto merané hodnoty a dosahovanú presnosť merania. Prístroj disponuje vskutku zaujímavými meracími rozsahmi a funkciami. Tu je dôležité poznamenať, že všetky deklarované presnosti merania boli v tolerancii uvádzanej výrobcom.

Funkcia KM601 Presnosť merania Poznámka
DC napätie 99.99 mV / 999.9 mV / 9.999 V / 99.99 V / 999.9 V ±(0.5%+3)  
AC napätie 99.99 mV / 999.9 mV / 9.999 V / 99.99 V / 750 V ±(0.8%+3)  
DC prúd 9.999 mA / 99.99 mA / 999.9 mA ±(0.8%+3)  
9.99 A ±(1.2%+3)  
AC prúd 9.999 mA / 99.99 mA / 999.9 mA ±(1.0%+3)  
9.99 A ±(1.5%+3)  
Odpor 99.99 Ω  /999.9 Ω / 9.999 kΩ / 99.99 kΩ / 999.9 kΩ ±(0.8%+3)  
9.999 MΩ / 99.99 MΩ ±(1.2%+3)  
Kapacita 9.999 nF / 99.99 nF / 999.9 nF/ 9.999 µF / 99.99 µF / 999.9 µF ±(4,0%+3)  
9.99 mF / 99.99 mF ±(5.0%+5)  
Frekvencia 9.999 Hz /  99.99 Hz / 999.9 Hz / 9.999 kHz / 99.99 kHz / 999.9 kHz / 9.999 MHz ±(1.0%+3)  
PWM 1% ~ 99% ±(1.0%+2)  
Teplota -40°C ~ 1000°C    
Počet platných miest 6000    
Auto / manuálny rozsah Áno    
Kontinuita Áno   LED a bzučiak
Dióda Áno    
Hold Áno    
NCV Áno   LED a bzučiak
Pomocné osvetlenie Áno    
Indikátor slabej batérie Áno    
Automatické vypnutie Áno   do 15 minút
TRMS Áno    
MAX / MIN Áno    
Napájanie 3 x AAA batérie   v balení 2x
Hmotnosť asi 498 g    
Rozmery 16,5 x 11,1 x 5,4 cm    
Udávaná trieda bezpečnosti IEC-61010-1 CATⅢ 1000V, CAT IV 600V, dvojitá izolácia    

 

Ovládacie prvky

V hornej časti multimetra máme tri tlačidlá (jedno na hornej strane, jedno na ľavej a jedno na pravej strane) a baterku na zadnej strane multimetra. Tlačidlo na hornej strane je hlavné tlačidlo napájania. Vedľa tohto tlačidla sa nachádza výstupok, ktorý je krytkou senzora na bezkontaktné meranie napätia (NCV). Tlačidlo na ľavej strane slúži na zapnutie / vypnutie baterky.

Detail zapínacieho tlačidla a krytky NCV senzora.

Tlačidlo na pravej strane multimetra s označením APO aktivuje alebo deaktivuje funkciu automatického vypnutia multimetra. Ak je táto funkcia aktivovaná (indikovaná symbolom vedľa funkcie Hold na LCD displeji), multimeter sa po 15 minútach nepoužívania automaticky vypne.

Prvým tlačidlom pod displejom je tlačidlo RANGE, ktoré funguje len v manuálnom režime a platí len pre testy mA, napätia a odporu; potom je tu tlačidlo SEL, ktoré prepína medzi meraním jednosmerného a striedavého prúdu (v prípade, že automatický režim nefunguje správne, čo by malo byť veľmi zriedkavé). Tretím tlačidlom je REL/HOLD, ktoré vám pomôže nájsť prípadné rozdiely v napätí, mA alebo odpore medzi jednotlivými meraniami (stlačením tlačidla HOLD na niekoľko sekúnd vymažete všetky uložené údaje).

Ovládacie prvky multimetra Kaiweets KM601

Tlačidlo MAX/MIN vám pomôže nastaviť konkrétny rozsah hodnôt a multimeter vydá zvukový signál, ak namerané hodnoty prekročia nastavené hodnoty. Jedinečnou funkciou modelu Kaiweets KM601 sú štyri LED diódy, ktoré sa nachádzajú pod tlačidlami. A ich úlohou je informovať vás o tom, kam je potrebné vložiť sondy, aby ste mohli merať konkrétne hodnoty - v manuálnom režime budú LED diódy fungovať ako sprievodcovia prednastavenými funkciami. A to je veľmi užitočné pre neprofesionálov, ktorí sa môžu cítiť stratení pri pohľade na štyri rovnaké porty v spodnej časti multimetra. Viem, že niektorí sa sťažovali, že mať konektory v spodnej časti je pri testovaní niektorých zariadení nepohodlné, pretože nie je možné multimeter postaviť. Avšak na internete sa dá nájsť niekoľko stránok ponúkajúcich 3D modely pre vytlačenie praktického stojanu k tomuto multimetru.

  • AUTO/FUNC - Toto tlačidlo prepína medzi inteligentným režimom (keď sa detekuje, čo meriate) a manuálnym režimom (keď mu poviete, čo meriate). Pri zapnutí sa multimeter predvolene nastaví na automatický (inteligentný) režim.
  • RANGE - Umožňuje manuálne nastavenie rozsahu v manuálnom režime.
  • REL/HOLD - Stlačením tohto tlačidla podržíte aktuálnu nameranú hodnotu na displeji, kým tlačidlo nestlačíte znova.
  • SEL - Toto tlačidlo umožňuje vybrať správnu čiastkovú funkciu. V manuálnom režime môžete napríklad merať jednosmerné alebo striedavé napätie a toto tlačidlo vám umožní vybrať, ktoré sa snažíte merať.
  • MAX/MIN - Toto tlačidlo vám umožňuje zobraziť maximálne a minimálne hodnoty, ktoré multimeter nameral počas merania.

Veľmi užitočnou funkciou multimetra je indikácia správnosti zapojenia meracích sond na základe zvolenej funkcie. Napríklad, ak ste v režime "Smart", môžete merať iba striedavé / jednosmerné napätie, odpor a spojitosť. Takže LED diódy zodpovedajúce meraniu napätia a portu COM budú 5-krát blikať.

Ak meriate prúd, merač opäť rozbliká príslušné LED diódy a ak nie je do konektora na meranie prúdu (mA alebo 10A, v závislosti od zvolenej funkcie) vložená červená sonda, LED indikátor sa rozsvieti červenou farbou a na LCD displeji sa zobrazí správa "Leads", ktorá signalizuje, že sondy nie sú vložené správne alebo nie sú úplne zasunuté. Ide o príjemnú funkciu, ktorá je veľmi užitočná najmä pre začiatočníkov.

Detail pripojných zásuviek multimetra

Prvý konektor z ľava je určený pre prúdový rozsah 10 A, takže je vhodný pre prúd, ktorý presahuje 200 mA, a áno, vo vnútri zariadenia sú keramické poistky, ktoré sú vymeniteľné. Aby ste sa však dostali k dvom poistkám, musíte zariadenie otvoriť - nie je to veľmi jednoduchý proces, ako uvidíte v časti o rozoberaní. Druhý konektor je určený pre prúd v jednotkách mA. Tretí konektor je oznčený ako COM. Štvrtý a posledný je združený konektor pre všetky ostatné merané hodnoty.

Bezpečnosť

Výrobca deklaruje v popise multimetra ochranu voči prepätiu CATIII 1000 V a CATIV 600 V. Multimeter je na prúdových rozsahoch chránený dvojicou keramických poistiek, ktorých menovité napätie je 250V.

Niekoľkokrát som sa zmienil vo svojich recenziách o označení CAT, ale bez bližšieho vysvetlenia o čo sa vlastne jedná. Skúsenejší z vás isto vedia, že sa jedná o triedu ochrany zariadenia, respektíve ide o maximálne prípustné napätie, ktoré môže tiecť obvodom po určitý čas bez toho aby ho poškodilo. Dôležitým faktorom je v tomto prípade aj kvalita a hrúbka izolácie napríklad prívodných vodičov, napájacích svoriek a iných súčastí elektrického zariadenia. Toto označenie bežne nájdete pri vstupných svorkách multimetrov, na meracích sondách a podobne. Miesta sú rozdelené do rôznych skupín. Viac o triedach CAT nájdete na tomto odkaze - klikni

 

 

Detail poistiek multimetra Kaiweets KM601

Obe prúdové rozsahy sú chránené príslušnými poistkami (600 mA a 10 A), čo je dobe, ale čo dobe nie je, že na to, aby ste sa k týmto poistkám dostali, musíte úplne odstrániť zadný kryt (nielen kryt batérie, ale aj ďalší zadný kryt). Ďalšou zaujímavou funkciou je indikácia prerušenia poistky, ktorá je signalizovaná graficky v pravom hornom rohu displeja.

Používanie

Keď vložíte batérie (za predpokladu, že správne), sa prístroj automaticky zapne. Teraz nasaďte kryt batérií a priskrutkujte ho. Na multimeter nasaďte aj ochranný kryt, ktorý bude chrániť multimeter pred poškriabaním, či následkami pádu. Teraz, keď je už multimeter zapnutý, na LCD displeji sa v strede zobrazí nápis "Auto" a v ľavom hornom rohu "SMART" a ručička sa prepína striedavo medzi režimami napätia, odporu a spojitosti. Teraz môžeme začať s testami.

1. Test "Smart" funkcií

K otestovaniu Smart merania stačí ak pripojíte meracie sondy a druhým koncom sa pripojíte na meraný bod. Multimeter automaticky rozpozná a vyberie príslušnú funkciu a zobrazí nameranú hodnotu. Testovalo sa niekoľko scénarov so striedavým sieťovým napätím, niekoľkými batériami, množstvom odporov a tiež obyčjný test spojitosti. Multimeter pri každom z nich správne rozpoznal meranú veličinu a zobrazil výsledok na displeji.

2. Manuálny režim merania

Po vyskúšaní funkcie "Smart" multimetra a spoznaní všetkých tlačidiel sme sa presunuli k používaniu multimetra v manuálnom režime na otestovanie všetkých funkcií. Otestovali sme niekoľko súčiastok, napätia atď. Meranie napätia, prúdu, odporu, kapacity, úbytku diódy je pre tento merač hračkou. S jeho výkonom sme v tomto maximálne spokojní. Pri meraní jesíce menšie oneskorenie, ale to môžeme odpustiť vzhľadom na jeho cenu a výkon.

Okrem merania základných veličín, ako sú napätie, prúd, odpor atď., dokáže multimeter KAIWEETS KM601 merať aj teplotu, bezkontaktne detegovať napätie (NCV) a detekciu zariadenia pod napätím, frekvenciu a merať pracovný cyklus. Ako už bolo spomenuté, multimeter sa dodáva s termočlánkom typu K, ktorý možno použiť na meranie teploty.

Pokiaľ ide o frekvenciu a pracovný cyklus, dokáže merať frekvencie až do 10 MHz, čo je skvelé. Taktiež, ak meriate striedavé napätie, zobrazuje frekvenciu striedavého signálu.

3. Detekcia NCV a živého vodiča

Na detekciu NCV nepotrebujete žiadne sondy. Stačí nastaviť merač do režimu "NCV" a umiestniť sondu NCV na hornej časti multimetra do blízkosti testovacieho bodu (vodič, zásuvka, kolík atď.). Ak multimeter zistí akékoľvek napätie, spustí sa bzučiak, ktorého intenzita závisí od úrovne napätia, a tiež sa zmení indikácia LED nad LCD displejom zo zelenej (mierna detekcia) na červenú (výrazná detekcia).

Na detekciu vodičov pod napätím vytiahnite čiernu sondu z terminálu a ponechajte zapojenú len červenú sondu pripojenú k zásuvke (ktorá je tiež označená ako Live). Potom stlačením tlačidla "SEL" zvoľte funkciu "LIVE" (pod napätím), keď je funkcia "NCV". Teraz sa dotknite hrotom červenej sondy na skúšobnom bode. Opäť sa v závislosti od intenzity signálu zmení intenzita pípania bzučiaka a zmení sa aj farba kontrolky LED.

Záver

Celkovo môžem zodpovedne povedať, že sa jedná o vynikajúci multimeter. Aj vďaka svojej jednoduchosti používania by preto mohol byť skvelým prvým multimetrom pre každého. Skúsenejší používatelia budú s týmto multimetrom tiež spokojní. Čo veľmi oceňujem je funkcia indikácie vloženia správneho / nesprávneho vodiča meracej sondy - toto sa často v tejto cenovej kategórii nevidí. preto ho aj vďaka tejto funkcii vrelo  odporúčam. Aj keď je tu jedno "ale" a to pomerne nezvyklá, aj keď jeho nie zlá konštrukcia, ktorá ho neumožňuje používať ako klasický multimeter, ktorý má sklopnú nohu - viem, neumožňuje to jeho konštrukcia, nakoľko na spodku multimetra sa nachádzajú vstupné terminály. No ako som povedal vyššie, ani toto nie je až takou prekážkou, nakoľko sa dá na rôznych stránkach stiahnuť súbor pre 3D tlačiareň pomocou ktorého si vytlačíte vskutku šikovný stojan. Určite je čo zlepšovať, napríklad umiestnenie terminálu v spodnej časti (súhlasím s tým, že ide o konštrukčnú voľbu, ktorá musela byť zvolený pre kompaktnosť tvaru), ťažko prístupné poistky a lepšia ochrana vstupov pomocou aktívnych ochranných prvkov, ale vzhľadom na cenu, výkon a jeho cieľovú skupinu je inteligentný digitálny multimeter KAIWEETS KM601 veľmi dobrým multimetrom najmä pre začiatočníkov.

Multimeter Kaiweets KM601 - klikni (Kaiweets) Kód kupónu je : ELE15

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 300.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button