Izolačné odpínače - lebo ako bezpečne ovládať elektrickú sieť?

Izolačné odpínače - lebo ako bezpečne ovládať elektrickú sieť?
TME S.r.o. Pridal  TME S.r.o.
  341 zobrazení
2
 0
Elektroinštalácie

Izolačné odpínače sú bežne používané bezpečnostné prvky elektrických systémov, umožňujúce odpojenie napätia počas údržby alebo opravy. V tomto článku si predstavíme konštrukciu a činnosť odpínačov, ich základné funkčné vlastnosti a povieme si, ako pre danú aplikáciu nájsť ten správny produkt.

V elektroinštalácii sú odpínače elektromechanickými prvkami, pôsobiacimi ako sprostredkovateľ medzi napájacím napätím a elektrickým obvodom. Inštalované v rozvodnej skrini často plnia funkciu hlavného spínača. Nepochybne sú jedným zo základných prvkov systémov regulovania a ovládania elektrického prúdu, bežne používaných v rozvodných sieťach a rozvádzačoch, či už v stavebníctve, priemyselných prevádzkach, komerčných objektoch, fotovoltaických inštaláciách, alebo pri riadení strojov. Ako je vidieť, rozsah aplikácií je široký a rôznorodý, no spoločným menovateľom je vždy potreba zaručiť bezpečnosť siete, ľudí a strojov. S ohľadom na rôznorodosť požiadaviek kladených na jednotlivé komponenty systému v závislosti od konkrétnych aplikácií, sa vždy oplatí vedieť, čo ponúka trh, a ktorým vlastnostiam produktu je dobré venovať najvyššiu pozornosť.

Odpínače – princíp činnosti

Odpínače umožňujú zapínanie a vypínanie prúdu v elektrickej inštalácii za menovitých prevádzkových podmienok. Vo vodivostnom režime je úlohou odpínača dodávať prúd do elektrickej inštalácie alebo niektorého z jej komponentov. Nastavením prvku do odpojeného stavu je možné systém, naopak, izolovať. Prerušenie toku elektrického prúdu súvisí s fyzickým odpojením kontaktov, vďaka ktorému sa obvod odizoluje od napájacieho napätia. To umožňuje bezpečné vykonanie opráv a údržby elektrického systém, respektíve, v priemyselných podmienkach, inštaláciu nového stroja. Podľa príslušnej normy musí konštrukcia odpínača za účelom úplného odpojenia napájacieho napätia zaručiť dostatočnú izolačnú medzeru medzi kontaktmi. Odpínače sú väčšinou vybavené aj indikátorom stavu zariadenia a súčasne môžu slúžiť ako otočný gombík alebo páka umožňujúca ovládanie činnosti prvku.

Hlavný rozdiel medzi odpínačom a bezpečnostným spínačom spočíva v tom, že bezpečnostný spínač odpája obvod až po prekročení určitej intenzity prúdu, a to predovšetkým kvôli ochrane elektrického zariadenia pred účinkami skratu a preťaženia. Na druhej strane odpínače slúžia najmä na vypínanie prevádzkových prúdov, existujú však aj poistkové odpínače s dodatočnou ochranou vo forme poistky umiestnenej v kryte prístroja. V situácii príliš vysokej záťaže, ku ktorej môže dochádzať napríklad v dôsledku skratu v obvode, sa poistka roztaví, čo zaručuje dodatočnú ochranu zariadení pripojených k inštalácii.

Ako vybrať ten správny odpínač?

Pri výbere odpínača ako prvé, čo púta pozornosť, je fakt, že na trhu je dostupné ohromné množstvo produktov ako aj dodávateľov, vrátane popredných firiem a menších výrobcov. Trh ponúka veľké množstvo dostupných verzií, možností montáže a prevádzkových parametrov. Niet sa čomu čudovať, výrobcovia totiž neustále vynakladajú veľké úsilie na vývoj technológií, zlepšujú výkon a spoľahlivosť a používajú stále lepšie a lepšie materiály. Všetky tieto aktivity sú v súlade s niekoľkými hlavnými trendmi pozorovanými v oblasti elektrických systémov, ako je miniaturizácia, vylepšený dizajn, jednoduchosť inštalácie a používania. Zároveň sa zvyšuje environmentálna odolnosť a životnosť komponentov, čím sa rozširuje oblasť ich použitia a uplatnenia.

Oplatí sa preto venovať výberu vhodného odpínača pre konkrétnu cieľovú aplikáciu trochu času. Odpínače sú dôležitou súčasťou napájacích obvodov, ktorá zásadným spôsobom vplýva na bezpečnosť. Najlepšie je, samozrejme, vyberať len kvalitné produkty. Neoplatí sa podľahnúť pokušeniu a ísť cestou kompromisu medzi kvalitou a cenou, pretože chybný alebo nedbalo vyrobený odpínač môže byť príčinou nebezpečných situácií alebo nesprávnej činnosti celej elektroinštalácie.

Výber odpínača musíme samozrejme zahájiť analýzou predpokladaných prevádzkových podmienok obvodu. Jedným z hlavných parametrov elektrických odpínačov je ich menovitý prúd, to znamená intenzita prúdu, pri ktorej tento prvok správne funguje. Ponuka komponentov dostupných na trhu zahŕňa univerzálne odpínače určené pre prácu s prúdmi rádovo 25 alebo 32 A. Existujú aj produkty pre prevádzku s výrazne vyššími prúdmi a napätiami, ktoré sú schopné vydržať prúd aj niekoľko stoviek ampérov. Ďalšími parametrami udávanými výrobcami sú podporovaný skratový spúšťací prúd a krátkodobý menovitý výdržný prúd. Podrobné informácie sú zvyčajne dostupné v dokumentácii od výrobcu.

V závislosti od typu elektrickej inštalácie je potrebné vybrať odpínač s konkrétnym počtom pólov. V jednofázových inštaláciách sa používajú 1- alebo 2-pólové odpínače schopné odpojiť celú elektroinštaláciu, respektíve jej vybranú časť. Na prácu s trojfázovým prúdom treba použiť odpínače s 3 alebo 4 pólmi, ktoré, rovnako ako predchádzajúca skupina, dokážu odpojiť prúd v celej inštalácii alebo v jej vybraných častiach.

Samostatnou triedou parametrov odpínača sú jeho funkčné vlastnosti. Tieto zariadenia sú ponúkané v rôznych krytoch, s rôznymi rozmermi, typmi zapojenia a montáže ako aj s rôznymi spôsobmi ovládania. Profitujú z toho zákazníci, ktorí si tak môžu vybrať optimálne zariadenie z hľadiska jeho rozmerov, jednoduchosti inštalácie a údržby. Najčastejšie používanými modelmi sú modely montované na DIN lištu alebo na panel. V súlade so súčasnými trendmi v stavebníctve a priemysle sú na trhu dostupné aj prvky s rozsiahlymi komunikačnými schopnosťami, umožňujúce efektívne monitorovanie a riadenie.

Odpínač – čomu venovať pozornosť?

Odpínače sú popri ističoch a vypínačoch základnými prvkami slúžiacimi na ovládanie prúdu v elektroinštalácii. Vo väčšine prípadov sú dokonca kľúčové pre zaistenie bezpečnosti ľudí a strojov, preto sa ich pri návrhu oplatí zohľadniť a použiť osvedčené riešenia na mieru. Po zvolení vhodných technických parametrov je tiež dobré sa uistiť, že produkty majú potvrdenú zhodu s medzinárodnou normou IEC/EN 60947-1. To zaisťuje, že daný prvok rozvádzača spĺňa nevyhnutné bezpečnostné normy. Za zmienku stojí napríklad požiadavka, aby boli odpínače konštruované tak, aby sa používateľ nemohol ich vodivých častí dotknúť ani náhodou. Nedodržanie týchto noriem môže ovplyvniť bezpečnosť ľudí pracujúcich na inštalácii.

Ak majú byť odpínače používané v nepriaznivých podmienkach, napríklad v priemysle alebo v prípade ich vonkajšieho použitia, oplatí sa vybrať produkty s dodatočnými certifikátmi potvrdzujúcimi bezpečnosť elektrických výrobkov. V takýchto prípadoch na význame naberá stupeň ochrany krytom IP.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button