Je bezdrôtové nabíjanie naozaj lepšie ako klasické káblové? Výsledok vás určite prekvapí!

Je bezdrôtové nabíjanie naozaj lepšie ako klasické káblové? Výsledok vás určite prekvapí!
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  357 zobrazení
1
 0
Mobilné telefóny a mobilné technológie

Bezdrôtové nabíjanie pomaly ovláda i lacnejšie smartfóny. V skutočnosti však za klasickým káblovým nabíjaním stále zaostáva.

Počas posledných rokov sa bezdrôtové nabíjanie rozmáha v čoraz viac smartfónoch. Dnes si takýto pohodlný druh nabíjania môžu vyskúšať i majitelia lacnejších smartfónov. Každému je teda jasné, že bezdrôtové nabíjanie je cestou budúcnosti a jedným z krokov k vytvoreniu úplne bezportových smartfónov. Je však takýto druh nabíjania skutočne lepší, ako starší spoľahlivý káblový spôsob nabíjania? Portál Androidauthority.com nám teraz prináša jasnú odpoveď a my vieme, aké výhody so sebou prináša bezdrôtový typ nabíjania a v čom je lepšie nabíjať smartfón staršou káblovou cestou.

Pohodlie vs. výkon

Keď sa zamyslíme nad pohodlím nabíjania, nie je tu nad čím diskutovať. Bezdrôtové nabíjanie je určite oveľa pohodlnejšie, ako byť limitovaný káblom pri zásuvke. Jednoducho nám stačí naše zariadenie položiť na nabíjaciu podložku či stojan a o všetko ostatné sa postará náš smartfón a bezdrôtová nabíjačka. Nehrozí nám tak poškodenie nabíjacieho konektora, ktorý môžeme v takomto prípadne pokojne prestať využívať a „vyplniť“ ho záslepkou, aby sa nám v ňom nehromadila špina.

Zdroj: unsplash.com (Onur Binay)

Na druhú stranu však klasické káblové nabíjanie prináša oveľa väčší výkon a naše zariadenie vie byť rýchlejšie nabité. Bezdrôtové nabíjanie v súčasnosti ponúka slabšie hodnoty a napríklad na také 120W nabíjanie u lepších smartfónov alebo aj 33 či 65W nabíjanie u tých lacnejších sa nedoťahuje. Efektivita klasického nabíjania je taktiež lepšia a navyše je klasické nabíjanie menej agresívne v oblasti zahrievania. Pri nabíjaní káblom je tak menšie riziko, že by sa váš smartfón prehrieval pri nabíjaní.

Bezdrôtové nabíjanie konzumuje o 50% viac energie ako klasické

Aby toho nebolo málo, bezdrôtové nabíjanie spotrebúva i viac elektrickej energie ako to káblové. Celkovo ide až o 50% energie navyše, ktoré by sme ušetrili pre klasickom káblovom nabíjaní, na druhú stranu však musíme povedať, že na vašom účte za elektrinu sa to neodrazí. Nabíjanie smartfónov je v tomto smere naozaj zanedbateľnou čiastkou. Problémom by však mohlo byť keby sme sa rozprávali o externých nabíjačkách a powerbankách, ktoré nám nenabijú náš smartfón na rovnakú úroveň, ako keby sme mali rovnakú kapacitu powerbanky, no nabíjali naše zariadenie káblom.

Zdroj: Xiaomi

A ak sa pýtate, kam táto energia ide, odpoveď je jednoduchá. Stráca sa vo forme tepla, ktoré je v prípade bezdrôtového nabíjania vyššie. Toto teplo taktiež dokáže našu batériu rýchlejšie zdegradovať. Náš smartfón tak môže skôr požadovať výmenu batérie a jeho výdrž môže byť menšia v porovnaní s rovnakým smartfónom nabíjaným káblovým nabíjaním.

V každom prípade je však bezdrôtové nabíjanie veľmi pohodlné a isto je hudbou budúcnosti. Zatiaľ je však takpovediac v plienkach a kto vie, čo nám prinesie v najbližších rokoch. Využívate bezdrôtové nabíjanie aj vy? Alebo sa spoliehate na starý dobrý kábel? Podeľte sa s nami v komentároch!



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button