Je rok 2022 rokom premeny polovodičového priemyslu?

Je rok 2022 rokom premeny polovodičového priemyslu?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  185 zobrazení
2
 0
Počítače a výpočtová technika

Správy o nových kapacitách na výrobu waferov sú zvyčajne obojstranné. Prinášajú vlnu nadšenia s prísľubom rozšírenia polovodičového ekosystému a vytvorenia nových pracovných miest v oblasti technológií. Zároveň však vyvoláva nervozitu v súvislosti s obavami z nadmernej kapacity.

Podľa februárovej aktualizácie 1. štvrťroka správy The McClean Report 2022 spoločnosti IC Insights dôjde v tomto roku k 8,7 %-nému skoku v prognóze kapacity čipového priemyslu, a to predovšetkým vďaka prírastku 10 nových tovární na 300 mm plátky, ktorých otvorenie je naplánované na tento rok. Patria sem dve nové továrne na výrobu pamätí spoločností SK Hynix a Winbond, ako aj tri nové továrne najväčšej svetovej čistej zlievarne TSMC, dve na Taiwane a jedna v čínskom meste Nanjing.

Fabrika M16 v juhokórejskom meste Icheon začne vyrábať DRAM na 10 nm procese.

V roku 2021 sa počet fabrík na 300 mm wafery zvýšil o 14, čo je najvyšší počet za rok od roku 2005, keď bol otvorený rovnaký počet fabrík za rok. Teraz pridajte 10 nových plánovaných zlievarní, ktoré sa majú otvoriť v tomto roku, po ktorých bude nasledovať ďalších 13 v roku 2023 a 10 v roku 2024, a uvidíte veľký obraz. Podľa prognóz uvedených v novej správe spoločnosti Knometa Global Wafer Capacity 2022 bude do roku 2026 v prevádzke viac ako 200 300 mm výrobných liniek.

Tento bezprecedentný nárast výroby rezonuje s chronickým nedostatkom čipov a pretrvávajúcimi problémami v dodávateľskom reťazci. Polovodičový priemysel je však známy aj svojou cyklickou povahou a kolísavým dopytom v závislosti od podmienok na trhu. Ďalším faktorom týchto obáv je, že továrne v Číne sa pripravujú na vstup na trh s polovodičovými pamäťami.

Nová továreň spoločnosti Winbond by mala začať vyrábať pamäte DRAM v septembri, pričom spočiatku bude vyrábať 3 500 plátov mesačne a do decembra sa postupne rozšíri na 10 000 plátov.

Dopyt po čipoch je zatiaľ silný. Spoločnosť IC Insights predpovedá, že dodávky polovodičov sa v tomto roku zvýšia o 9,2 %, pričom do prevádzky vstupuje 10 nových tovární na výrobu waferov. Spoločnosť IC Insights tiež predpokladá, že dopyt po polovodičoch pomôže udržať celosvetovú mieru využitia kapacít na vysokej úrovni 93,0 % v roku 2022, čo je len mierny pokles v porovnaní s 93,8 % v roku 2021.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button