Jednoduchý obojsmerný interkom

Jednoduchý obojsmerný interkom
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  718 zobrazení
2
 0
Zaujímavé zapojenia

Ak ste narazili na problém, že musíte často odbiehať od práce, alebo komunikovať s ľuďmi napríklad pri vchode do domu tento interkom vám ušetrí čas s odbiehaním. Na to, aby ste mohli začať komunikáciu ho stačí zapnúť na oboch stranách. Môže sa hodiť pri mnohých príležitostiach, napríklad ak máte doma niekoho, kto je v izolácii kvôli korone, či ako komunikačný nástroj pre spojenie dielne s domácnosťou. Bloková schéma interkomu je znázornená na obr. 1.

Obr. 1: Bloková schéma dvojcestného interkomu

Schéma zapojenia interkomu je znázornená na obr. 2. Tento pomerne jednoduchý a lacný interkom je postavený na dvoch kondenzátorových mikrofónoch (MIC1 a MIC2), štyroch tranzistoroch 2N2222 (T1 až T4) a dvoch zosilňovačoch zvuku LM380N (IC1 a IC2).

Obr. 2: Schéma zapojenia pre dvojcestný interkom

Kondenzátorový mikrofón je ako kondenzátor s dvoma paralelnými platňami umiestnenými blízko seba. Jedna z dosiek je vyrobená z veľmi ľahkého a tenkého materiálu, ktorý slúži ako membrána. Membrána sa pri údere zvukových vĺn rozkmitá, čím sa zmení vzdialenosť medzi oboma platňami, a tým sa zmení aj jeho kapacita. Výsledné kolísanie kapacity vytvára príslušný elektrický signál, ktorý sa následne dodatočne zosilní.

Väčšina interkomov nepoužíva obvod predzosilňovača, kvôli čomu sa získava pomerne značne skreslený zvukový výstup. Toto zapojenie využíva predzosilňovače na zlepšenie vstupov pre hlasný a čistý zvuk z reproduktorov.

Ako je znázornené na obr. 2, existujú dva identické obvody. V dolnom obvode funguje R1 ako rezistor obmedzujúci prúd pre MIC1. Elektrický signál produkovaný zvukom preteká cez spojovací kondenzátor C1, ktorý blokuje akýkoľvek jednosmerný signál a prepúšťa len striedavé signály. Tento signál je zosilnený zosilňovacími časťami tvorenými tranzistormi T1 a T2 a IC LM380N.

Signál je najprv zosilnený zosilňovačom vytvoreným okolo tranzistora T1 a ďalej druhým zosilňovačom vytvoreným okolo tranzistora T2. Výstup na kolektore T2 ide do LM380N (IC1) cez jeho vývod 2, cez kondenzátor C5 a potenciometer VR1.

Zvuk reprodukuje 8-ohmový reproduktor (LS2) pripojený k výstupu LM380N cez kondenzátor C7 a rezistor R12. Na napájanie hornej a dolnej časti obvodu je potrebný regulovaný zdroj 9 V alebo sada dvoch 9 V batérii.

Horná časť obvodu je identická a funguje rovnako ako spodnú. Keď hovoríte do mikrofónu MIC1, váš hlas je počuť z reproduktora LS2. A keď hovoríte do mikrofónu MIC2, váš hlas je počuť z reproduktora LS1. Takto je zabezpečená obojsmerná komunikácia.

Konštrukcia a testovanie

Rozloženie dosky plošných spojov pre interkom je znázornené na obr. 3 a rozloženie jeho komponentov na obr. 4.

Obr. 3: Obrazec PCB pre dvojcestný interkom

Obr. 4: Rozloženie komponentov na doske plošných spojov

Zostavte obvod na doske plošných spojov alebo na univerzálnej doske. DPS rozrežte na dve časti (SET1 a SET2) pozdĺž bodkovanej čiary, ktorá je na nej vyznačená. Každú dosku plošných spojov vložte samostatne do vhodnej krabičky. Umiestnite SET1 do jednej miestnosti a SET2 do druhej. Pripojte LS2 v SET1 v prvej miestnosti k SET2 v druhej miestnosti a LS1 zo SET2 k SET1 v prvej miestnosti pomocou vhodnej dvojlinky.

Upevnite MIC1 na prednú stranu a LS2 na zadnú stranu skrine SET1. Podobne upevnite MIC2 na prednej strane a LS1 na zadnej strane krytu SET2. Zapnite S1 v SET1 a S2 v SET2, aby sa začala komunikácia z oboch strán.

Keď budete hovoriť do mikrofónu MIC1 v SET1, osoba v druhej miestnosti vás bude počuť cez reproduktor LS2. Podobne, keď bude hovoriť do mikrofónu MIC2, budete ho počuť cez reproduktor LS1.

Upozorňujeme, že medzi mikrofónom a reproduktorom vznikne akustická spätná väzba, ak sú blízko seba a smerujú k sebe. Pri montáži a upevňovaní mikrofónov a reproduktorov do krabičky preto dodržujte vzdialenosť medzi nimi.

Zdroj : Elekctronicsforu

PDF obrazec pre dosku plošného spoja - klikni

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button