Jednoduchý testovací prípravok pre merania zenerových diód

Jednoduchý testovací prípravok pre merania zenerových diód
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  839 zobrazení
3
 0
Rádioamatérov almanach
   

V neprebernom množstve elektronických komponentov s ktorým sa stretávame v denno dennej praxi je aj Zenerová dióda. Jej primárnou úlohou v obvodovom zapojení je stabilizácia napätia v určitej úrovni. Mnohí z vás začínajúcich avšak majú často problémy pri zisťovaní základných parametrov Zenerových diód, ktoré majú práve po ruke, nakoľko je ich označenie často zmazané, alebo je nečitateľné. V prípade niektorých "exotických" typov nie je k dispozícii ani ich katalóg. Špecializovaných, ale aj menej špecializovaných testerov je určite nepreberné množstvo, ale pozrieme sa na také ktoré si viete zostaviť aj svojpomocne za pár drobných napríklad na univerzálnej doske plošných a popíšeme si ich v tomto krátkom článku.

Jednoduchšia verzia takého testovacieho prípravku je znázornená na obrázku nižšie.

Zapojenie tohoto jednoduchého testovacieho prípravku obsahuje regulátor napätia (potenciometer R1), meradlo prúdu M1 a meradlo napätia (voltmeter) M2, ktorý prípadne môže byť realizovaný aj za pomoci digitálneho multimetra. Celé testovacie zariadenie je napájané zo zdroja s napätím 15 až 20 VDC. Ako zdroj napätia môžme využiť regulovateľný zdroj, poprípade napájací adaptér s usmerneným výstupným napätím. Prúd pretekajúcou testovanou zenerovou diódou kontrolujeme miliampérmetrom alebo mikroampérmetrom M1 so základným rozsahom 5 až 10 mA. Rozsah jeho merania (citlivosť) je nastavený paralelným odporom R2 na prúdový rozsah 100 mA až 1A pre plnú výchylku meradla. Odpor R3 má ochrannú funkciu, nakoľko obmedzuje maximálny výstupný prúd v prípade skratu na meracích svorkách.

Pri meraní postupujeme tak, že potenciometer R1 nastavíme na čo najmenšie napätie (bežec potenciometra je vytočený na ľavej strane), potom pripojíme meranú Zenerovu diódu a nakoniec zapneme napájací zdroj. Potom jemne zvyšujeme napájacie napätie pomocou potenciometra R1 a sledujeme prúd pretekajúci zenerovou diódou. Po dosiahnutí príslušného prúdu už iba stačí odčítať Zenerovo napätie, ktoré sa ustáli na určitej hodnote na voltmetri M2.

Druhá verzia tohto prípravku je na obrázku nižšie.

Tu ako indikátor pretekajúceho prúdu slúži červená (alebo aj iné farby) LED, tranzistory T1 a T2 tvoria v zapojení jednoduchý stabilizátor prúdu, preto je možné k meracím svorkám pripojiť ľubovoľný prvok, bez obavy o nadmerný prúd, ktorý by dokázal testovaný komponent poškodiť. Tranzistory T1 a T2 môžeme použiť ľubovoľné nízkofrekvenčné kremíkové, napríklad  "šuplíkové zásoby" KC509, BC547. Signalizačné LED je tiež možné použiť prakticky ľubovoľné farby s pracovným prúdom okolo 20 mA. Doska plošných spojov je zbytočná, nakoľko je možné celé zapojenie realizovať na univerzálnej doske plošných spojov, ale na nepájivom kontaktnom poli.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button