John Roach: Spomienka na priekopníka zlatej éry osobných počítačov

John Roach: Spomienka na priekopníka zlatej éry osobných počítačov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  161 zobrazení
1
 0
História elektroniky

Vo Fort Worth v Texase zomrel vo veku 83 rokov priekopník éry osobných počítačov (PC) John Roach. Hoci je všeobecne uznávaný ako marketingový vizionár, je známe, že zohral priekopnícku úlohu pri komercializácii kompletných, vopred zostavených počítačov v 70. rokoch 20. storočia.

John Vinson Roach II sa narodil 22. novembra 1938 v Stamforde, niekoľko tisícovej poľnohospodárskej obci v západnom Texase. Jeho matka Agnes Margaret (Hansonová) Roachová bola zdravotná sestra. Jeho otec vlastnil obchod s mäsom, ktorý počas druhej svetovej vojny zlyhal kvôli prídelom, a rodina sa presťahovala do Fort Worthu, kde si otvoril obchod s potravinami.

Mladý John, matematický talent, vypočítal drobné v otcovom obchode s potravinami bez použitia pokladne. Na strednej škole pracoval pri vykladaní vagónov s krabicami pre predajcov Montgomery Ward. V roku 1961 získal bakalársky titul v odbore obchodná administratíva na Texaskej kresťanskej univerzite a potom dva roky pracoval v zariadení námorníctva Pacific Missile Range Facility na Havaji, než sa vrátil na univerzitu, kde v roku 1965 získal magisterský titul v odbore obchodná administratíva.

V tom čase, keď sa malé počítače predávali väčšinou ako stavebnice, ktoré si mohli zostaviť hobbyisti, Roach predpokladal dopyt spotrebiteľov po plnohodnotných počítačoch. Roach, ktorý nastúpil do spoločnosti Tandy Corp. v roku 1967, si počas štúdia na vysokej škole pohrával s mainframami veľkosti chladničky.

V januári 1977 jeho tím predstavil prototyp počítača generálnemu riaditeľovi spoločnosti Tandy Charlesovi Tandymu a prezidentovi spoločnosti RadioShack Lewisovi Kornfeldovi. Prototyp počítača s názvom TRS-80 pozostával z mikroprocesora, klávesnice, čiernobieleho monitora RCA s 64 znakmi na riadok, videorekordéra, pamäte DRAM s veľkosťou 4 KB a interpretu jazyka BASIC I. úrovne s pohyblivou desatinnou čiarkou v pamäti ROM. TRS znamenalo Tandy Radio Shack, zatiaľ čo 80 znamenalo použitie mikroprocesora Zilog Z80, ktorý bol softvérovo kompatibilný s Intel 8080.

Keď pán Roach nastúpil do spoločnosti Tandy Corporation ako manažér spracovania dát, v rozhovore pre univerzitu v roku 2007 uviedol, že "koncept ani myšlienka osobného počítača ešte neboli vymyslené".

Reakcia Charlesa Tandyho po demonštrácii TRS-80 bola klasická. "Postavte ich tisíc, a ak ich nebudeme môcť predať, použijeme ich na niečo v obchode." Tu stojí za zmienku, že spoločnosť Tandy bola založená ako firma na výrobu koženého tovaru a texaský konglomerát neskôr do svojej ponuky pridal výrobky RadioShack.

TRS-80 sa predával výlučne v predajniach RadioShack. Zdroj: ZDROJ: CNN

Produktový leták k TRS-80

Je tiež dôležité poznamenať, že Apple I bol uvedený rok pred demonštráciou TRS-80, zatiaľ čo Commodore a ďalšie spoločnosti začali predávať svoje domáce počítače. TRS-80 sa však rýchlo stal najpopulárnejším počítačom na trhu. Spoločnosť Tandy začala dodávať TRS-80 v septembri 1977 za cenu 599,95 USD a do konca roka predala približne 5 000 strojov. Rozmach predaja TRS-80 prišiel práve včas, aby oživil spoločnosť Tandy, ktorá zažívala krízu po tom, ako sa vytratila popularita obojsmerných rádií pre občanov. Po smrti pána Tandyho v roku 1978 sa pán Roach stal výkonným viceprezidentom spoločnosti RadioShack. V roku 1980 bol vymenovaný za prevádzkového riaditeľa.

John Roach v roku 1986, keď bol predsedom a výkonným riaditeľom spoločnosti Tandy Corporation, obklopený osobnými počítačmi spoločnosti v závode vo Fort Worth. Mal zásadný podiel na tom, že sa spoločnosť Tandy rozhodla vstúpiť na trh s počítačmi.

TRS-80 bol k dispozícii vo všetkých 800 predajniach RadioShack. Spoločnosť Tandy tiež angažovala spoluzakladateľov spoločnosti Microsoft Billa Gatesa a Paula Allena, aby napísali exkluzívny softvér pre osobné, domáce a malé podnikové aplikácie. Keď bol Roach v roku 1980 povýšený na pozíciu prevádzkového riaditeľa, spoločnosť Tandy mala takmer 40-percentný podiel na trhu osobných počítačov.

V 90. rokoch, keď konglomerát zamestnával 37 500 pracovníkov a vykazoval ročné tržby vo výške 4,3 miliardy dolárov, sa pán Roach snažil o všeobecnejšiu prezentáciu spoločnosti RadioShack ako "obchodu s technológiami".

V roku 1999 odišiel do dôchodku ako výkonný riaditeľ a predseda spoločnosti Tandy, pričom tieto funkcie zastával od roku 1983. Spoločnosť Tandy zmenila v roku 2000 svoj názov na RadioShack a prekonala tvrdú konkurenciu, aby pokračovala ako elektronický obchod a franšízová prevádzka so sloganom "Shack je späť". V 90. rokoch 20. storočia bol pán Roach predsedom správnej rady Texaskej kresťanskej univerzity a pomohol zdvojnásobiť jej dotáciu na viac ako 1 miliardu dolárov, vybudovať technologické centrum a zohrávať podpornú úlohu v občianskom a kultúrnom živote Fort Worthu. V roku 2007 bola na jeho počesť na T.C.U. založená John V. Roach Honors College jeho priatelľmi Paul a Judy Andrewsovcami z Fort Worth

V roku 1998 odišiel do dôchodku ako výkonný riaditeľ spoločnosti Tandy, ktorá bola v tom čase materskou spoločnosťou spoločnosti RadioShack." Dokázal spojiť svoju inteligenciu s úsudkom," povedal v jednom rozhovore jeho priateľ a nástupca na poste predsedu správnej rady J. Luther King Jr. Dodal, že pán Roach dokázal premeniť univerzitu z "regionálnej univerzity na národnú univerzitu".

Okrem manželky po pánovi Roachovi zostali dve dcéry, Amy Roach Baileyová a Lori Roach Davisová, šesť vnúčat a pravnučka. Pán Roach sa osobne aj profesionálne cítil dobre s počítačmi už od čias štúdia na vysokej škole. Krátko pred smrťou si podľa rodiny písal s vnúčatami cez FaceTim a sledoval, ako T.C.U. porazila Seton Hall v basketbalovom turnaji N.C.A.A. online.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button