Keď sa povie DSO - pozrite sa aj na príponu

Keď sa povie DSO - pozrite sa aj na príponu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  291 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

Skratka "SE" nemusí u meracieho prístroja nutne odkazovať na juhovýchod (South-East). Čo keď tým výrobca myslel skôr akčnú ponuku v limitovanej sérii (special edition)? Podobne ako u nemeckého osciloskopu Voltcraft, ktorý je s variantom DSO-6084 technicky zhodný a prípadný rozdiel tak pocíti najmä vaša peňaženka.

Začína od nuly

V laboratóriách, do vývoja, alebo napr. na servisné účely mnohokrát stačí triezvo navrhnutá meracia technika, ktorá nemusí byť vôbec drahá. Vo svete osembitových DSO sa preto rýchlo a na jednom mieste stretávajú požiadavky spojené napr. s rýchlosťou vzorkovania až 1 GS / s, šírkou pásma 80 MHz a tiež štyrmi samostatnými analógovými vstupmi. To je oveľa viac než iba dva kanály. Digitálny osciloskop Voltcraft DSO-6084 SE k tomu navyše pridáva prehľadný multidotykový panel s uhlopriečkou cez 20 cm, ktorý si rýchlo obľúbite. Veľa povelov je však možné stále zadávať aj klasickou cestou, príp. tiež kombinovane.

Mechanických ovládacích prvkov tu napočítate bezmála päťdesiat. Väčšinu z nich tvoria bežná tlačidlá s gumovým hmatníkom, ktorý býva niekedy aj podsvietený. Medzi nimi potom vystupuje celkom šesť otočných gombíkov s funkciou potvrdenia. Presne odstupňovaný krok však majú iba dva. Jednotlivé prvky sú od seba dostatočne vzdialené a vďaka logickému začlenenie do niekoľkých základných skupín môžete začať okamžite pracovať. Dokonca aj vtedy, ak klesne teplota okolia až k samotnej nule.

S citom k priestoru

Displej s uhlopriečkou osem palcov pre bežné činnosti úplne vyhovuje. Výrobca okrem toho chytro využíva miesto a zbytočne tak nezväčšuje rozmery prístroja. Osciloskop Voltcraft DSO-6084 SE si preto vystačí nielen s menšími lemami okolo zapusteného LCD panelu, ale z odvrátenej strany sa môže tiež pochváliť výrazným štýlovým prehnutím smerom dovnútra, ktoré tu príjemne prekvapia.

Keď k tomu pripočítame priestor pre masívny držiak spoločne s ďalšími niekoľkými priehlbinami, v ktorých nájdete potrebné rozhrania USB Device či LAN, a tiež konektor BNC sprístupňujúci spúšťací signál alebo výsledky testov vyhovuje - nevyhovuje, pre samotnú elektroniku zase tak veľa miesta nezostáva. A to výrobca u rovnakej rady počíta aj s voliteľným generátorom priebehov s dvoma kanálmi, doplnkovou batériou s kapacitou 13 Ah, alebo ďalším zvyšovaním frekvenčného zábere až do 0,2 GHz. Aktívne chladenie členitého tela je preto stávkou na istotu. Ventilátor je možné však ľahko prepočuť.

Veľký svojim displejom, nie rozmerom

Hrúbka osciloskopu, ktorá môže bez ovládacích prvkov a podstavca začínať pokojne na 7,5 cm, a ďalej už len klesať, si však vyberá svoju daň v podobe menšej stability. A to aj vtedy, ak bude hmotnosť bez príslušenstva prekračovať 2,5 kg. Ak v hornej časti predného panelu stlačíte jedným prstom niektorú z funkčných klávesov, hrozí už naklonenie prístroja. Pri tejto skupine tlačidiel je totiž na zadanie platného povelu paradoxne potrebné vynaložiť o niečo väčšiu silu, ktorú tak bude potrebné kompenzovať ďalšími prstami. Zvlášť pri využití oboch predných nožičiek, čím ale pre zmenu zvyšujete komfort pri ovládaní dotykového displeja. Kvôli "posúvaniu" samotného zariadenia však býva zložitejšia aj jeho vypnutie, resp. zapínanie. Horšie dostupné tlačidlo s dvojfarebným podsvietením musíte navyše pridržať po dlhšiu dobu.

Voltcraft ale dáva veciam poriadok. Dokonca už počas prepravy. Ako inak si totiž vysvetliť pomocnú papierovú krabicu, ktorá pojme všetko príslušenstvo a ešte k tomu v originálnom balení chytro vypĺňa zostávajúci objem? Osciloskop si však kupujete najmä k poriadnej práci. Veď nie nadarmo predstavuje základné vybavenie meracieho pracoviska. A presne taký nástroj teraz dostanete aj v špeciálnej edícii s radom užitočných a ľahko dostupných funkcií. Model DSO-6084 SE navyše nie je súper, ktorý by si na vašom stole nárokoval veľa miesta. Boj s nedostatkom priestoru totiž úspešne zviedol už sám výrobca.

S výbavou je to veľmi štedré.

Zobrazenie farebnej teploty
Pri meniacich sa frekvenciách sú opakujúce sa priebehy signálu zobrazované v dúhových farbách podľa ich početnosti.

Dekódovanie signálov zberníc
Možno dekódovať signály zberníc SPI, I²C, RS232 a CAN. Dekódované hodnoty možno zobraziť v binárnom, decimálnom, hexadecimálnom alebo ASCII formáte a aktualizovať v tabuľkách udalostí. Hodnoty dekódovaných signálov zbernice CAN sú zobrazené farebne. Možno tak ľahšie rozlíšiť informácie v oddieloch Dáta, Dáta Length Code a Frame. Kontrolný súčet pre zbernicu CAN tiež mení farbu v prípade chyby.

Dokumentácia ďalšie spracovanie dát
Všetky výsledky meraní a snímky obrazovky je možné prenášať cez USB alebo sieť do počítača a ukladať na účely dokumentácie. Pri ukladaní na USB dátový nosič možno na dotykovom displeji pohodlne zadať názov súboru.

Možnosť prevádzky na akumulátor
Voliteľný Li-Ion akumulátor značne rozširuje možnosti použitia. Osciloskop s voliteľným akumulátorom možno intuitívne ovládať aj na cestách a umožňuje 3 h prevádzky bez ďalšieho napájania. Prevádzka na akumulátor je navyše praktická aj v laboratóriách, ak je potrebná oddelenie od sieťového potenciálu.

Vybavenie

  • 4 kanály
  • Šírka pásma 80 MHz
  • Multidotykový displej, úhlopiečka 20,32 cm (8"), rozlišenie 800 x 600 pixelov (zoomovanie ako na smartfóne)
  • Režim farebnej teploty

Rozsah dodávky

  • Digitálny pamäťový osciloskop
  • 1x napájací kabel
  • 1x software na CD
  • 1x tlačený bezpečnostný list Voltcraft
  • 1x USB kabel
  • 4x sonda
  • 2x sada pre nastavenie sondy

Tecnické parametre

Displej (druh, veľkosť, riadky/znaky/rozlíšenie) LCD, 8 ", 800 x 600 px
Veľkosť obrazovky 20,32 cm (8")
Rozsah časovej základne 2 ns/dielik až 1 000 s/dielik
Vertikálne vychyľovanie 1 mV/dielik - 10 V/dielik
Vstupná impedancia 1 MΩ
Pripojenie vstupu DC / AC / GND
Rozsah vstupného napätia 100-240 V || 50-60Hz || Vac
Napájanie 100-240 V || 50-60Hz || Vac
Hmotnosť 2674 g
Rozlišenie 8 Bit
Typ/rozlišenie displeja LCD / 800 x 600 px
Dĺžka 90 mm
Vzorkovacia frekvencia na kanál 1 GSa/s
Rozhranie (konektivita) USB zařízení
Hostiteľský port USB
LAN
Typ (výrobca) DSO-6084E SE
Výška 178 mm
Kalibrované Bez certifikátu
Šírka 340 mm
Kategória produktu Digitálny osciloskop
Kategória bezpečnosti CAT II
Vlastnosti osciloskopu S pamäťou (DSO)
Počet analogových vstupov 4
Šírka pásma 80 MHz
Hĺbka pamäti na kanál (Mpts) 40000 kpts
 


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button