Kolaps trhu polovodičov – príznaky, diagnóza, prognózy

Kolaps trhu polovodičov – príznaky, diagnóza, prognózy
TME S.r.o. Pridal  TME S.r.o.
  364 zobrazení
4
 0
Zaujímavosti

Mnohé médiá opakovali neustále tieto informácie mnohokrát, takže ste už určite niekde počuli, že dôvodom, prečo výrobcovia automobilov nemôžu dodávať nové modely do predaja, je kríza na trhu s polovodičmi. Faktom však je, že moderné auto je doslova prešpikované elektronikou, ale je to naozaj až také zlé, že má táto situácia za následok zastavenie celkovej výroby? Je kríza na trhu polovodičov len v automobilovom priemysle a je na to nejaký "liek", alebo aspoň "vakcína"?

Nedostatok polovodičov – je to vôbec možné?

Prvými príznakmi nedostatku na trhu polovodičov bol nedostatok pokročilých grafických kariet pre počítače. Aj preto bola ich výroba zastavená kvôli nedostatku grafických procesorov. Všetci vysvetľujú túto situáciu zvýšením záujmu o kryptomeny (procesory zabudované do grafických kariet zlepšujú výkon práce „bagrov“), ale pravdepodobne to nebola jediná príčina. Ako ďalší v poradí začali biť na poplach výrobcovia automobilov. A potom si veľa ľudí pretieralo oči s úžasom – ako to, že nie je možné vyrobiť auto kvôli nedostatku polovodičov? Takáto situácia bola novinkou, aj keď nie pre každého.

Starší, pracujúci v elektronickom priemysle po celé desaťročia, si môžu ešte pamätať časy nedostatku, keď bola napríklad pozastavená výroba hudobných zariadení pretože meškala dodávka LED diód. Súčasne, predtým, ako došlo ku kolapsu polovodičového trhu bola takáto situácia nemysliteľná, avšak v minulosti sa v obrovských závodoch nezriedka vyskytli prestoje, pretože chýbali rôzne druhy drobných komponentov. Napríklad LED diódy boli hlavnými prvkami indikátorov, podsvietenia a tiež ovplyvňovali estetiku a funkčnosť výrobku. Takéto situácie sa však stali históriou a určite sme mali čas na to, aby sme si odvykli od nedostatku surovín na výrobu. Najmä ak hovoríme o tých, ktoré sú vyrábané masovo, v miliónoch kusov. Pravdou však je, že ak by sa niektoré modely mikrokontrolérov alebo grafické procesory minuli cez noc, potom by bola okamžite ovplyvnená výroba televízorov, tabletov, smartfónov, áut, domácich spotrebičov vyššej triedy a ďalších spotrebiteľských zariadení, pretože sú významnými prvkami moderných užívateľských rozhraní.

V dnešnom svete, s obrovskou výrobnou kapacitou sériovo vyrábaných závodov, je ťažké pochopiť nedostatok polovodičov a situáciu, keď ponuka nedrží krok s dopytom, to znamená – nezarába sa v situácii, kedy sa dajú využiť obrovské výhody.

Problém s polovodičmi – príčiny

Nie je možné určiť len jedinú príčinu nedostatku procesorov na trhu a napr. hodiť všetko na pandémiu. Moderné hospodárstvo má globálny rozmer, to znamená, že situácia v jednej z krajín má a môže ovplyvniť situáciu v inej. To isté platí pre veľkých trhových hráčov alebo dodávateľov zriedka sa vyskytujúcich surovín – ich právne, politické alebo technické problémy môžu ovplyvniť ekonomiku po celom svete.

Napríklad veľmi zriedkavo sa vyskytujúca snehová búrka v Texase, s ktorou sme mali do činenia pred niekoľkými mesiacmi, zabránila výrobe mnohých amerických podnikov, nielen z polovodičového priemyslu. Požiar v japonskej polovodičovej továrni spôsobil zatvorenie závodu na viac ako mesiac. Spoločnosť Samsung Electronics Co. varovala pred „vážnou nerovnováhou“ v priemysle, zatiaľ čo spoločnosť Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. uviedla, že nie je schopná držať krok s dopytom napriek tomu, že továrne majú kapacity plánované s výraznou rezervou. Uloženie embarga USA na veľkých čínskych výrobcov komponentov znamenalo, že závody museli znížiť výrobu. Máme na mysli napríklad SNIC, dôležitého čínskeho hráča na trhu s polovodičmi, ktorému geopolitické faktory zabraňujú využiť trhové príležitosti.

Zdá sa tiež, že výrobcovia, ktorí zatvárajú svoje továrne počas trvania karantény, trochu podcenili svoje potreby. V mnohých závodoch bola výroba zastavená a zamestnanci boli na nútenej dovolenke. Znížený dopyt viedol k zníženiu ponuky a reštartovanie zotrvačníka si tiež vyžaduje čas a energiu. Na druhej strane práca na diaľku spôsobila nárast dopytu po nástrojoch pre ňu určených, ako sú prenosné počítače, fotoaparáty, tablety, modemy, tlačiarne atď. Závody vyrábajúce komponenty pre automobilový priemysel mohli prejsť na výrobu komponentov pre zariadenia spotrebnej elektroniky, pri ktorých sa dopyt výrazne zvýšil. Takže je ťažké sa čudovať, že akonáhle sa obnovila výroba automobilov, boli sklady súčiastok prázdne.

Zdá sa, že kolaps trhu s polovodičmi a nedostatok čipov, vznikol predovšetkým v dôsledku chyby v odhadoch, keď sa začala pandémia koronavírusu v roku 2020. Mnohé spoločnosti potom predpovedali, že ľudia začnú znižovať spotrebu, keď prídu ťažké časy. Medzitým sa dopyt ukázal byť „imúnny voči vírusu“. Ľudia, ktorí boli nasilu zavretí doma, začali kupovať technologické zariadenia. Kupovali si lepšie počítače a väčšie displeje, aby mohli pracovať na diaľku. Kupovali nové televízory, aby mohli sledovať filmy alebo konzoly na hranie videoher. Deti museli mať k dispozícii potrebné vybavenie na učenie na diaľku. Ľudia sa vybavili kávovarmi, pokročilými kuchynskými robotmi a ďalším vybavením, aby karanténny život nejako zvládli. Pandémia sa zvrhla do dlhotrvajúceho veľkého dňa internetového výpredaja, čo aktívne podporovali subjekty e-commerce zavedením špeciálnych ponúk.

Nedostatok polovodičov v automobilovom priemysle

Výrobcovia vozidiel boli prekvapení. Zatvorili továrne na začiatku pandémie, keď klesol dopyt, keďže predajné showroomy boli v tom čase tiež zatvorené. Prerušenie výroby viedlo aj k zastaveniu nákupov polovodičových systémov, ktoré sú nevyhnutné v každom modernom aute. Do konca minulého roka začal dopyt po autách stúpať. Ľudia sa chceli pohybovať, ale kvôli neúprosnej hrozbe nákazy nechceli využívať verejnú dopravu. Automobilky znovu otvorili továrne a reštartovali objednávanie komponentov od výrobcov ako napríklad TSMC a Samsung. Bohužiaľ sa ukázalo, že továrne nie sú schopné uspokojiť potreby výrobcov vozidiel dostatočne rýchlo a nedostatok polovodičov v automobilovom priemysle sa ukázal ako fakt.

Kameňom úrazu sa stali linky na výrobu kremíkových „doštičiek“, ktoré sú potrebné na výrobu polovodičových komponentov. Pandémia vyvolala taký veľký dopyt po zariadeniach spotrebnej elektroniky, že závody vyrábajúce suroviny na výrobu polovodičov nie sú schopné poskytnúť dostatok materiálu napr. na výrobu ovládačov LCD displejov pre počítače, televízory a herné konzoly, ako aj nové produkty, v ktorých spoločnosti začínajú používať obrazovky a dotykové panely, ako sú chladničky, vykurovacie a klimatizačné zariadenia, ozvučovacie zariadenia atď.

Zložitá situácia na trhu nie je len o automobilkách. Stojí za zmienku, že mnohí známi výrobcovia spotrebnej elektroniky posunuli uvedenie svojich nových produktov na trh.

Je ťažké povedať, ako dlho bude táto situácia pretrvávať. Na jednej strane prebieha očkovanie proti Covid-19 a otvára sa viac odvetví hospodárstva, ale na druhej strane celý svetový systém trpí vážnym nedostatkom, nielen surovín alebo komponentov, ale aj pracovníkov. Jednotlivé krajiny sú nútené využívať rezervy a/alebo tlačiť nové peniaze. Realizujú sa rozsiahle plány rekonštrukcie. Prostredníctvom toho rastie inflácia a hodnota peňazí klesá.

Kedy sa situácia na trhu polovodičov stabilizuje

Zostáva nám dúfať, že podnikateľské prostredie sa rýchlo otrasie a výrobcovia elektronických komponentov uspokoja dopyt po polovodičoch. Oficiálne sa hovorí o tom, že okolo júla a augusta by už nemal problém s dodávkami existovať. Zdá sa aj, že všeliekom tejto situácie môžu byť distribučné spoločnosti, ktoré majú vo svojich skladoch stále zásoby komponentov. Ale čo dovtedy?



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button