Kompaktná konštrukcia bodovačky lion článkov

Kompaktná konštrukcia bodovačky lion článkov
Vladimír Alena Pridal  Vladimír Alena
  2039 zobrazení
6
 2
Zaujímavé zapojenia
   

"Mám tranzistor čo s ním ?" na tento povzdych si zaspomínajú hlavne pamätníci, skôr narodení. Tí mladší sa možno pohrávajú s inou, v súčasnosti aktuálnejšou otázkou, ktorá znie: "Mám MOT, čo s ním?" Využití je niekoľko a jedným z nich je aj zhotovenie bodovej zváračky. Samozrejme nebude to niečo, čo bude schopné spojiť hrubší materiál, no pásiky používané na prepojenie Li-Ion článkov, s MOT-om spoľahlivo zvaríte.

Upozornenie autora : POZOR! V zapojení sa pracuje s nebezpečným sieťovým napätím, hrozí úraz elektrickým prúdom. Autor preto nezodpovedá za škody spôsobené na majetku alebo zdraví spôsobené zariadením! Rovnako autor neodporúča realizáciu tejto konštrukcie osobám neznalým a nepoučeným!

Tých možností, ako to dosiahnuť je niekoľko. Jednou z nich je, že si elektroniku na ovládanie MOT-u zhotovíte svojpomocne. Alebo, že sa porozhliadnete, či už niečo také neexistuje a ak áno, pravdepodobne zvolíte túto cestu. To, že sa ocitnete na stránkach čínskeho internetového obchodu vás asi neprekvapí. Zistíte, že ponúk stavebníc na zhotovenie bodovačky je niekoľko. Najpoužívanejším modulom bude pravdepodobne  modul s dvomi potenciometrami, " NY – D01". Ak už sa preň rozhodnete doporučujem verziu so 100A triakom. Počítajte s tým, že k tomuto modulu bude nutné prikúpiť napájací transformátor 220/9, 2W. Tento je na ali tiež v ponuke. Ak budete chcieť aj originálny štítok na predný panel, máte možnosť . Čas bežal a vývoj sa nezastavil. Vznikla ďalšia stavebnica, ktorá si myslím, uspokojí veľkú väčšinu záujemcov. Ide o modul, ktorý je bez mechanických prvkov a umožňuje bodovať v dvoch cykloch. Každý si môžete nadefinovať samostatne. Dĺžku trvania prvého, určuje počet preriód, v rozsahu 1-20. Výkon je daný percentuálnym využitím periód v rozsahu 1-99. ďalej máte možnosť nastaviť časové oneskorenie v rozsahu 1-20 periód, po ktorom sa spustí druhý cyklus. Tento je možné definovať rovnakým spôsobom, ako prvý.

MOT je zariadenie, ktoré nevyniká účinnosťou a na sýtenie jadra využíva viac energie, ako bežne konštruované transformátory. A preto i prúdový odber, špička, pri spustení je značný. Tento sa dá obmedziť výkonovými rezistormi, zapojenými do série s primárnym vinutím MOTu, pred začatím bodovania. Výrobca modulu počítal i s touto možnosťou a v menu máte možnosť pod symbolom "Pt" nastaviť čas jemného predsýtenia jadra v rozsahu 0-99 periód. Ako spínací prvok rezistorov je počítané s externým relé. Toto je ovládané cez tranzistorový optocopler, ktorého výstup je vyvedený na dvojpinový konektor. No a čo by to bolo v dnešných časoch za elektroniku, ak by ste si nemali možnosť nastavené parametre uložiť. Tento modul umožňuje uložiť až päť vami definovaných nastavení. Symboly "Ld" a "SA" nasledujú po "Pt". Ld slúži pre výber a SA pre zápis parametrov.

Popis konštrukcie

Čo sa samotnej konštrukcie týka, dlho som hľadal vhodnú skrinku vhodnú na stavbu. Nakoniec som zvolil dodávateľa z čínskeho obchodu. V podstate je odtiaľ kúpená väčšina komponentov. Ako je konštrukcia riešená, je zrejmé z obrázkov. Prívodný kábel je privedený priamo do svorkovnice, pretože bežné prístrojové zásuvky nie sú stavané na takýto nárazový prúd, ktorý zváračka potrebuje k činosti.Na module elektroniky som odstránil tranzistorový optocopler a jeho budenie je vyvedené na  dvojpinový konektor. Toto je jednoduché, len prepojíte na plošnom spoji prázne miesto vstup – vystup po odstránenom optocoplere. Výstup som pripojil na externý modul s optotriakom MOC3063. Tento riadi triak BTA20, ktorým spínam odporovú záťaž, slúžiacu pre predmagnetizáciu MOTu. Doporučené zapojenie MOC3063 je bežne dohľadateľné na nete.

Výstup pre bodovacie kliešte som z praktického hľadiska zvolil na hornej časti skrinky. Toto riešenie umožňuje pohodlnú manipuláciu s prívodnými káblami, prierezu 25mm2. Ovládanie bodovacieho procesu je možný pomocou aktivácie mikrospínača umiestnenom v kliešťach, alebo nožného spínača. Voľbu zabezpečí prepínač umiestnený na prednom paneli. Hlavný vypínač je dvojpólový, s masívnymi kontaktami a zabudovanou kontrolkou napájania.
Keďže je 100A triak je umiestnený na chladiči s malou plochou, volil som chladenie riešiť nútenou ventiláciou. Ventilátor je napájaný pomocou znižujúceho meniča HW613, na ktorom je výstupné napätie je nastavené tak, že ventilátor spoľahlivo chladí, ale nevytvára zbytočný hluk. Na napájanie HW613 som použil malé trafko, napätie je treba usmerniť a vyhladiť, pôvodne určené k NY-D01. Kto chce, môže využiť pracovné napätie dosky elektroniky.
Zapojenie pracovalo pri prvom pripojení do siete, len bolo treba zabrúsiť zváracie hroty do špičky.

Záver

Ešte pár poznámok k MOTu a konštrukcii ako takej. Na Youtube sa vedú polemiky, akým vodičom vinúť sekundár. Sú zástancovia prierezu 50mm2, no s týmto veľa závitov nenavinete. Málo závitov, malé napätie. A kde nie je potrebné napätie na zváracích špičkách, tam nebude ani potrebný prúd, pretože vás obmedzia prechodové odpory.  Ja som zvolil uzemňovací vodič 25mm2, pôvodnú izoláciu som odstránil a na vodič som zatiahol zmršťovaciu bužírku. Navinul som štyri závity. Ak chcete, s prierezom a počtom závitov je možné experimentovať, mne sa osvedčilo zmienené. Pekné a pevné zvary 0,15mm pásika dosiahne bodovačka pri hlavnom druhom impulze s časom dve periódy a výkonom 81%.
Ak máte možnosť, použite na stavbu skrinky neferomagnetický materiál. Predsa len, ten magnetický tok, ktorý MOT vytvorí je značný a časť sa uzavrie aj cez skrinku. To sa prejaví ako jej mierne zachvenie, i so zvukovým prejavom, no len pri bodovaní. Mne osobne to neprekáža. Rovnako vás prosím, dbajte na bezpečnosť nakoľko pracujete zo sieťovým napätím. Schému zapojenia myslím si nie je potrebné uvádzať, nakoľko konštrukcia vznikla zak povediac zo šuplíkových zásob.

Zoznam použitých dielov

Záverom ešte zoznam použitých dielov:

Oceľová prístrojová skrinka 275 x 150 x 110mm - klikni (Aliexpress)

Modul Dual Pulse pre ovládanie zvárania - klikni (Aliexpress)

2P Konektor pre nožný spínač - klikni (Aliexpress)

StepDown menič pre napájanie ventilátora - klikni (Aliexpress)

Nožný spínač "šlapka" - klikni (Aliexpress)

Svorky / konektory pre zvárací kábel - klikni (Aliexpress)

Zváracie / bodovacie čeluste - klikni (Aliexpress)

Transformátor 220V/9V/2VA pre napájanie ventilátora - klikni (Aliexpress)

Plastová krytka ventilátora - klikni (Aliexpress)

Ventilátor 92 x 92 x 25mm - klikni (Aliexpress)

Prívodná svorkovnica - klikni (Aliexpress)

Optocoupler pre externý modul - klikni (TME)

Triak pre externý modul - klikni (TME)

prívodný kábel 2,5mm2, zástrčka 16A, kábel k nožnému spínaču 2x0,75mm2

Ako to zvára

Na fotografiách nižšie máte možnosť vidieť kvalitu zvareného spoja.

Galéria

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Vladimír Alena pred 2 rokmi

Ďakujem moderátorovi Marekovi, ktorý tento článok profesionálne poľudštil a uviedol do zrozumiteľnej podoby. VA

Elektrolab pred 2 rokmi

Za málo, rado sa stalo a teším sa na ďalšie zaujímavé konštrukcie.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button