Konštrukcia nízkofrekvenčného zosilňovača

Transiwatt 2x70W - Danwatt
Konštrukcia nízkofrekvenčného zosilňovača
Wili Pridal  Wili
  3078 zobrazení
7
 0
Audio zapojenia

Už dlhšiu dobu sa na susednom fóre rozoberá danhardom upravený transiwatt, preto názov danwatt... Úprava spočíva v modifikácii zdroja prúdu pre koncové tranzistory, kde sú klasické výkonové odpory nahradené za tranzistor. Staručkému transiwattu to veľmi zásadne zmení parametre, je praktickejší a menší na stavbu (polovodič sa chladí oveľa jednoduchšie ako veľký keramický odpor) je tu tým pádom veľmi ľahko upraviteľná regulácia prúdu a veľmi efektívne zavedená modulácia prúdu. To výrazne pomáha s budením koncových tranzistorov a zvyšuje efektivitu celého zosilňovača. Aj keď je zosilňovač extrémne jednoduchý a pozostáva len zo 6tich tranzistorov, pojal som jeho stavbu moderne, všetko je na profi DPS z číny, na stavbu som použil súčasnú súčiastkovú základňu a žiadne staré komponenty. Ako koncové tranzistory je výhodné použiť kusy s čo najvyšším prúdovým zosilnením a zároveň aby neboli veľmi rýchle, pretože potom je zapojenie veľmi háklivé na stabilitu a je ťažké ho skrotiť. Problém ale je, že väčšina pomalých tranzistorov nemá až tak vysoké prúdové zosilnenie pri vysokom prúde (okolo 50), a naopak rýchle tranzistory mávajú zosilnenie vyššie (okolo 100), prečo to tak je neviem.

S transiwattom som sa naposledy hral keď som mal asi 10 rokov, kedy som o elektronike veľa nevedel, preto z nostalgie som dostal veľkú chuť si tento zosilňovač postaviť a trochu sa s ním pohrať, a keď už, tak poriadne!

 

Pohľad na zosilňovač spredu.

Pohľad na zosilňovač zozadu.

Modul pri oživovaní a dolaďovaní zosilňovača.

Ako koncové tranzistory som použil lacné a ľahko dostupné Toshiba 2SC5200/2SA1943 pretože majú výborné prúdové zosilnenie, len sú až priveľmi rýchle, čo sa mi trochu vypomstilo a mal som veľké problémy zosilňovač skrotiť. Celý príbeh, vývojové verzie, úpravy a všetko možné o danwatte si môžte  prečítať aj tu: www.audioweb.cz

Schéma zapojenia zosilňovača

 

Pre zobrazenie schémy v plnej veľkosti - klikni

Poznámky zo stavby

Nedoporučujem ale toto zapojenie úplným začiatočníkom, alebo niekomu s nedostatkom vybavenia a praktických skúseností zo stavbou audiotechniky, alebo elektroniky. Nakoľko aj keď je zapojenie relatívne schématicky jednoduché, je pre jeho vykompenzovanie a nastavenie potrebný osciloskop a znalosť práce s ním. Určite by som tiež doporučil použiť pomalšie tranzistory, napr. nesmrteľné MJL21193/4/5/6 a pod... V zosilňovači je veľmi šikovne vymyslený oneskorený nábeh zdroja prúdu, aby sa napájanie dostalo k  vstupnému tranzistoru a až neskôr nabehlo budenie prúdu pre koncové tranzistory - to úplne zruší akékoľvek "strely" do reproduktorov pri zapnutí. Trochu som sa obával toroidu uprostred a vedenia vodičov okolo ale brum je absolútne nepočuteľný, skôr počuť len jemný šum pri vytočení hlasitosti. Jedine čo počuť je jemné vrčanie toroidu, asi by to chcelo audio toroid.  Trochu sa mi vypomstila aj relatívne  malá skrinka pre zosilňovač, bolo to dosť natesno ale naštastie sa do nej všetko vošlo. Zosilňovač je konštrukčne veľmi maličký, krabica je ako balík kancelárskych A4 do tlačiarne, jeho rozmer je iba 32 x 21 x 5,5cm.

Celý zosilňovač som umiestnil do skrinky vyrobenej na mieru, s chladičmi po stranách ale schovaných pod krytom s dostatkom chladiacich otvorov. Každý kanál ma svoj samostatný zdroj. Obidva kanály sú napájané jedným spoločným toroidom umiestneným uprostred s dvojitým vinutím pre dual-mono 160W/2x42VAC. Zeme oboch kanálov sa spájajú až pri regulácii hlasitosti. Kovová skrinka je ukostrená, a je prepojená RC členom 100n+100R/3W s výkonovou zemou pri jednom z kanálov.

Predný panel je z quickpanelu kde som pre viac retro pocit použil aj analógové VU metre pre indikáciu vybudenia a vypínateľnú fyziológiu (loudness). Pre VU metre som vyrobil pasívny logaritmus riadený úbytkom na kremíkových diódach. Pre čo najlepšiu citlivosť som použil na usmernenie signálu germániové diódy OA91, ktoré zvládnu vysoké napätie výstupu a zároveň majú pri nízkom prúde ubytok <0,1V. Laborovaním pomerov hodnôt odporov pred diódami v kombinácii s odporom meráku sa mi podarilo dosiahnuť skoro ideálny logaritmus.

 

Schéma VU metra    Pre zobrazenie schémy v plnej veľkosti - klikni

Pre fyziologickú reguláciu hlasitosti som použil 22-krokový SMD "alps" s odbočkou, je to trošku upravené zapojenie z AZS223, priebeh pre každú z polôh vyzerá podľa simulácie zhruba takto:

Obrázok v plnej veľkosti - klikni

 

Merania a priebehy meraní zosilňovača

Všetky merania sú realizované zo záťažou 4Ohm.

Obdĺžníkový signál 10kHz   Obrázok v plnej veľkosti - klikni

Sínusový signál 1kHz, 70W   Obrázok v plnej veľkosti - klikni

Skreslenie výkonu pri výstupnom výkone 1W.   Obrázok v plnej veľkosti - klikni

Fotografie z realizácie

 

Ďakujem za prečítanie :)



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button