Konštrukcia zosilňovača Emerald 3886

Andrej Gabko
Konštrukcia zosilňovača Emerald 3886
Andy Gabko Pridal  Andy Gabko
  1110 zobrazení
0
 0
Audio zapojenia

Keďže ja som človek čo rád niečo "bastlí", a to najmä z audiotechniky, tak som sa rozhodol, že dám konečne dokopy modul zosilňovača s integrovaným koncovým stupňom LM3886. Inšpiráciou na jeho stavbu mi bolo zapojenie LM3886T Amp V1.2 by Maduda - klikni, čo mi už pár mesiacov len tak ležal nedorobený v skrini. Podnet pre výrobu zosilňovača bol najmä dokončený sluchátkový zosilňovač Rod Elliot (ktorý tu bude neskôr). Keďže som chcel niečo do izby aby to pekne spolu aj vyzeralo, rozhodol som sa tak, že práve tento zosilňovač bude vhodný ako parametrami tak aj cenou, zvukom a rozmermi. A koniec koncov chcel som vyskúšať aj nejaký kvalitný zosilňovač, čo si myslím, že LM3886 je.

Parametre LM3886

Stručný prehľad parametrov obvodu LM3886:

  • Rozsah prevádzkového napätia: minimálne ± 10V, maximálne ± 42V.
  • Výstupný výkon: VCC = ± 28 V UTPUT = 68 W / 4Ω, 38 W / 8Ω; VCC = ± 35 V UTPUT = 50 W / 8Ω.
  • Špičkový výkon: 135 W
  • Pomer signálu k šumu ≥92 dB
  • Intermodulačné skreslenie: 0,04%
  • 11-pinové púzdro TO-220
  • Funkcia MUTE
  • SPiKeTM ochrana

Obvod LM3886 je k dispozícii v dvoch variantách: LM3886TF a LM3886T. Prvý je izolovaný od chladiča a druhý nie je izolovaný.

Jedná sa o pomerne jednoduchý zosilňovač, ktorý samozrejme už všetci dobre poznáme, ja som akurát prekreslil bizzon83-ovú all-in-one DPS podľa obrazu svojho, veškeré podklady kľudne poskytnem, ak bude záujem.
Do zosilňovača som zabudoval aj prepínač vstupov od našich "činskych" priateľov, avšak ako to už u mňa býva zvykom nešľapal na prvé zapojenie ,zle zapojený tranzistor,  keďže sa mi ani celkové rozmiestnenie prepínača a LED-iek nepáčilo, urobil som si, tak vlastnú DPS pre samostatný prepínač a LED.
Zosilňovač obsahuje samostatne napájané korekcie pre nastavenie výšok a basov, tieto korekcie používam všade. Majú pekný príjemný charakter a nijak zbytočne "nekazia" zvuk, za korekcie chcem poďakovať Milanovi, vrelá vďaka !

Ku skrinke by som chcel spomenúť, ako ma poznáte, tak rád recyklujem a tak som sa rozhodol, že zosilňovač zabudujem do skrinky od starého satelitného prijímača, ktorý mi kedysi doniesol ujo, nakoľko ho chcel vyhodiť. Na skrinke ani nebolo moc čo upravovať, vzhľadovo bola vo výbornom stave, akurát som musel vymyslieť nový predný a zadný panel. Oba panely sú vyrobené zo 4 mm AL pásoviny, ktorej mám doma ešte dostatok. Predný panel som následne vykartáčoval mosadzným kartáčom až do zbláznenia, a následne po kartáčovaní a opilovaní hrán som predný a aj zadný panel dal vyvariť do hydroxidu a teplej vody. Na záver som ešte zadný panel nastriekal čiernym sprejom. Pri výrobe skrinky som sa inšpiroval najmä známym zosilňovačom od firmy Cambridge Audio Topaz AM5 - klikni. Výsledok už posúďte sami.

Na záver už len zopár fotiek hotového výrobku a poďakovanie Tomášovi a Milanovi.

Schéma zapojenia

Schéma je odvodená a použitá už z vyššie spomeutého zosilňovača od Rada madudu - NF zosilňovač s LM3886T All In One V1.2 - Radoslav MADUDA, takže veľmi ju rozoberať nebudem, ale ďalej sa zameriam iba na technickú a konštrukčnú stránku zosilňovača.

Realizácia

Pohľad na skompletovaný zosilňovač.

Vnútorné usporiadanie zosilňovača.

Vstupné a výstupné terminály zosilňovača.

Predná časť zosilňovača s tónovými korekciami a prepínaním vstupov.

Prepínanie vstupov a indikácia zvoleného vstupu.

Pohľad na zosilňovač s predu.

V zostave zo sluchátkovým zosilňovačom Rod Elliot (ktorý tu bude neskôr).

Slovo na záver

Mám možnosť porovnať zosilňovače a vždy to viacmenej aj robím preto aby som zistil čo sa mi páči a čo posuniem trebárs ďalej ako sa tak stalo naposledy s mojou TW122 (Aura). Doma mám 4 páry bední, TM265 potom ARS810 s Godzovou výhybkou (perfektná práca) , TM380 a teraz už aj UMD365, ktoré mám viacmenej urobené ako "Háj-end" (boli aj na posluchovke v Streženiciach a dostali celkom slušné ohlasy) tým sa samozrejme nechcem chváliť, len hovorím na čom bolo počúvané a na čom počúvam ja doma a porovnávam nakoľko ich už mám "popočúvané". Zosilňovač hral prekvapivo veľmi dobre na každých zo spomínaných bední, čo sa dalo aj čakať nakoľko sa jedná o OZ patriaci do triedy HiFi a vraj aj "Háj end". V porovnaní s STK je to ako keď človek presedlá z trabanta na nového mercedesa, je to samozrejme symetrika takže žiadne zvuk ničiace kapacity na výstupe, nesymetrické napájanie a podobné srandy STK. Ale tomu to nekrivdím, má svoje roky a svoju prácu v garáži zvláda na 1+ ! Ale aby som to porovnal tak naozaj STK ďaleko ďaleko zaostáva za LM3886.

Avšak keď porovnám tento zosilňovač so zosilňovačom tranzistorovím čo mám doma moju C-50 o ktorej nieje veľa počuť ani vedieť, nakoľko je k tomu pár dôvodov a nieje to moja konštrukcia tak je to znovu počuteľný rozdiel. Zosilňovač hrá v celku príjemne krásne neskresleno (aspoň posluchovo) a nijak nie je prebasovaný či naopak ukričaný, v celku by som jeho prednes považoval za takú zlatú strednú triedu, nakoľko, keď to porovnám s C-50 tak tranzistorák, má viacej hĺbok, vernejšie detaili, čistejšie výšky a čo to vyčší výkon, takže je to cítiť omnoho viac. Nehovorím však, že by nejako veľmi zaostával. Bežnému a aj trošku náročnejšiemu uživateľovi perfektne postačí a bude spokojný. Ja sám si potrpím na kvalitnejší prednes, avšak ako som spomenul, so spojením so spomínanými korekciami, hrá zosilňovač naozaj veľmi príjemne a nijak unavujúco, možno tam chýba pár detailov a človek v tom nepočuje "krídla motýľov", ale povedzme si kto to pri práci potrebuje ? Na takú hudbu už používam moju C-50 aj keď to nieje TOP.

Tento zosilovač je koncepčne veľmi jednoduchý s určitou možnosťou dodatočných úprav - či už v zapojení samotného zosilňovača, alebo pri voľbe doplnkov - VU metre, dodatočné ochrany, grafický ekvalizér, alebo jednotka diaľkového ovládania. Možností je veľa a verím tomu, že ich postupne zvládnu aj tí z vás, ktorí s elektronikou začínate a máte chuť a čas niečo pekné a funkčné postaviť.

 

Zdroje :

LM3886 Datasheet (eng) - klikni

 

Autor konštrukcie: Andrej Gabko - (Gabki)

Kontakt na autora - klinkni



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button