Konštrukčný výpočet Bi-Quad antény

Konštrukčný výpočet Bi-Quad antény
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  292 zobrazení
5
 0
Kalkulačky
   

Bi-Quad anténa je jednoduchý, ale účinný typ slučkovej antény. Prvýkrát bola navrhnutá a popísaná v roku 1945 inžiniermi Georgem Brownom a Carlom H. Petersonom v časopise "Proceedings of the Institute of Radio Engineers". Táto anténa získala popularitu pre svoju jednoduchosť, dobrý zisk a širokopásmovú charakteristiku. Bi-Quad anténa je založená na princípe slučkovej antény, kde vstupné a výstupné signály prechádzajú cez slučku s vhodnými rozmermi a tvoria elektromagnetické pole. Hlavnou charakteristikou Bi-Quad antény je jej konštrukcia pozostávajúca z dvoch štvorcových slučiek, ktoré sú umiestnené vedľa seba.

Každá štvorcová slučka je tvorená štyrmi rovnakými stranami a je propojená fázovou linkou. Táto konfigurácia vytvára dva priečne polarizované smery vyžarovania, čo umožňuje anténe dosahovať dobrý zisk a širokopásmovú charakteristiku. Vďaka tejto štruktúre je Bi-Quad anténa vhodná pre rôzne aplikácie, ako sú bezdrôtové komunikácie, WLAN, Wi-Fi, Bluetooth a ďalšie.

Hlavnou výhodou Bi-Quad antény je jej jednoduchosť a možnosť vlastnej výroby. Konštrukcia s rovnými a pravidelnými tvarmi umožňuje relatívne jednoduchú výrobu a prispieva k jej nízkym výrobným nákladom. Bi-Quad anténa tiež poskytuje dobrý zisk a široké spektrum frekvencií, čo ju robí atraktívnou vo viacerých aplikáciách. Vzhľadom k jednoduchej konštrukcii a dobrým výkonom sa Bi-Quad anténa stala populárnou vo vedeckom a amatérskom rádiovom komunitnom. Jej výhody a jednoduchosť ju robia zaujímavou pre rôzne projekty a experimenty v oblasti rádiového vysielania a prijímania, nakoľko je schopná pracovať v rôznych pásmach a je vhodná pre frekvencie v rozsahu od nízkych MHz až po vysoké GHz.

Bi-Quad anténa je vhodná pre rôzne frekvenčné pásma v závislosti od jej veľkosti a konkrétnej konštrukcie. Avšak je najčastejšie používaná pre nasledujúce frekvenčné pásma:

  1. ISM pásma: Bi-Quad anténa je často využívaná pre frekvenčné pásma ISM (Industrial, Scientific, and Medical). Tieto pásma zahŕňajú frekvencie okolo 900 MHz, 2,4 GHz a 5,8 GHz, ktoré sa často používajú pre bezdrôtové komunikácie, WiFi siete, Bluetooth, bezdrôtové senzory a podobné aplikácie.
  2. Mikrovlnné pásma: Bi-Quad anténa môže byť tiež použitá pre pásma v mikrovlnnej oblasti, napríklad pre frekvencie v rozsahu od 1 GHz až po 30 GHz. Tieto pásma sú bežné v rádiových prenosoch, satelitných komunikáciách, radaroch a iných vysokofrekvenčných aplikáciách.
  3. Rôzne frekvenčné pásma: V závislosti od veľkosti a konštrukcie antény môže byť Bi-Quad anténa prispôsobená pre rôzne frekvenčné pásma v rádiovej a mikrovlnnej oblasti. Je možné ju upraviť pre špecifické frekvencie alebo frekvenčné pásmo podľa požiadaviek konkrétnej aplikácie.

Pre výpočet rozmery a parametre Bi-Quad antény môžete použiť nasledujúce vzorce:

  1. Dĺžka strany štvorcovej smyčky (L): L = (λ/2) / √2

    kde λ je vlnová dĺžka signálu, pre ktorý je anténa navrhnutá.

  2. Dĺžka fázového vodiča (W): W = λ/4

    kde λ je vlnová dĺžka signálu, pre ktorý je anténa navrhnutá.

  3. Šírka pásma (BW): BW = 0.1 / λ

    kde λ je vlnová dĺžka signálu, pre ktorý je anténa navrhnutá.

Je dôležité mať na pamäti, že tieto vzorce poskytujú približné hodnoty a skutočné rozmery a parametre antény sa môžu líšiť v závislosti od konkrétnej aplikácie a požadovaných vlastností antény.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button