Konštrukčný výpočet pre J -pól anténu

Konštrukčný výpočet pre J -pól anténu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  272 zobrazení
2
 0
Kalkulačky
   

J-pólovú anténu, známejšiu skôr pod názvom J anténa, možno označiť ako vertikálnu všesmerovú vysielaciu anténu, ktorá sa používa v krátkovlnných frekvenčných pásmach. Vynašiel ju Hans Beggerow v roku 1909 pre použitie vo vzducholodiach Zeppelin. Vlečená za vzducholoďou pozostávala z jedného drôteného žiariča s dĺžkou jednej polovice vlnovej dĺžky v sérii so štvrťvlnovým paralelným ladiacim výstupkom prenosového vedenia, ktorý prispôsobuje impedanciu antény napájaciemu vedeniu. V roku 1936 sa táto anténa začala používať aj pre pozemné vysielače s vyžarovacím prvkom a prispôsobovacou časťou namontovanou vertikálne, čím získala typický tvar písmena "J", a v roku 1943 dostala táto anténa oficiálny názov anténa J. Keď je vyžarovacia polvlnová časť namontovaná horizontálne, kolmo na štvrťvlnový prispôsobovací tŕň, tento variant sa zvyčajne nazýva Zeppova anténa.

J-pólové antény sa často používajú v rádiových frekvenčných pásmach, ako je FM rádio, TV vysielanie a amatérske rádio. Ich jednoduchá konštrukcia a dobrá výkonnosť robia z J-pólovej antény populárny výber pre použitie pri vysielacich staniciach. Konštrukcia tohoto typu antény má niekoľko výhod, medzi ktoré patrí široká frekvenčná odozva, jednoduchá konštrukcia a relatívne nízka cena. Taktiež majú dobre definovaný vertikálny vyžarovací diagram, čo umožňuje sústrediť signál do žiadaného smeru a minimalizovať tak rušenie z okolia.

Výkon, ktorý dokáže J-pólová anténa vyžiariť, závisí od niekoľkých faktorov, vrátane veľkosti a tvaru antény, frekvencie signálu a vlastností okolia. Všeobecne platí, že výkon vyžiarený anténou je úmerný prúdu, ktorý je do nej privedený. Pri správne vykonanom navrhu a správnom zapojení môže J-pólová anténa dosiahnuť pomerne vysoké výkony. Výkonnosť antény sa často vyjadruje v zisku, čo je pomer výkonu vyžiareného anténou voči výkonu vyžiarenému referenčnou anténou (často ide o izotropnú anténu).

J-pólové antény majú schopnosť dosiahnuť pomerne vysoké zisky, najmä v smere kolmom na jej rovinu, čo umožňuje sústrediť vyžiarený signál v určenom smere. Avšak, presný výkon vyžiarený J-pólovou anténou závisí od mnohých faktorov a môže sa líšiť v rôznych aplikáciách a frekvenčných pásmach ako je citlivosť prijímacieho zariadenia, útlm signálu, interferencia a odraz signálu od okolitých objektov, ktoré môžu ovplyvniť dosah a spoľahlivosť rádiového prenosu.. Pri komerčných aplikáciách J-pólových antén, ako je napríklad FM rádio alebo televízne vysielanie sa výkony môžu pohybovať od niekoľkých desiatok wattov až po stovky kilowattov pre väčšie vysielacie stanice.

Poznámka : Ak má byť anténa umiestnená vonku, nepoužívajte na jej konštrukciu mosadz.

 

Doplňujúce informácie

Wikipedia

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button