Krabičky značky Kradex určené na montáž na DIN lištu

Krabičky značky Kradex určené na montáž na DIN lištu
TME S.r.o. Pridal  TME S.r.o.
  251 zobrazení
1
 0
Komponenty

Štandard DIN líšt, ktorých názov pochádza z nemeckého Deutsches Institut für Normung, bol vypracovaný v Nemecku v 50. rokoch minulého storočia. Čoskoro sa stal medzinárodným štandardom na montáž elektrických prvkov v domácnostiach, priemyselných závodoch, energetike a dokonca aj v doprave. Obľúbené sú nielen štandardizované poistky, ale aj celý rad ďalších ovládacích a výkonových zariadení atď., ktoré sú uložené v modulárnych, ľahko inštalovateľných schránkach. Nie je prekvapením, že zaznamenávame aj rastúci záujem o univerzálne krabičky na lištu DIN. Tie umožňujú výrobu (ako aj obmedzený počet dizajnov) zariadení, ktoré sa dajú ľahko inštalovať do rozvodných skríň alebo rozvádzačov.

Niekoľko slov o DIN lištách a moduloch

Povedzme predovšetkým to, že montážny prvok, ktorý nazývame „DIN lišta” , je len jedným z mnohých štandardov definovaných Nemeckým inštitútom pre normalizáciu – konkrétne: DIN 46277-3. Rovnaké rozmery definujú aj európske predpisy (EN 50022) a britské predpisy (BS 5584). Taká lišta sa niekedy nazýva aj „typ O”, „typ Ω” alebo (z dôvodu charakteristického prierezu pripomínajúceho kapucňu): top hat rail (ang.) alebo Hutschiene (nem.). Tento štandard sa dostal aj do Severnej Ameriky (ako "TH35", predtým "TS35"), hoci v tomto regióne sa používa najmä v oblasti automatizácie a energetiky.Lišta DIN (zostaňme pri tomto populárnom termíne) má niekoľko výhod. Predovšetkým je jednoduchá a lacná na výrobu a zároveň ponúka pohodlný spôsob montáže/demontáže modulárnych elektrických komponentov. Vyznačuje sa tiež "elegantnými", ľahko zapamätateľnými rozmermi (obr. 1).

obr. 1. Rozmery najpopulárnejšieho variantu DIN lišty.Autor grafiky: Markus Kuhn.

S DIN lištami sa spája štandardizácia modulov a rozvádzačov, skríň, boxov a konektorov . Ich konštrukcia umožňuje, aby mnohé typy zariadení (prevodníky, regulátory, napájacie zdroje a predovšetkým poistky) boli uzavreté v presne definovanom formáte krytu a spôsobom, ktorý je bezpečný pre používateľa/operátora (komponenty pod napätím zostávajú skryté za panelom). Šírka jedného modulu na lište DIN je 17,5 mm. Napríklad: bežne používané nadprúdové ističe pre domácnosti zaberajú jednu drážku, zatiaľ čo prúdové chrániče sú široké približne 35 mm (~2x17,5mm) alebo približne 72 mm v prípade trojfázových variantov (~4x17,5mm). Zvyčajne (aj keď existujú výnimky) šírka súvisí s počtom vodičov, ktoré sa majú pripojiť k jednotke: dve skrutkové svorky na modul. Jednotky s jedným slotom sa používajú aj na definovanie kapacity rozvádzačov a riadiacich skríň. Skriňa 2x12 pojme 24 modulov, 12 na každej z 2 líšt.

Univerzálne modulové krabičky na DIN lištu

Hoci ponuka výrobcov elektrických/elektronických zariadení v oblasti modulárnych zariadení je mimoriadne široká – v priemyselnej automatizácii často vzniká potreba zostrojiť "personalizované" zariadenie, ktoré plní neobvyklú funkciu, prispôsobenú špecifickým požiadavkám systému. V ideálnom prípade by takáto konštrukcia mala byť umiestnená na štandardnej lište DIN, kde ju možno ľahko prepojiť s ostatnými prvkami inštalácie. Tu prichádzajú na pomoc univerzálne puzdrá, ktoré boli prispôsobené na inštaláciu do rozvádzačov. Je to tiež skvelé riešenie pre výrobcov elektroniky, ktorí nemajú zariadenia na tvarovanie plastov. Modulárne krabičky ocenia aj hobby amatéri experimentujúci s domácou automatizáciou.

Tieto krabice sú odolné, precízne vyrobené a – ako je v prípade tohto výrobcu zvykom – vyznačujú sa vynikajúcim pomerom kvality a ceny. Zároveň ponúkajú konštruktérovi rozsiahly výber z hľadiska usporiadania pripojenia a maximálneho priestoru pre obvody/komponenty – čo bude dôležité najmä v prípade zariadení využívajúcich napríklad transformátory alebo vysokoprúdové relé. Nižšie opísané produkty sú zoskupené do série ZD, sú navzájom kompatibilné a umožňujú flexibilnú konfiguráciu.

Spoločnosť Kradex ponúka rôzne veľkosti puzdier, ako aj kompatibilné DPS.

Nižšie opisujeme jednotlivé prvky systému série ZD, ktorý zahŕňa krabičky, kryty (filtre), záslepky a dokonca aj dosky plošných spojov na stavbu zariadení na DIN lištu.

Krabičky (korpusy)

Základným prvkom radu ZD sú korpusy, t. j. základná časť krabičky, v ktorej budú umiestnené ďalšie prvky. Spoločnosť Kradex pripravila 6 veľkostí týchto výrobkov - s 5, 6, 8, 9, 10 a 12 modulmi. Sú vyrobené z ABS polyméru triedy horľavosti UL94V-0 (samozhášacie do 10 sekúnd) v svetlosivej farbe. Vnútri sa nachádzajú puzdrá na montáž obvodov plošných spojov. Krabičky sa montujú na lištu DIN pomocou troch plastových háčikov so západkami, ktoré správne stabilizujú prvok v rozvádzači.

Hlavný prvok 10-modulovej krabičky.

Záslepky a predné filtre

Predná záslepka puzdra musí byť uzavretá, aby sa zabránilo prístupu k vodičom pripojeným k napájaciemu zdroju (vyžaduje sa to najmä z bezpečnostných dôvodov). Ak zabudované zariadenie neobsahuje signalizačné prvky alebo tlačidlá, najlepším riešením je použiť predný kryt z rovnakého materiálu ako zvyšok krabičky. Ak je potrebné vyviesť niektorý prvok panela (napr. spínač) von, je možné ho vyfrézovať alebo inak opracovať – odporúča sa však, aby boli upevnené vo vnútri krabičky, aby sa zabránilo náhodnému odstráneniu záslepky. Existujú aj aplikácie obsahujúce ovládacie prvky a dokonca aj displeje, ktoré by mali byť viditeľné pre používateľa.

Pre takéto projekty spoločnosť Kradex poskytla filtre - t. j. záslepky z priehľadných materiálov. Dodávajú sa v dvoch variantoch: priehľadné a priehľadné/červené. Tento typ prepúšťa nielen viditeľné svetlo príslušnej vlnovej dĺžky (vyžarované optoelektronickými prvkami LED, ako sú segmentové a maticové displeje a diódy) - je úplne priehľadný aj pre infračervené žiarenie. To umožňuje vytvárať zariadenia ovládané bezdrôtovo pomocou IR vysielačov a prijímačov. Toto riešenie sa často používa v meracích zariadeniach, ktoré súčasne zobrazujú sledovanú/počítanú hodnotu a umožňujú jej bezdrôtové odčítanie.

Červený (priehľadný) filter na montáž na panel krabičky.

Kryty konektorov a svoriek

Krabičky Kradex ponúkajú dostatok priestoru, aby zariadenie umiestnené vo vnútri obsluhovalo desiatky vodičov pripojených pomocou svorkovníc. Hoci len málo aplikácií bude vyžadovať toľko pripojení - možno budú musieť podporovať iný typ konektora. Preto spoločnosť Kradex vyrába štyri rôzne typy krytov. Prvým typom sú plné krycie záslepky, ktoré úplne zakrývajú výrezy v hornej alebo dolnej časti krytu. Druhým riešením sú prvky, ktoré zakrývajú len prednú časť otvoru - vytvoria medzeru, ktorá počas inštalácie umožní prístup napríklad k zásuvke Ethernetu namontovanej vo vnútri krabičky alebo umožní vyvedenie viacžilového kábla zapojeného do zásuvky IDC z krytu.

Otvory v kryte sú rozmiestnené v rastri 5,08mm.

Tretím variantom je rámček s podlhovastým otvorom, ktorý ponecháva priestor na zapojenie káblov - toto riešenie je určené pre obvody využívajúce pre rad ZD neobvyklé usporiadanie svoriek. A tu sa dostávame k štandardu upravenému spoločnosťou Kradex, t. j. svorkovacie lišty s priemerom 5,08 mm. Ak sa konštruktér rozhodne pre takéto riešenie, bude môcť použiť štvrtý typ rámčeka: z výroby vybavený otvormi pre skrutkovací kolík. Distribútor ponúka aj trojité zátky na zakrytie nepoužívaných priechodiek.

Príklad svorkovnice s rastrom 5,08mm – plne kompatibilnej s modelovým radom ZD.

Viacúrovňový systém DPS

Pre návrhy, ktoré sa nebudú vyrábať pomocou špeciálne navrhnutej dosky plošných spojov, spoločnosť Kradex pripravila skupinu univerzálnych dosiek plošných spojov s 2,54 mm (0,1") otvormi THT a otvormi pre montážne skrutky. Ide predovšetkým o rady troch úrovní. A0: základný laminát s najväčšou plochou, určený ako základňa pre hlavný obvod zariadenia, miesto montáže jeho najväčších komponentov (napr. relé) – obsahuje polia na spájkovanie svorkovníc. B0: stredný obvod s komponentmi, ktoré by mali zostať v určitej vzdialenosti od napájania (napr. mikrokontroléry). C0: predná doska plošných spojov nahrádzajúca predný rám alebo filter (displej, tlačidlá a iné komponenty rozhrania). Okrem toho výrobca poskytuje výber vertikálne namontovaných (v pravom uhle k základni A0) dosiek plošných spojov – pozdĺžnych (D0, E0) aj priečnych (U2). Môžu slúžiť ako spojky medzi úrovňami, ako aj znásobiť plochu obvodu (pri hustej populácii sa do veľkých telies ZD zmestí niekoľko desiatok obvodov U2).

obr. 2. Konfigurácie univerzálnych DPS pre montáž v krabičkách ZD.



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button