Kvalita a tvar správne vykonaného krimpovaného spoja

Kvalita a tvar správne vykonaného krimpovaného spoja
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1785 zobrazení
8
 0
Rádioamatérov almanach

Krimpovaný spoj nás sprevádza bežne v rôznych zapojeniach a rôznych oblastiach. Krimpovaný spojenie je vo svojej podstate plynotesný spoj vytvorený mechanickou kompresiou medzi kontaktom a vodičom a je špeciálne navrhnutý pre použitie s krimpovacím zakončením - kontaktom, alebo spojovacím pásmom. Stlačená koncovka / kontakt pretvára všetky lanká vo vodiči a je podobná ultrazvukovému zváranému spoju tak, aby sa vytvorilo kvalitné elektrické spojenie bez spájkovania s nízkym prechodovým odporom. Jeho najširšie použite je v automobilovom segmente pri výrobe káblových zväzkov. V tomto prípade sa vytvárajú krimpované spoje na automatických, alebo ručných krimpovacích strojoch a zariadeniach. Rovnako je proces krimpovania aplikovaný aj v bežnej elektrotechnike / elektronike pri vytváraní rozoberateľných krimpovaných spojov a premosteniach. V takomto prípade sa vytvárajú krimpované spoje ručne za použitia vhodného kompresného náradia - krimpovacích klieští, ktoré sú vyrábané pre rôzne tvary koncových kontaktov a priemerov vodičov.

Správna príprava a hrúbka vodiča, typ ukončenia - kontaktu, nastavenie samotného krimpovacieho nástroja sa podieľajú na dobrom výsledku v podobe spoľahlivého krimpovného spoja. Prvým krokom hodnotenia kvality krimpovania je zmeranie jeho prierezu.

Merateľné parametre krimpovaného spoja

1 Výška krimpu
2 Krimpovacia (dotyčnicová) šírka
3 Šírka zlisovania
4 Uhol podpory
5 Výška podpery
6 Svetlá výška kontaktu
7 CFE vzdialenosť medzi koncami lisovacieho valca
8 Výška prelisov
9 Šírka prelisu
10 Hrúbka spoja / základne

11 Vnútorný povrch krimpov

12 Konečná plocha vodiča

13 Konečná plocha prierezu

14 Množstvo krimpovaných prameňov

 

Prijateľné a neprijateľné krimpované spojenia

Tesnosť uzavretia krimpov

Minimálny šev, všetky lanká sú obsiahnuté vo zvlnených "ušiach"

Spojenie, keď sa pramene môžu javiť ako úplne nezapuzdrené v zlisovaní, má za následok menšiu mechanickú pevnosť a stabilitu. Ďalšie obavy, keď sa lisovacie krídla dotýkajú lisovacej „podlahy“

 
Symetria krimpovaného spojenia

Rovnomerne stlačené / krimpované "uši"

Nevhodná kompresia má za následok nesprávne rozloženie prameňov, ktoré, môže spôsobiť nižší elektrický výkon a mechanickú bezpečnosť

 
Kompresia lisovaného spojenia

Pramene vodiča deformované do včelieho plástu s minimálnymi zjavnými dutinami

Nedostatočne stlačené pramene vodiča a dutiny vedú k zhoršeniu odolnosti a korózii

 
Pozícia a rozloženie vodiča voči kontaktu v krimpovanom spoji

Jemná vodivosť, fyzická integrita komponentov

Nesprávne rozloženie vodičov, nedostatočne stlačené pramene a medzery ovplyvňujú elektrickú vodivosť a celkovú životnosť

 
Burrs (“mačacie uši”)

Minimálne množstvo "pretečeného" vodiča

Ak by došlo k zlomeniu zvlnenia krídla, mohlo by to spôsobiť skrat

 
Trhliny v krimpovanom spoji

Správne vykonané krimpovanie bez viditeľných trhlín

Viditeľné trhliny v krimpovanom spoji

 

Priemyselné normy pre lisované / krimpované spoje

Pri odpovedi na otázku, či je krimpovanie kvalitatívne a technicky správne alebo nie, je vhodné obrátiť sa na normy kvality. Boli vyvinuté a nachádzajú široké uplatnenie v mnohých priemyselných odvetviach, najmä v automobilovom priemysle. Napríklad výrobcovia automobilových komponentov si jednoducho neobjednajú krimpovanie vodičov, či výrobu kompletného káblového zväzku od spoločnosti, ktorej výrobné postupy nie je v súlade s príslušnými normami.

Normy sú založené na mechanických a zrýchlených testoch prostredia duplikujúcich potenciálne prevádzkové podmienky, ktoré môže krimpovaný spoj zažiť počas očakávaného životného cyklu automobilu. Vyžadujú komponenty a ich rozmery, zhutňovaciu rýchlosť a kontaktný odpor.

Normy ako PSA 9634115099, VW 60330, USCAR-21, TDK-EPCOS F61207-R3308, Bosch N42AP 730 (2014), TYCO a Renault pokrývajú iba viacvláknové káble a krimpovacie koncovky, tj. káble k štandardným elektrickým koncovkám - kontaktom.

Exotické materiály (hliník, oceľ, vlákno atď.) A komponenty (kontakt batérie, kolík PCB, senzor atď.) Sú brané do úvahy v niekoľkých normách za predpokladu, že za definovanie referenčných kritérií je zodpovedný dodávateľ. Na určenie optimálnych parametrov takéhoto spojenia by sa mali použiť normy IEC 60352-2, ktoré poskytujú harmonogramy a techniky skúšok.

Techniky testovania podľa IEC 60352-2

Podľa normy IEC 60352-2 je potrebné vykonať jeden z nasledujúcich testovacích algoritmov v závislosti od typov materiálov a komponentov:

  1. Základný rozvrh skúšok pre prípojky vyhovujúce všetkým požiadavkám uvedeným v norme: vyrobené z lankových bodičov s prierezom 0,05 - 10 mm2 alebo plných vodičov s priemerom 0,25 - 3,6 mm z medi alebo zliatiny medi (obsah minimálne 60% medi) terminály; vodiče vyrobené z žíhanej medi a o dosť menej plastické, ktoré majú 10% predĺženie pred zlomením;
  2. Celý plán testov sa týka všetkých komponentov a materiálov vrátane exotických, ktoré úplne nezodpovedajú všetkým požiadavkám. Môžu sa použiť spojenia vyrobené z plných drôtov, niklu, ocele, nehrdzavejúcej ocele alebo materiálov presahujúcich pevnosť v ťahu 600 MPa.

Základný rozvrh skúšok vyžaduje iba vykonanie silového testu na 20 vzorkách a 20 cyklov prúdového zaťaženia na ďalších 20 vzorkách, zatiaľ čo celý rozvrh testu vyžaduje test ťažnej sily na 16 vzorkách, intenzívny test prúdového zaťaženia (500 cyklov!) Na 8 vzorkách a klimatické skúšky vrátane rýchlej zmeny teploty a klimatickej sekvencie (suché teplo, vlhké teplo, chlad) na 16 vzorkách.

Získané výsledky je potrebné porovnať s cieľovými hodnotami, ktoré zodpovedajú príslušným normám IEC, ako sú grafy ťažnej sily a kontaktného odporu.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button