Leach amp so zameranim na kvalitnejší prenos v triede Hi-Fi

Leach amp so zameranim na kvalitnejší prenos v triede Hi-Fi
Wili Pridal  Wili
  1543 zobrazení
5
 2
Audio zapojenia

Jedná sa o  Leach amp so zameraním na kvalitnejšie Hi-Fi účely, všetci ho veľmi dobre určite poznáte, takže nebudem rozpisovať podrobnosti, snáď len jeho osadenie... Schéma zapojenia je dostupná na internete u rôznych autorov s väčšími, alebo menšími obmenami.

  • Vstup: BC546/556
  • Predbudiče: MJE340/350
  • Budiče MJE15032/33
  • Koncové tranzistory: 5 párov 2SC5200/2SA1943 na kanál.

Parametre zosilňovača

Frekvenčný  rozsah, so vstupným filtrom a výstupnym LR členom a boucherotom:

  • 20Hz-20kHz /-0.2dB
  • 5Hz-150kHz /-3dB
  • Slew rate: cca 80V/us
  • Citlivosť pre plné vybudenie: 1,25VRMS
  • Výkon 2x250W/8R alebo 2x500W/4R (hudobny vykon),

Čistý sínus cca 2x400W/4R pri zaťažení oboch kanálov kvôli zdoju.

  • Rozmery: cca 41x19x31cm
  • Hmotnost: 13,2kg

Popis zapojenia

Zdroj tvorí 700W toroidný transformátor. Po usmernení dáva naprázdno presne 2x80V. Zdroj je dosť tvrdý a s prehľadom napája zosilňovač s dosť malým poklesom napätia aj pri budení. Filtračná kapacita je 2x30 000uF/80V. Dosky leachov som navrhoval sám, a je prispôsobená tak, aby tam lepšie sedeli MJE tranzistory. Potom je tam obvod na riadenie kľudového prúdu cez násobič Ube. Priamo na doske sú aj integrované ochrany. Prúdova ochrana je nastavená tak, aby zosilňovač spoľahlivo pracoval pri 8Ohm záťaži. Pri budení do 4Ohm záťaže už zaberá ochrana. Pravdepodobne by zosilňovač zvládol aj záťaz 4Ohm a tak by dal teoretický výkon cca 500 - 600W ale bál som sa to skúšať, nakoľko by už bolo na hranici života a smrti tých Toshib. Aj tak mám len 8Ohm reprosústavy takže mi to vyhovuje a 4Ohm prevádzku by som ani nevyužil.

Celý zosilnňovač riadi modul od Truneka (Rado Maduda). Je to On/OFF modul s LC filtrom + softstart + remote in/out... Musím ho pochváliť, pretože je to geniálna vecička a ušetril mi mnoho času návrhom a kreslením vlastného standby modulu. Takto som mal hotový plošný spoj a už som iba osadil súčiastky. Je jednoduchý na stavbu a mal som ho hotový za hodinku. Bál som sa trošku či ten standby odber nebude príliš veľký, ale meral som to digitálnym spotrebometrom a zosilňovač "žerie" na standby 0,7W a pri zapnutom stave celého zosilňovača to je cca 46-50W. Zapínanie mám cez Antivandal tlačitko, ako indikácia zapnutia slúžia dve 5mm ploché supersvietivé biele led diódy, ktoré sú umiestnené pod gombíkom hlasitosti. V prednom panely je vyfrézovaná zápusť, ktorá má väčší priemer ako gombík hlasitosti a hĺbku 2mm. Takže pri zapnutí zosilňovača sa hlasitosť jemňúčko po obvode rozsvieti. Cez deň to skoro ani nevidno, ale v noci to je tak akurát, že to nepôsobí rušivo, len ako orientačný prvok kde sa reguluje hlasitosť. Remote in/out mám vyvedené na panely v zadu cez 3,5mm jack, a spravil som si aj kábel z jacku na USB, takže sa to dá použiť tak, že keď sa zapne PC zapne sa aj zosilňovač.

Konštrukcia

Horný a spodný panel je z oceľového plechu.Predný a zadný panel je z hliník. Všetko je nastriekané reaktívnou základnou farbou Primer a potom na akrylát čierna matná. Potom som dal popisky gravírovať laserom, ktory odpálil preč čiernu farbu. Pôvodne som chcel aby pismenka ostali strieborné, ale nakoniec po prvom "laserovani" to vyzeralo tak, že to odpieklo preč len čiernu a základná (sivá) ostala, čo sa mi nakoniec aj viac páčilo, pretože to vyzerá úplne ako sietotlač. Skúšal som pokusne aj 2x na rovnake miesto laserom vypáliť text, ale tá základná farba sa javí nejaka super odolná. Autolakyrnici vravia, že lepšia základná farba neexistuje tak zrejme maju pravdu. Asi pre strieborné písmenká by to chcelo iné nastavenia lasera na vyšší výkon (bolo nastavene pre eloxovaný hliník). Celková výška rebier chladiča je 170mm, šírka DPS modulu je 105mm. Chladiče mám z gamaaluminia. Antivandal tlačítko je klasické nerezové tlačítko (nechcelo sa mi čakať mesiac, kým by mi prišlo z ebayu čierne) a je strieknute tak ako ostatné veci základnou + čierna matná. Horný a dolný krycí plech s vetracími otvormi sú z AZK220, síce boli v katastrofálnom stave, ale podarilo sa mi ich nejako dať do kopy. Ešte dodám... tá výška 170mm, je nezmyselná, viem. Ale tá výška je z toho dôvodu, že zosilňovač mal pôvodne byť úplne iný. Mal to byť Hybrid s elkovým korekčným preampom + funkcia direct (niečo ako spravil Betaron, aj od neho som sa inšpiroval). Predný panel mal obsahovat koliesko na menenie vstupov + basy + výšky + balance.

Testovanie

No teraz k zvuku a testovaniu. Zosilňovač ma výkon cca 2x300W@8Ohm. Pri testovaní sa mi veľmi páčil. Skúšal som všetko do 8Ohm záťaže. Voda v miske vrela ako šialena :-D . Tvrdý limit pri 100Hz, 10kHz, 20kHz úplne bez problémov, tepelne krásne stabilný. Tie toshiba tranzistory sú super, čo som z generátora poslal do zosilňovača to z neho vyšlo úplne bez akéhokoľvek zaváhania. Pri testovaní jednoho samostatného modulu som ešte skúšal aký odber ma modul v kľudnom stave (cca 20W), pri max. výkone pri hranici limitu (cca 450W-480W) a pri tvrdom limite = obdĺžnik na max. výkon. (580-600W).

Priebehy meraní


Rýchlosť prebehu do záťaže 8Ohm

Obrázok v plnom rozlíšení - klikni

10kHz obdĺžnikový signál do záťaže  8Ohm

Obrázok v plnom rozlíšení - klikni

1kHz sínus do záťaže 8Ohm, zelená vstup, žltá výstup

Obrázok v plnom rozlíšení - klikni

1kHz sínus do záťaže 4Ohm, zelená vstup, žltá výstup

Obrázok v plnom rozlíšení - klikni

1W THD

Obrázok v plnom rozlíšení - klikni

Tvrdé prebudenie obdĺžníkovým signálom 10kHz  do záťaže  4Ohm, test tepelnej záťaže pre tranzistory, výstupný výkon 800W

Obrázok v plnom rozlíšení - klikni

Realizácia

Záver a dodatok

Takže po menšom tuningu mi to nedalo a skúšal som ho aj do 4Ohm záťaže. Pri budení jedneho kanálu s 1kHz som nameral výkon 520W, odber zo siete bolo 820W. Pri budeni obidvoch kanálov naraz s 1kHz som do 4Ohm nameral 2x400W tesne pred limitom (na taký výkon je už slabé trafo, ktoré bolo aj tak extrémne preťažované a skorý limit bol spôsobený zdrojom (odber bol 1300W). Keď som ho ešte trochu viac vybudil a pokračoval ďalej do tvrdšieho limitu tak som nameral 2x470W ale vtedy ten chudák malý toroid spapal zo siete 1500W, takže by do pár minút celkom určite zhorel. Pri takomto sínusovom budení by sa aj celkom určite časom upiekol koncový zosilňovač, pretože nebol veľmi tepelne stabilný, no pri budeni hudobným signálom by sa možno uchladil, ale chcelo by to asi aj tak ventilátor.

Čo som bol celkom prekvapeny bolo to, čoho sú schopné tie Toshiby. Z 5 párov vytrieskať taký výkon a že to prežili. Asi kvalitná teplovodivá pasta a zrejme celkom pomáha, keď sú tranzistory pritláčané aj z hora hlinikovým profilom. Ten sa tiež dosť silno zohreje, takže odoberá teplo z púzdier tranzistorov a dobre pritléča púzdro tranzistorov po celej ploche, nie len v okolí skrutiek.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Markeye pred rokom

Pekne konstrukcne aj mechanicky, mozem sa spytat, ktora je ta zakladna farba Primer v spreji? Google ich ponuka viac.
Dakujem M

Wili pred rokom

Na hlinik je potrebne pouzit akukolvek reaktivnu zakladnu farbu na to urcenu ktora sa na tento povrch chyti. Staci sa opytat v predajni so sprejmi a hladat zaklad na nerez/hlinik

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button