Lineárny programovateľný zdroj DP832 stavia na dobrom základe

Lineárny programovateľný zdroj DP832 stavia na dobrom základe
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  305 zobrazení
0
 0
Recenzie napájacej techniky

Preč sú tie časy, kedy nás u napájacieho zdroja zaujímali leda tak elektrické parametre. Na dnešných laboratórnych modeloch žiaria farebné TFT panely a všetko na nich je už ovládané číslicovo. Logicky sa preto pýtate na komunikačné rozhranie, štruktúru hlavnej ponuky a trebárs aj uhlopriečku displeja.

Funkčné po všetkých stránkach

Pravda, programovateľné zdroje môžu byť nabité funkciami a zostať pritom celkom malé. Ak sa ale rozhodnete pre kultivovaný chod s tromi lineárne riešenými kanálmi, a oceníte celkový výkon bezmála 200 W, bude potrebné počítať s trochu väčším priestorom. Rovnako ako u presného jednosmerného zdroja od spoločnosti Rigol Technologies. Model DP832 totiž váži viac ako 10 kg a veľký bude nielen svojimi rozmermi, ale aj možnosťami, ktoré už ponúka v samotnom základe.

Výrobca opäť vsadil na funkčný dizajn. Všetkých osem rohov prístroja preto zdobia masívne gumové chrániče, ktoré možno pri požiadavke na osadenie do stojanu pochopiteľne demontovať. Nerovný boj s prachom zase uľahčujú nasávacie otvory riešené výhradne na bokoch robustného tela, kde tiež nájdete masívny držiak slúžiace na prenášanie. V zadnej časti zdroja dostanú priestor konektory USB Host a USB Device spoločne s voliteľným rozhraním RS-232, LAN a tiež štyrmi digitálnymi vstupmi / výstupmi. Len je potrebné skontrolovať správne nastavenie prepínačov sieťového napájania, vrátane prúdovej hodnoty na trubičkové poistke. Dominantu odvrátenej strany prístroja potom ešte vytvára výduchy nepretržite bežiaceho ventilátora s reguláciou otáčok. Jeho "hutný" prejav len tak neprepočujete. Balenie je inak ukážkové a zdroj počas prepravy chránia hneď dve silné krabice.

 

Tri výstupy, tri ampére

Viete, čo majú spoločné živé časti sieťového zdroja DP832 a jeho grafický displej? Nie sú skrátka "prístupné dotyku". Panel s uhlopriečkou 3,5 palca je na také účely jednak príliš malý a klasický spôsob ovládania môže navyše vzbudzovať väčšiu dôveru. Veď tu máme dva výstupy pracujúce od nuly až do 30 V, zatiaľ čo tretí ešte stabilizuje v rozsahu do 5 V. Niektoré kanály sú oddelené a všetky bez výnimky zvládajú prúdové zaťaženie až 3 A.

Koncepcia ovládania

Na mieste určenom pre klávesnicu okamžite upúta vašu pozornosť dizajnový kruhový volič tvorený tlačidlami s desiatimi číslicami pre priame zadávanie údajov. Z jeho strede potom vystupuje otočný gombík s presne odstupňovaným krokom. Pokiaľ k tomu pripočítame príslušné šípky a pár pomocných tlačidiel Back a OK, dostanete prinajmenšom tri možnosti nastavenia žiadanej hodnoty. Škoda len, že otočný ovládač zároveň nepodporuje funkciu potvrdenia hodnoty stlačením.

Od analýzy až po oneskorenie

Tým všetkým ale funkcia programovateľného DC zdroje DP832 od rigolu len začínajú. Do služby preto bude potrebné povolať ešte viac tlačidiel. Prvá trojica je podsvietené a rieši vždy otázku zapnutie či vypnutie príslušného výstupu. Ďalším prvkom už rovnaké povely vysielate súbežne pre všetky kanály. Parametre zvoleného kanálu je potom možné pohodlne definovať vďaka tlačidlám s označením čísla výstupu. Výber jednotlivých položiek tu zabezpečuje pätica ďalších ovládacích prvkov priamo pod zobrazovacím panelom, ktorých aktuálnu funkciu máte vždy presne zobrazenú.

 

Ovládanie

Väčšina tlačidiel dostala gumové hmatníkmi a napriek celkom veľkej postrannej vôľi vo výrezoch reagujú vždy spoľahlivo. Ponúka tiež voliteľnú akustickú signalizáciu odozvy alebo základnú nápovedu. Ovládanie môže byť síce zdĺhavejšie, ale zakaždým vedie k cieľu. Hoci cez niekoľko úrovní. Obavy tak nie sú na mieste ani v prípade, keď do hry vstupuje práca s pamäťou a jej súbory alebo kompletné nastavenie prístroja, vrátane jeho systému či možnosťou zobrazovania.

Záleží na uhle pohľadu

Prítomnosť grafického displeja si vyžiadali najrôznejšie pokročilé funkcie, kedy napr. Potrebujete zobraziť časovú závislosť, alebo len efektne zobrazovať aktuálne výkonové pomery po vzore klasických analógových meradiel. Výrobca sa vyžíva nielen v širokom nastavení jasu alebo kontrastu, ale aj farieb, ktoré však silne závisia na pozorovacom uhle. V základnom režime displej súbežne informuje o výstupnom / meranom napätí, prúde a tiež výkone všetkých troch nezávislých kanálov, prehľadne odlišuje aktívne výstupy a nezabúda ani na predvolené definované úrovne, vrátane limitov pre OVP či OCP. Aby však bolo možné naraz zobraziť všetkých 21 údajov, musíte sa veľakrát zmieriť s menšími číslicami. Ak navyše neodpočítavate v úrovni očí, ľahko sa vám tiež stratia ikony a popisky v hornej časti zapusteného panelu.

Lineárny laboratórny zdroj DP832 aj napriek vyššie uvedenému je stále dobre vybavený a nebráni sa ani ďalšiemu rastu. Aspoň pokiaľ ide o podporu vyššieho rozlíšenia alebo rozširujúce funkcie. Niektoré si pritom po obmedzenú dobu sami rovno vyskúšate. Je však potrebné zdôrazniť, že prvoradá úloha každého programovateľného zdroja spočíva predovšetkým v zaistení presného, ​​čistého a dlhodobo stabilného výstupu. Spoločnosti Rigol to nie je nutné pripomínať. Tri poctivé kanály s dostupnými 195 wattmi tak môžte softvérovou výbavou už len ďalej skrášľovať.

Technická špecifikácia

  • Výkon 195 W
  • 3 výstupné analógové kanály Ch1: 0-30 V / 0-3 A, Ch2: 0-30 V / 0-3 A, Ch3: 0-5 V / 0-3 A

 

 Technické parametre

 

Typ (výrobca) DP832 Rigol
Počet výstupov 3 x
Výkon 195 W
Technológia (sieťový zdroj) Lineárne riadenie
Hmotnosť 10.5 kg
Výstupný prúd 3 (min.) 0 A
Výstupný prúd 3 (max.) 3 A
Výstupné napätie 3 (min.) 0 V/DC
Výška 157 mm
Výstupní prúd (min.) 0 A
Výstupné napätie 2 (max.) 30 V/DC
Kalibrácia Bez certifikátu
Výstupný prúd (max.) 3 A
Šírka 239 mm
Výstupný prúd 2 (max.) 3 A
Výstupné napätie 3 (max.) 5 V
Výstupný prúd 2 (min.) 0 A
Výstupné napätie (max.) 30 V/DC
Dĺžka 418 mm
Výstupné napätie (min.) 0 V/DC
Kategória produktu Laboratorny zdroj s nastaviteľným napätím
Výstupné napätie 2 (min.) 0 V/DC
Napájanie IEC 320 C14

 

 Zhrnutie

Model DP832 je 3kanálový lineárny napájací zdroj s výkonom 195 W, s nízkym šumom a dvoma izolovanými kanálmi. Všetky 3 kanály sú nezávisle nastaviteľné. Vďaka displeju s rozmerom 8,89 cm a integrovaným funkciám pre meranie V, A a W je pre každú laboratórium nepostrádateľný. Ovládanie cez USB a IO control sú štandardom.

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button