Logická stavebnice AllGah!, epizoda druhá

Logická stavebnice AllGah!, epizoda druhá
Čeněk Svoboda Pridal  Čeněk Svoboda
  280 zobrazení
4
 0
Zaujímavé zapojenia

Není to tak dávno, co jsem se trošku rozepsal o tom, jak přistupují skuteční amatéři (tím rozumím sám sebe) k problematice dvouvstupových jedno výstupových systémů. Zkoušel jsem tranzistory na sto způsobů, až jsem přešel na hotová hradla, ze kterých jsem poskládal to jedno, hlavní, výstupní, výsledné. Vyřešil jsem na logické úrovni takový systém, který z osmi konfiguračních vstupů poskládá všech 16 možných zapojení, mezi kterými jsou i hradla.

Minule (klikni zde) jsem měl plošný spoj podle logického schématu.

Stala se vynikající věc, našel se vynikajíci člověk pod jménem  vega33, který mi začal aktívne pomáhat, respektive mě v podstatě na úrovni technické zcela nahradil. V podstatě se dá říct, že jsem vega33 dal (a upravil) schéma všech 15ti hradel a po velmi mnoha různých diskuzích jsem mu víceméně „zadal“, že to všechno dáme na dva plošné spoje. vega33 je skutečný kouzelník, takže logická deska se nám vleze na 5x5cm a tzv „hlavní“, možná „řídící“ deska na 8x8cm. Přidal jsem 6x6cm krabičku na tři AAA baterie a nakoupil další krabičky, polykarbonátové kryty řezané na míru a jack-jack krátké kabely. Vytvořil jsem v podstatě sklad součástek (nakoupil jsem mnoho 7400 SMD hradel a jiných součástek), objednal jsem PCB v Číně a vytvořil jsem dva prototypy.

Dva prototypy se mi podařilo propojit přes 3 rozdvojky (1x napájecí a 2x jack), nastavil jsem na hlavních deskách dva NORy a sestavené stavebnice začaly fungovat jako RS Klopný obvod (RS FlipFlop), tedy nejmenší možná „paměťová jednotka“. To mi udělalo nevýslovnou radost.

Aktuální situace je tedy ta, že mám rozběhnutou výrobu, sepsaný text pro základní školy a návod pro učitele. Produkt prodávám nebo půjčuji jako pokročilý prototyp, protože se s nikým nehodlám handrkovat o tom, jestli splňuji normu 25W367765644RT, odstavec B! Chtěl bych zde říct, že tento projekt sice dává největší smysl právě pro základní školy, ale nechci nikomu bránit si jej užít, i když základní školou zrovna není.

Zdroj : AllGah

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button